Ετοιμάζεται να... επιτεθεί στον πληθωρισμό η Fed

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  πρόκειται να εντείνει την επίθεσή της κατά του πληθωρισμού-ρεκόρ των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από κραδασμούς τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς, που οι αναλυτές φοβούνται ότι μια μέρα μπορεί να θέσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συγκαλέσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη και κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει έντονα ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα ανακοινώσουν σχέδια για μείωση του τεράστιο δημόσιου χρέους.

Και οι δύο κινήσεις θα αυστηροποιούσαν περαιτέρω τους όρους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και δυνητικά θα μείωναν τις τιμές καταναλωτή που αυξάνονται με ρυθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980 -- καθοδηγούμενες, εν μέρει από τις πολιτικές της ίδιας της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να είναι μία από τις πολλές που κάνει φέτος η Fed, αλλά με την οικονομία να αντιμετωπίζει επίσης κραδασμούς από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να βρει μια λεπτή ισορροπία για να σταματήσει μια ύφεση.

«Θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ εύστροφοι για να εμποδίσουν την οικονομία να πέσει σε ύφεση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζέι Μπράισον, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Εταιρική και Επενδυτική Τράπεζα της Wells Fargo.

Ανώτατα στελέχη της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, υπαινίχθηκαν έντονα ότι θα συμφωνηθεί αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της 3ης-4ης Μαΐου, διπλάσια από την αύξηση σε σχέση με το 0,25 που εφάρμοσε η FOMC τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τα σχέδιά της να ξεκινήσει την απαλλαγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους που αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξει την οικονομία, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Με τις τιμές καταναλωτή 8,5% υψηλότερες τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, η αύξηση των επιτοκίων έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για τη Fed, η οποία μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν καθώς ξεκίνησε η πανδημία, αλλά δέχτηκε επικρίσεις επειδή τα κράτησε εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια παγκόσμια άνοδο των τιμών του πετρελαίου καθώς και άλλων εμπορευμάτων, ενώ τα πανδημικά lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα εμπόδια της παγκόσμιας προσφοράς που έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία των ΗΠΑ στην ανάκαμψή της.

Δειτε Επισης

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν