Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Βρετανία: Προαναγγελία νέας αύξησης στο κόστος ενέργειας των νοικοκυριών

Το πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο από την 1η Οκτωβρίου στις περίπου 2.800 λίρες (3.264 ευρώ) το χρόνο.

Την προαναγγελία για τη νέα αύξηση-σοκ στο κόστος ενέργειας έκανε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο διευθύνων σύμβουλος της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής Ofgem Τζόναθαν Μπρίρλι, επιβεβαιώνοντας τις πιο δυσοίωνες προγνώσεις αναλυτών.

Το πλαφόν χρεώσεων αφορά την πλειοψηφία των βρετανικών νοικοκυριών, δηλαδή τα περίπου 24 εκατομμύρια σπίτια που υπάγονται στα βασικά τιμολόγια μεταβλητών χρεώσεων των εταιρειών παροχής ενέργειας.

Αυτό το όριο χρεώσεων είχε αυξηθεί στην αρχή Απριλίου κατά 54% στις 1.971 λίρες (2.999 ευρώ) το χρόνο, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η πίεση επί της βιομηχανίας ενέργειας από την αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας. Από τον Αύγουστο του 2021 περίπου 30 μικρές και μεσαίες εταιρείες ενέργειας στη Βρετανία κήρυξαν πτώχευση.

Ο κ. Μπρίρλι είπε στους βουλευτές πως φοβάται ότι «οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Όπως εξήγησε, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν φτάσει έως και δέκα φορές τα φυσιολογικά επίπεδα και η κατάσταση είναι πολύ ρευστή.

«Ξέρω ότι είναι μια περίοδος μεγάλης αναστάτωσης για τους πελάτες, αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος προς την επιτροπή και προς τους πελάτες και προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις πιθανές επιπλοκές στις τιμές για τον Οκτώβριο. Για αυτό αργότερα σήμερα θα στείλω επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών για του δώσω τις νεότερες εκτιμήσεις μας για την αύξηση του πλαφόν χρεώσεων», είπε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής του τομέα ενέργειας στη Βρετανία.

Εκτίμησε ότι πιο μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα μπορούσαν είτε να επιστρέψουν σε ομαλά επίπεδα, π.χ. με μια ειρήνη στην Ουκρανία είτε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, π.χ. με κάποια παρέμβαση της Ρωσίας που θα προκαλέσει περαιτέρω διατάραξη της αγοράς.

Όπως τόνισε ο κ. Μπρίρλι, «η τρέχουσα κατάσταση είναι αληθινά κάτι που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά, κάτι που δεν έχουμε δει από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Προ εβδομάδων η Ofgem είχε ανακοινώσει διαβουλεύσεις για πιθανή αναπροσαρμογή του πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια κάθε τρεις αντί για έξι μήνες. Το σκεπτικό είναι πως οι όποιες μειώσεις στις τιμές θα περνούσαν έτσι πιο γρήγορα στους καταναλωτές, αλλά οι επικριτές αντιτείνουν ότι ίσως τα νοικοκυριά αντίθετα να βλέπουν πιο συχνές αυξήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε στην προαναγγελία της Ofgem διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση «κοιτάζει ενεργά να δει τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει» για να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τονίσουν ξανά το πάγιο αίτημά τους για έναν έκτακτο κρατικό προϋπολογισμό και κυρίως για έναν εφάπαξ φόρο στις εταιρείες ενέργειας. «Πόσα ακόμα καμπανάκια πρέπει να ακούσει ο Υπουργός Οικονομικών πριν ενεργήσει;» διερωτήθηκε στο Twitter η σκιώδης Υπ. Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα