Η Amazon ανεβάζει το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου στο...cloud

Σε καινούργια, σύγχρονα ψηφιακά μονοπάτια θέλει να βαδίσει ο τομέας της παιδείας στην Κύπρο, καθώς φλερτάρει έντονα με ένα από τους μεγαλύτερους κολοσσούς της τεχνολογίας, την Amazon Web Services(AWS).

Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με την AWS, το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται με τη σειρά του σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με εκπροσώπους της εταιρείας, κρατώντας στο χέρι το φάκελο… «δημιουργία training center», ο οποίος περιλαμβάνει επιμόρφωση σε θέματα cloud.

Διαβάστε ακόμα: 

Αλ. Σίνκα: Key player στο «East to Med data Corridor» η Κύπρος

To πολυτελές Amanti,MadeForTwo Hotel άνοιξε τις πόρτες του (pics)

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος υπέγραψε με τον Κάμερον Μπρουκς, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS). Απ' εκεί και πέρα, οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί που προϋπήρχαν, εντάθηκαν.

Διαβάστε ακόμη:

Κυριάκος Κόκκινος: Μόνο η αρχή η συνεργασία με την Amazon

Γιατί και τι έρχεται να κάνει η Amazon στην Κύπρο 

Amazon Web Services: Η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας

Ένα από τα όσα απορρέουν από την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας είναι και οι συναντήσεις που έγιναν (σ.σ. και θα γίνουν) με το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου με εκπροσώπους της Amazon στο Λονδίνο, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι επέκτασης αυτής της συνεργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Πρόδρομος Προδρόμου, μετέφερε τα όσα διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο, όπως και τα πλάνα του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με μια πιθανή συνεργασία του με την Amazon. 

«Κατ' αρχάς είχαμε προ ημερών στη Λευκωσία την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της AWS με το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Με αυτό δεδομένο, συνάντησα κάποιους υπεύθυνους της Amazon, στην παρουσία του Κάμερον Μπρουκς, ο οποίος είναι ο Director of Europe Public Sector στην AWS, με άλλα στελέχη της ομάδας του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο ενός εκπαιδευτικού φόρουμ. Συζητήσαμε σε σχέση με την εξασφάλιση υπηρεσιών cloud. Μας παρουσίασαν τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν και εκθέσαμε τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες που υπάρχουν», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου. 

Κέντρο εκπαίδευσης/επιμόρφωσης 

Η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Amazon φαίνεται πως θα ξεκινήσει από την Πάφο και θα επεκταθεί σε όλη την Κύπρο και τον τομέα της εκπαίδευσης. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο το πλάνο, όπως μας εξήγησε ο κ. Προδρόμου, αφορά αρχικά στη δημιουργία ενός κέντρου επιμόρφωσης σε θέματα cloud, και όχι μόνο.

«Με την Amazon στο Λονδίνο μιλήσαμε πιο συγκεκριμένα για ένα κέντρο εκπαίδευσης/επιμόρφωσης. Οι ίδιοι συζητούν ξεχωριστά με την Πάφο για δράσεις στο Innovation Center που γίνεται σε συνεργασία με το Ισραήλ», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε συναφώς πως «για εμάς είναι μία ευκαιρία να κάνουμε πιλοτικό training center για τα δικά μας στελέχη και όχι μόνο. Ναι μεν θα βρίσκεται στην Πάφο, αλλά θα είναι παγκύπριο. Σε πρώτη φάση, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιμόρφωσης για θέματα cloud. Εμείς κάνουμε ήδη επιμορφώσεις μέσω του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Όμως θα έχουμε την ανάγκη να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς. Μπορεί να είναι και για πανεπιστήμια».

Προτάσεις στο τραπέζι

Απ' εκεί και πέρα, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η ανάπτυξη ενός περιφερειακού κέντρου, που δυνητικά θα προσελκύσει πανεπιστήμια από άλλες χώρες. «Η πρότασή μας είναι να κάνουμε ένα regional hub/training center», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.   

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα, εκπρόσωποι της Amazon θα έχουν επαφές, τόσο με αρμόδιους στην Πάφο όσο και με το Υπουργείο Παιδείας. «Σίγουρα θα έχουμε μία επαφή και απ' εκεί και πέρα θα δούμε πώς προχωράμε», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας προχωρά κανονικά, καθώς έχουν ληφθεί προσφορές για αγορά των σχετικών υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για το school management system, ενώ  παράλληλα εξετάζονται σχετικές τεχνολογίες για την ένταξή τους στους χώρους διδασκαλίας, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.  

«Σε αυτή την προοπτική αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες από υπηρεσίες που θα έχουμε στα σχολεία και θα αφορούν το cloud, για προγράμματα που θα χρησιμοποιούνται και στην επικοινωνία των σχολείων», επισήμανε καταληκτικά ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες