Ascanio: Στο μεταίχμιο της τεχνολογίας
10:34 - 07 Απριλίου 2022
Η αγάπη για τεχνολογία και το πάθος για δημιουργία του Μηνά Κυριάκου και του Γιώργου Τζιάζα, οδήγησαν στην ίδρυση μιας εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού εκπαιδεύσεων σε μεικτή πραγματικότητα, με την επωνυμία Ascanio.
Η εταιρεία, μέσα στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιείται, κατάφερε να συνάψει συνεργασίες με δυνατά ονόματα, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό όπως είναι η Microsoft.
O Γιώργος Τζιάζας, chief executive officer(CEO) της εταιρείας και ο Μηνάς Κυριάκου, chief technology officer, μιλούν στο InBusinessNews και παρουσιάζουν τις κύριες δραστηριότητες της Ascanio, τις προκλήσεις και τα άμεσα πλάνα.
Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και τις υπηρεσίες που παρέχετε…
Γ.Τ.: H Ascanio είναι μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού εκπαιδεύσεων σε μεικτή πραγματικότητα για επαγγέλματα όπου η επιτυχία της αποστολής είναι καίρια.
Πολύ καλά παραδείγματα είναι η στρατιωτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση πιλότων καθώς και πολλοί τομείς της βαριάς βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
Όσον αφορά τα άτομα που εργοδοτούμε, στο πλάνο μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουμε στο δυναμικό μας 23 άτομα.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα πίσω από την Ascanio;
Μ.Κ.: Η Ascanio ξεκίνησε από την αγάπη μας για την τεχνολογία και το πάθος για δημιουργία. Πάντα ως εταιρία, μας άρεσε να βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της τεχνολογίας.
Από το 2018, μετά την απόκτηση της πρώτης συσκευής μεικτής πραγματικότητας, ο Μηνάς Κυριακού και ο Γιώργος Τζιάζας, ιδιοκτήτες της εταιρίας, αρχίσαν να οραματίζονται το αύριο σε σχέση με τις δυνατότητες που εισάγει αυτή η τεχνολογία στη ζωή μας.
Όταν το 2020 χρησιμοποιώντας συσκευές μεικτής πραγματικότητας, καταφέραμε να θολώσουμε εντελώς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ψηφιακής πραγματικότητας και φυσικού κόσμου, η αφοσίωση σε αυτό τον τομέα ήταν πλέον μονόδρομος για εμάς.
Ο καθένας μας έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Από τους juniors μέχρι την ομάδα διοίκησης, όλοι συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη της πλατφόρμας εκπαιδεύσεων μέσω μεικτής πραγματικότητας.
Σημαντική είναι και η συμβολή της Kinisis Ventures οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στο όραμα μας και έκτοτε μας βοηθούν στην υλοποίηση του.
Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και την επιχείρησή σας;
Γ. Τ.: Οι προκλήσεις για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι πολλές και ποικίλης φύσεως. Από το να βρούμε τον ειδικό που χρειαζόμαστε για να συμπληρώσει την ομάδα μέχρι την εκταμίευση κρατικών πόρων που θα έπρεπε να είχαν δοθεί προ πολλού.
Παρ' όλα αυτά, η πιο έντονη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σαν Ascanio, είναι η σωστή κατανόηση των απεριόριστων δυνατοτήτων της μεικτής πραγματικότητας και πως μπορεί να συνυφαστεί με δεδομένα, νευρωνικά δίκτυα και συνεπακόλουθα με αύξηση παραγωγικότητας και ακριβείς αξιολογήσεις.
Βασική πρόκληση είναι σε κάθε εκπαίδευση να μπορούμε να βρίσκουμε τα καίρια σημεία που βοηθούν και καλυτερεύουν την απόδοση του εκπαιδευομένου, και εντείνουμε την εστίαση σε εκείνα τα σημεία με αλγόριθμους ειδικά σχεδιασμένους για την καλυτέρευση του κάθε εκπαιδευόμενου αλλά και της ομάδας σαν σύνολο.
