Ενοχλημένη η Λευκωσία-«Κατ’ επιλογήν κυρώσεις» πλήττουν την οικονομία
18:09 - 06 Μαΐου 2022
Δυσαρεστημένη με την Ε.Ε. και δη τις κυρώσεις τις οποίες λαμβάνει σε βάρος της Ρωσίας, θεωρώντας ότι οι συνέπειες τους δεν είναι ισομερείς για όλα τα κράτη-μέλη και πως το τίμημα που κάποιες χώρες καλούνται να πληρώσουν-ανάμεσά τους και η Κύπρος-, είναι δυσανάλογο συγκριτικά με άλλες, εμφανίζεται η Λευκωσία.
Διαβάστε εδώ: 6o πακέτο κυρώσεων Ε.Ε.: Eκτός SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας
Στον απόηχο του έκτου πακέτου κυρώσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκάθαρα μηνύματα στις Βρυξέλλες.
Διαβάστε ακόμη:
Τύμπανα πολέμου στον τραπεζικό τομέα-Πάει για απεργίες η ΕΤΥΚ
Μικέλλης Χρίστου: Στο τιμόνι του «λεωφορείου» της Diplomat
Χρίστος Χριστούδιας: Χαμένοι τζίροι που δεν θα ανακτηθούν ποτέ
Ξεκαθαρίζοντας πως, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα τάσσονται ανεπιφύλακτα κατά της ρωσικής εισβολής και υπέρ των κυρώσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως οι κυρώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι-όπως είπε χαρακτηριστικά- να είναι κατ’ επιλογήν, και που εξυπηρετούν κάποια των κρατών και να αφήνουν εκτεθειμένα κάποια άλλα των κρατών.
«Κοινή ήταν η θέση μας για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις, επαναλαμβάνω, όχι διότι είμαστε ενάντια, αλλά επειδή θα πρέπει, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της Ε.Ε., να λάβουν υπόψη ανησυχίες τόσο της Ελλάδας, της Μάλτας, αλλά και της Κύπρου, βεβαίως», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Εξάλλου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν έκρυψε με τη σειρά του τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη-μέλη απ’ ότι επηρεάζουν τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Λευκωσία κάνει προσπάθεια για αποφυγή κυρώσεων που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία, για να διαμηνύσει με νόημα πως
«όσο περισσότερο έρχονται τα διάφορα πακέτα θα ξεχειλίσει ίσως με μια σταγόνα το ποτήρι για ορισμένα κράτη τα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις».