Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Έκτακτη ανάγκη για έξτρα €102 εκατομμύρια-Πού θα διατεθούν

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, ο οποίος αφορά μέτρα κατά της πανδημίας covid-19, αλλά και για πόλεμο στην Ουκρανία, τέθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, λόγω μέτρων για Covid–19 και πολέμου στην Ουκρανία, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να ζητεί τον τερματισμό των ελέγχων και των τεστ σε σχέση με την πανδημία, όπως έχουν πράξει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην επιβαρύνεται ο Κύπριος φορολογούμενος.

Διαβάστε ακόμη: 

Στη διαχείριση της IMH o SUPER FM

Εμπορικός Διευθυντής στον Super FM ο Λούης Πολυκάρπου

Από τα 102 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και ζητείται η ψήφιση του πριν απο τις 15 Ιουνίου, τα 71,5 εκ. ευρώ αφορούν πρόσθετες πιστώσεις λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊου και της παράτασης εφαρμογής σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και πιστώσεις ύψους 31,5 εκ. ευρώ λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Η κατανομή των πιστώσεων ύψους 71,5 εκ. ευρώ αφορά €53,0 εκ. για μέτρα του Υπουργείου Υγείας, €0,7 εκ. για ανάγκες εφαρμογής μέτρων στα αεροδρόμια, €0,52 εκ. χορηγία στις Σχολικές Εφορείες για δαπάνες απολύμανσης σχολικών χώρων λόγω κρουσμάτων covid-19 και δαπάνες χρήσης των αιθουσών πολλαπλής χρήσης όπου διενεργούνται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, €0,57 εκ. για αγορά υπηρεσιών του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν το  covid -19 και €0,89 εκ. αποζημίωση στους Τυροκόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθηκαν στον τομέα της εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ένεκα της πανδημίας και επηρέασαν την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.

Επιπλέον, ζητείται ποσό €5,7 εκ. για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, εγκρίθηκε η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021, και €10 εκ. για άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το β΄ τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης δαπανών για φιλοξενία ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς και της εφαρμογής του «Προγράμματος Επιχορηγημένων Διακοπών» για μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: 

Επάρκεια αποθεμάτων στις υπεραγορές, λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Το άλμα της βενζίνης-Τέσσερα σεντ πάνω κάθε εβδομάδα (πίνακες)

Ανεβάζουν πληρότητες, βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ οι ξενοδόχοι

Πόλεμος στην Ουκρανία

Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προκύψει οι πιο κάτω έκτακτες ανάγκες, για τις οποίες δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό:

  • Ποσό €18 εκ. για αύξηση της περιόδου διατήρησης αποθεμάτων κριθαριού και καλαμποκιού για επιπρόσθετη περίοδο 30 ημερών και την αγορά των αποθεμάτων και διαχείρισης τους για ένα έτος.
  • Ποσό €5 εκ. για φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, στα πλαίσια σχετικών Απ. Υ.Σ., και
  • Ποσό €7,6 εκ. λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των βασικών προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων με ποσό ύψους €5,0 εκ., για στήριξη των αγελαδοτρόφων ύψους €1,2 εκ., για στήριξη των χοιροτρόφων με €1,26 εκ. και για αποθεματοποίηση χοίρειου κρέατος με ποσό €0,15 εκ.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι στον Προϋπολογισμό του 2022, περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €30 εκ. και €51,4 εκ, για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ερωτηθείς από την Πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου πότε θα σταματήσει ο Κύπριος πολίτης να πληρώνει περισσότερα σε σχέση με την πανδημία Covid–19 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως για παράδειγμα ο αυστηρός έλεγχος στα αεροδρόμια), η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι έχουν σταματήσει οι έλεγχοι και παρέμειναν κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που σταμάτησαν και αυτοί εντός Μαΐου.

Είπε ακόμη ότι παραμένουν κάποιοι έλεγχοι σε ευάλωτες ομάδες και σε κλειστές δομές, ενώ σημείωσε πως για όλα αυτά γίνονται εισηγήσεις από την Συμβουλευτική Επιτροπή και αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας.

«Γιατί πρέπει να πληρώνει ο Κύπριος πολίτης τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού στην πύλη των αεροδρομίων», διερωτήθηκε η κ. Ερωτοκρίτου, η οποία ανέφερε πως κατά την άφιξη της το προηγούμενο διάστημα στην Κύπρο από το εξωτερικό της έγινε έλεγχος για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το ποσό για τα εμβόλια Covid–19 ανέρχεται στα 10,5 εκ. ευρώ και για φάρμακα στα 12 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι τα 10,5 εκ. ευρώ αφορούν παραλαβές που υπήρξαν από την αρχή του 2022, ενώ για τα φάρμακα το ποσό αφορά για παραγγελίες φαρμάκων που έχουν γίνει ή για φάρμακα που έχουν ήδη παραληφθεί.  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού σημείωσε ότι η Κυβέρνηση απαιτεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 53 εκ. ευρώ για τους ελέγχους σε σχέση με την πανδημία και 22,5 εκ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων, είπε ότι «συγκρινόμενοι με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος εφαρμόζει πολύ πιο αυστηρούς και τακτικούς ελέγχους και τεστ που δεν είναι δωρεάν και τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης», προσθέτοντας ότι η άποψη που εκφράστηκε μέσα στην Επιτροπή είναι ότι «πρέπει επιτέλους να μειωθεί ή να εκμηδενιστεί αυτό το ποσό πλην αυτό που απαιτείται για την επιτήρηση της κατάστασης που αφορά τις ευάλωτες ομάδες».

«Η μαζικότητα και τα τακτικά χρονικά διαστήματα διενέργειας τεστ για τα θέματα της Covid–19 έχει ξεπεραστεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και είναι καιρός ο Κύπριος φορολογούμενος να σταματήσει να καταβάλλει αυτό το υπέρογκο ποσό για τεστ μοριακών ελέγχων και για την πανδημία», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι εντός της Επιτροπής αναφέρθηκε σε πάρτι, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι είναι αυτονόητο τι σημαίνει αυτή η φράση και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση και πρόσθεσε «ο νοώ νοείτο».

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»