Powered by

«Κλείδωσαν» θέσεις, ανησυχούν για τον κατώτατο μισθό οι εργοδότες

Με τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη προς διαμόρφωση του πλαισίου που θα διέπει την εισαγωγή εθνικού κατώτατου στην Κύπρο να πλησιάζει στο τέλος, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαμορφώσει τις τελικές τους θέσεις, διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις του όλου εγχειρήματος στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, ειδικά κατά την παρούσα χρονική συγκυρία.

Προσπάθεια και πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είναι όπως μέχρι το τέλος Μαΐου εφαρμοστεί η ρύθμιση που θα αφορά τον εθνικό κατώτατο μισθό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή δεν θα είναι άμεση, αλλά θα δοθεί μια εύλογη περίοδος προσαρμογής στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα: 

Σ. Καραμοντάνης: Παρελθόν η εποχικότητα με την μαρίνα Αγίας Νάπας 

Οι top σε πωλήσεις μάρκες αυτοκινήτων σε κάθε πόλη της Κύπρου 

Aruba Instant On: Στον κόσμο του Wi-Fi 6 με ασύλληπτες ταχύτητες! 

Coca-Cola HBC Cyprus: Βαθιά εδραιωμένη δέσμευση η εταιρική ευθύνη

Το όλο θέμα, εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων εβδομάδων, οπόταν και αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, προτού η Κυβέρνηση και δη το αρμόδιο υπουργείο, λάβουν και ανακοινώσουν τις τελικές αποφάσεις.  

Μιχάλης Αντωνίου: Έτοιμες οι θέσεις της ΟΕΒ

Η ΟΕΒ οριστικοποίησε τις θέσεις της σχετικά με τον εθνικό κατώτατο μισθό, σε συνεδρία που είχε την περασμένη Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή και πρόκειται να τις στείλει άμεσα στην υπουργό Εργασίας, με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και κατάθεσης των θέσεων της μάλιστα, η ΟΕΒ προβαίνει και σε εισήγηση αναφορικά με το ύψος που, όπως θεωρεί, θα πρέπει να έχει ο εθνικός κατώτατος μισθός.

«Είναι μια συνάρτηση του εθνικού διάμεσου μισθού, όπως άλλωστε υποδεικνύουν όλοι οι ειδικοί επί του θέματος και είναι σε επίπεδα που σίγουρα θα βελτιώσουν ένα μεγάλο μέρος των απολαβών, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για την οικονομία», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ εξέφρασε την ταύτιση της Ομοσπονδίας με τη θέση της υπουργού Εργασίας ότι η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία «μέχρι να φτάσουμε σε σημείο που θα εξυπηρετεί το σύνολο της οικονομίας, δηλαδή τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η όλη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ένα κοινά αποδεκτό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πλαίσιο που θα διέπει την εισαγωγή του κατώτατου μισθού, ο Μιχάλης Αντωνίου εκτίμησε πως είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

«Οι οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν, η κάθε μια από τη δική της αφετηρία και γραμμή. Ο στόχος όμως είναι απ’ όλους ο ίδιος και αυτός είναι το καλό του τόπου. Το σίγουρο είναι ότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε, δεν έχουμε εξουσία. Εν τέλει, η υπουργός Εργασίας είναι αυτή που θα αποφασίσει», επισήμανε.

Ερωτηθείς κατά πόσο κρίνει ως εφικτή την ανακοίνωσή της εισαγωγής κατώτατου μισθού εντός Μαΐου, όπως συναφώς προανήγγειλε το προηγούμενο διάστημα η αρμόδια υπουργός, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια επικαιροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανακοίνωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου και συνεπώς ο στόχος παραμένει ως έχει, το τέλος Μαΐου.

Μάριος Τσιακκής: Να εφαρμοστεί σε κατάλληλες συνθήκες

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο InBusinessNews, εξέφρασε τις ανησυχίες του γύρω από το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΕΒΕ δεν τάσσεται ενάντια στην ολοκλήρωση του διαλόγου και της όλης διαδικασίας για να διαμορφωθεί το πλαίσιο του εθνικού κατώτατου μισθού, τόνισε ότι δεδομένων των συνθηκών που διανύουμε, ο καθορισμός του την συγκεκριμένη στιγμή είναι πολύ πιθανό να επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία.

«Υπό τις περιστάσεις σήμερα, με τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό πληθωρισμό, αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και πολλές άλλες ανησυχίες που προκύπτουν λόγω του πολέμου και των συνεπειών των κυρώσεων, η θέσπιση του κατωτάτου μισθού, εκτιμάται ότι θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα και εν τέλει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία παρά θετικό», υπογράμμισε.

Για να προσθέσει ότι ένεκα των συνθηκών, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα και ταυτόχρονα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι μειωμένη εξαιτίας της ακρίβειας.

«Τυχόν εφαρμογή του τώρα, θα αυξήσει τα κόστη των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, με κίνδυνο να οδηγηθούμε, είτε σε απολύσεις ή σε αναστολή προσλήψεων, ώστε να ανταπεξέλθουν», προειδοποίησε, μεταξύ άλλων.

Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ εξέφρασε την θέση πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίοδο που οι συνθήκες θα το επιτρέπουν.

Δειτε Επισης

Φωκίων Καραβίας: Ορόσημο για την Eurobank με την πλήρη ενοποίηση της Ελληνικής τα αποτελέσματα γ' τριμήνου
Εκτόξευση ΧΑΚ πάνω από τις 200 μονάδες μετά το νέο deal της Eurobank για την Ελληνική
Richard House: Υψηλές αποδόσεις το 2025 από αναδυόμενες αγορές
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Αρκετές βελτιώσεις στο σύστημα «Ιππόδαμος»-Πλάνο για ακόμη περισσότερες
Α. Τσουλόφτας: Ατμομηχανή της οικονομίας η Λεμεσός-Μένει ηχηρά εκτός των κυβερνητικών εξαγγελιών
Campeόn Gaming: Δυναμική επέκταση στην Κύπρο-Εγκαινίασε γραφεία στη Λευκωσία
Σύσταση τεσσάρων θεματικών ομάδων εργασίας από Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Σε χαμηλό τριών ετών ο πληθωρισμός-Περιορίστηκε στο 0,6% τον Οκτώβριο
Kατανομή αγορών σταθερού εισοδήματος: Εξελίξεις και επιτυχημένες στρατηγικές
Ε. Ασημακοπούλου: Άνοδος στην αυτοματοποίηση συναλλαγών και στη χρήση ΑΙ