Για παράδειγμα μπορούμε να υπολογίσουμε πως ένας εκπαιδευόμενος πυροβολεί πάντα πιο αριστερά από τον στόχο του και να τον βοηθήσουμε να ρυθμίσει τα σκοπευτικά του.
Ή μπορούμε να δούμε πως ένας εκπαιδευόμενος όταν εμφανίζεται αντίπαλος από τα αριστερά 6 στις 10 φορές δεν μπορεί να τον εξουδετερώσει.
Με το να προτείνουμε την ανάθεση του στην επιφυλακή της ομάδας από τα δεξιά μόνο ανεβαίνει η απόδοση ολόκληρης της ομάδας κατά 22-25%.
Είναι μικρά και απλά παραδείγματα που δείχνουν όμως πόσο ωφελείται ο εκπαιδευόμενος και κατ’ επέκταση ο οργανισμός/εταιρία.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες / συνεργάτες σας;
Μ.Κ.: Είμαστε πολύ τυχεροί να έχουμε πολύ καλούς και δυνατούς συνεργάτες στο εξωτερικό όπως η Microsoft και το PlayFab, αλλά και άλλες συνεργασίες στην Κύπρο, με Κέντρα Αριστείας και Πανεπιστήμια, όπως το Center for Social Innovation.
Η πρώτη μας επαφή με την Microsoft ήταν η νίκη μας στο ImagineCupNationals2016.
Από εκεί προχωρήσαμε μέσω του MicrosoftInnovationCenterκαι πολύ σύντομα οι ιδέες μας, μας έβαλαν στο παιχνίδι της συνεργασίας με την Microsoft. Το PlayFabτο δουλεύαμε από το 2015, πολύ πριν το πάρει η Microsoft.
Πολλές από τις συνεργασίες μας ήρθαν από σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, και το κάνεις καλά, δεν περνά απαρατήρητο.
Ο covid-19 ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για πολλούς, μαζί τους και εμείς. Ταυτόχρονα όμως, μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσουμε περεταίρω στις γνώσεις μας και να πάρουμε και μερικά certifications για αυτές τις γνώσεις, πράγμα που μας άνοιξε την πόρτα σε συνεργασίες με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σας;
Γ. Τ.: Τα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζουμε είναι εξολοκλήρου φτιαγμένα σε XR. Το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί σε διαφορετικές συσκευές μεικτής πραγματικότητας αναλόγως των αναγκών της κατάστασης και του εκάστοτε πελάτη.
Οι άμεσοι στόχοι που έχουμε είναι να μεγιστοποιήσουμε το πελατολόγιο μας και να ολοκληρώσουμε την εισαγωγή μιας νέας καινοτομίας στο χώρο της μεικτής πραγματικότητας.
Αμέσως μετά, θέλουμε να εξελίξουμε την πλατφόρμα εκπαίδευσης μας και να εισαγάγουμε νέα θέματα/μαθήματα εκπαίδευσης καθώς και να εξελίξουμε την πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων εκπαίδευσης με machine learning.
Σε μεταγενέστερο στάδιο ευελπιστούμε να την καταστήσουμε την πλατφόρμα μας ως “thestandardtrainingsolution”.
Ποιο το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;
Μ. Κ.: Η αγορά είναι μεγάλη και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού δεν έχει την ευελιξία να εξελιχθεί με τις τελευταίες τεχνολογίες και να πειραματιστεί με μεικτή πραγματικότητα μας δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα.
Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν πως χρησιμοποιούν την μεικτή πραγματικότητα, δεν εντρυφούν σε βάθος σε όλες τις δυνατότητες και μένουν στα επιφανειακά.
Το μεγαλύτερο λάθος, όταν έχουμε να κάνουμε με νέες καινοτόμες, ανατρεπτικές τεχνολογίες, είναι να προσπαθούμε να τις φορμάρουμε στις υφιστάμενες δομές που έχουμε.
Το ορθότερο, και συνήθως δυσκολότερο, είναι να ισοπεδώσουμε τις δομές αυτές και να ξανακτίσουμε με βάση τις νέες τεχνολογίες.
Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)