Σ. Καραμοντάνης: Παρελθόν η εποχικότητα με την μαρίνα Αγίας Νάπας

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα συμβάλει αποφασιστικά στην μείωση της εποχικότητας του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμόχωστου, τονίζει ο CEO του Ομίλου εταιρειών Καραμοντάνη και της M.M. Makronisos Marina Ltd, Σταύρος Καραμοντάνης, υπογραμμίζοντας πως στόχος δεν είναι να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις που θα δουλεύουν τέσσερις μήνες το καλοκαίρι και θα είναι νεκρές τους υπόλοιπους, αλλά μια πολύβουη κυψέλη που θα σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Καραμοντάνης αναφέρει πως το εμβληματικό αυτό έργο που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο, με τις εργασίες να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και να τρέχουν παράλληλα. 

Διαβάστε ακόμα:

Οι top σε πωλήσεις μάρκες αυτοκινήτων σε κάθε πόλη της Κύπρου 

«Κλείδωσαν» θέσεις, ανησυχούν για τον κατώτατο μισθό οι εργοδότες 

Aruba Instant On: Στον κόσμο του Wi-Fi 6 με ασύλληπτες ταχύτητες! 

Coca-Cola HBC Cyprus: Βαθιά εδραιωμένη δέσμευση η εταιρική ευθύνη

Μάλιστα, όπως σημειώνει, την άνοιξη του 2023 αναμένεται να παραδοθεί ο ανατολικός πύργος, ο σκελετός του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και με περισσότερα από 110 μέτρα ύψος αποτελεί πλέον το υψηλότερο κτήριο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Καραμοντάνη, ο ανατολικός πύργος έχει από την πρώτη στιγμή προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και αγοραστές, με το 90% των διαμερισμάτων να έχει ήδη πωληθεί και να απομένουν μερικά μόνο διαμερίσματα διαθέσιμα προς πώληση.

Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, οι εργασίες στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας συνεχίζονται. Σε ποια φάση ακριβώς βρίσκονται;

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στο δικό μας project αλλά γενικότερα σε όλο το real estate. Όμως ξεπεράσαμε γρήγορα όλες τις δυσκολίες και το εμβληματικό αυτό έργο που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως ο σκελετός του ανατολικού πύργου έχει ολοκληρωθεί, και πλέον με περισσότερα από 110 μέτρα ύψος αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στην περιοχή.

Η τσιμέντωση έχει ολοκληρωθεί ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες εσωτερικά του πύργου. Ο πύργος αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2023. Πριν δύο μήνες παραδόθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Event Center ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει όλων των ειδών εκδηλώσεις, κοινωνικές, εταιρικές, ιδιωτικές ή και διεθνείς, από βαπτίσεις μέχρι συνέδρια.

Πολύ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν στην εμπορική ζώνη της μαρίνας, το εκλεπτυσμένο και παγκοσμίου βεληνεκούς εστιατόριο L'Atelier Robuchon που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με 32 Michelin stars Joël Robuchon, το casual και κομψό delicatessen για όλες τις ώρες της ημέρας Le Deli Robuchon το Le Sundeck Robuchon καθώς επίσης και το γιαπωνέζικο εστιατόριο Sushi Yama.

Το σημαντικό είναι ότι οι εργασίες τρέχουν παράλληλα και δείχνουμε στους πελάτες μας ότι παραδίδουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί. Το έργο είναι πολυσύνθετο και παραδίδεται σταδιακά.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις εργασίες ή τις πωλήσεις του έργου;

Αναμφίβολα οι δυσάρεστες εξελίξεις και η πολεμική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο. Όπως έχει ανακοινωθεί και επίσημα, αναμένεται να υπάρξει πτώση στις αφίξεις από τις δύο χώρες που ανέρχεται στους 800 χιλ. επισκέπτες.

Επιπρόσθετα, οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν επηρεάσει τον τομέα του Real Estate και ως εκ τούτου μερικώς τις πωλήσεις προς Ρώσους. Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παρότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση και παραλαβή κάποιων υλικών.

Ποιο είναι το μέχρι στιγμής αγοραστικό ενδιαφέρον;

Ο ανατολικός πύργος έχει από την πρώτη στιγμή προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και αγοραστές με το 90% των διαμερισμάτων να έχει ήδη πωληθεί, απομένουν μερικά μόνο διαμερίσματα διαθέσιμα προς πώληση. Για τον δυτικό πύργο μελετάμε την κατάλληλη περίοδο ώστε να τον προωθήσουμε στην αγορά. Οι πελάτες μας προέρχονται από ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο, Ρωσία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Μέση Ανατολή, Ευρώπη καθώς επίσης και από την Κύπρο.

Η εμπορική ζώνη 

Η εμπορική ζώνη παραμένει το μεγάλο στοίχημα;

Βεβαίως! Στόχος μας δεν είναι αναπτύξουμε εγκαταστάσεις που θα δουλεύουν τέσσερις μήνες το καλοκαίρι και θα είναι νεκρές τους υπόλοιπους, αλλά μια πολύβουη κυψέλη που θα σφύζει από ζωή όλο το χρόνο, χάρη στους μόνιμους κατοίκους, τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Αυτό προϋποθέτει τον σωστό συνδυασμό καταστημάτων και χώρων εστίασης που θα προσελκύει όλο τον χρόνο και τον Κύπριο και το ξένο επισκέπτη. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα σας διαβεβαιώ, αλλά είναι εφικτό.

Με τα εστιατόρια που προανέφερα, το Event Centre, την πρώτη υπεραγορά Αλφαμέγα της Αμμοχώστου που ήδη λειτουργεί και brands όπως το Coffee Berry, το Riva Beachouse της βραβευμένης φέτος Amaro Hospitality Ltd, το Crew Lounge και άλλα που θα ανακοινωθούν σύντομα, πιστεύω πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αποτελεί και ένα στοίχημα για εμάς. Απαιτείται καλός σχεδιασμός, καλές συμφωνίες, υπομονή και επιμονή.

Η εποχικότητα 

Η Αγία Νάπα θεωρείται κατεξοχήν θερινός προορισμός. Δεν θεωρείται πρόβλημα η εποχικότητα της περιοχής;

Κοιτάξτε, όπως είπε και ο Κέβιν Κόστνερ στο Field of Dreams, «εάν το φτιάξεις, θα έρθουν». Υπάρχει ένα χρόνιο θέμα στην περιοχή της Αγίας Νάπας και ευρύτερα της επαρχίας ελεύθερης Αμμοχώστου και δεν είναι άλλο από αυτό της εποχικότητας. Κάποιοι το βλέπουν ως πρόβλημα, εμείς το βλέπουμε ως μια ευκαιρία. Μια μεγάλη ευκαιρία.

Η περιοχή είναι η πιο τουριστική και από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, αλλά έχει ελλείψεις στο κομμάτι των ποιοτικών υποδομών, τόσο σε ότι αφορά την εστίαση όσο και στο real estate. Από την περιοχή απουσιάζουν υποδομές που θα την καταστήσουν έναν προορισμό σε λειτουργία 12 μήνες το χρόνο, όπως οι μεγάλες πόλεις του νησιού.  Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η Μαρίνας Αγίας Νάπας, ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην μείωση της εποχικότητας.

Όταν θα φιλοξενεί 600 σκάφη, το οικιστικό κομμάτι του έργου θα είναι πλήρες με εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν τα εστιατόρια, τα καταστήματα και το Event Center, τότε η εποχικότητα θα είναι πλέον παρελθόν. Απλά ο κόσμος χρειάζεται κάτι μεγάλο και εντυπωσιακό για να τον προσελκύσει στην περιοχή εκτός των καλοκαιρινών μηνών.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι αναβαθμίσεις ξενοδοχείων, η υλοποίηση έργων υποδομής, η κατασκευή των γκολφ, ενώ πολύ σημαντικό έργο είναι η λειτουργία πανεπιστημίου, το οποίο θεωρώ έργο αιχμής. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να λειτουργούν περισσότερους μήνες και σταδιακά η αγορά θα κάνει τη διόρθωση και θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο την τουριστική περίοδο.

Τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να υπάρχουν τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές μαρίνες στην Κύπρο. Υπάρχει χώρος για όλους;

Βασική προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η περεταίρω  ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού μέσω της δημιουργίας μαρίνων και χώρων ελλιμενισμού. Με την ολοκλήρωση της Μαρίνας Αγίας Νάπας η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας ολοκληρωμένος προορισμός για σκάφη αναψυχής στον παγκόσμιο ναυτικό χάρτη, πολύ περισσότερο όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και άλλων μαρίνων, εφόσον θα πληρούν βέβαια, τις διεθνείς προδιαγραφές και τους όρους παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Σημειώστε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκαφών να έχουν επιλογές και η πραγματικότητα είναι ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν μαρίνες από τα ανατολικά μέχρι και τα δυτικά παράλια της Κύπρου.

 

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο που οραματίστηκε πριν πολλά χρόνια ο πατέρας σας Γεράσιμος Καραμοντάνης. Πώς νιώθετε τώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση;

Πολύ υπερήφανος, διότι το έργο υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό του και με τις πιο υψηλές προδιαγραφές. Η υλοποίηση ενός τόσο εμβληματικού έργου αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου, σκοπός ζωής. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας θα είναι ένα πραγματικό στολίδι, πόλος έλξης και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα δεδομένα της Κύπρου μας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Ο πατέρας μου ήταν όντως ο εμπνευστής και εγώ αναπόφευκτα συνδέθηκα με το έργο. Η γνωριμία μας με τον κ. Naguib Sawiris και η χημεία που αναπτύχθηκε ανάμεσα μας, μας έφερε ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου, αφού και ο ίδιος, όντας από παλιά συνδεδεμένος με το νησί μας, μοιράστηκε μαζί μας το ίδιο όραμα.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας