H αγορά του καφέ στην Κύπρο - Το πλούσιο χαρμάνι των 660 εκατ.

Τα 660 εκατομμύρια αγγίζει και ξεπερνά η αγορά του καφέ στην Κύπρο. Ένας τομέας που σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 42.5 δισ. δολάρια ετησίως, καθώς δεν αποτελεί απλώς μια αγαπημένη καταναλωτική συνήθεια, αλλά συνοδεύεται από μια ολάκερη φιλοσοφία, που μετατρέπεται συχνά σε τρόπο ζωής τόπων και ανθρώπων, αποτελούμενο από ένα χαρμάνι εκλεκτών ποικιλιών και επιχειρηματικών δράσεων.

Η παρατηρητικότητα ενός βοσκού στην Αιθιοπία έδωσε το έναυσμα για μια από τις μεγαλύτερες καθημερινές απολαύσεις του ανθρώπου, τον καφέ. Παρατήρησε ότι οι κατσίκες του γίνονταν πιο ζωηρές όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός θάμνου. Όταν δοκίμασε, διαπίστωσε ότι ο οργανισμός του αποκτούσε περισσότερη ενέργεια. Το μοιράστηκε με ένα μοναχό, ο οποίος έβρασε τους καρπούς και ήπιε το ρόφημα. Κάπως έτσι ξεκίνησε, καθώς λέγεται, η ιστορία του καφέ. Το γεγονός, όμως, ότι η παγκόσμια αγορά του καφέ αγγίζει τα 42.5 δισ. δολάρια τον χρόνο και στην Κύπρο ξεπερνά τα €60 εκατομμύρια, δεν είναι καθόλου μύθος.

Είναι μια αγορά που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας RAI Consultants για όλο το 2021. Μάλιστα, αξιοσημείωτη αυξανόμενη τάση παρουσιάζει ο καφές σε κάψουλες, που μέσα σε τρία χρόνια, έχει τριπλασιάσει τις επιδόσεις του. Η έρευνα της RAI έγινε σε super/ hypermarkets, groceries, convenience stores/ mini - markets, kiosks, bakeries και discounters. Ο καφές είναι ίσως το πιο δημοφιλές ρόφημα, που όλοι απολαμβάνουν οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, σε ποικιλία μορφών και ειδών. Πρόκειται για μια σχέση ζωής και αγάπης, που δεν τελειώνει ποτέ. Τα brands καφέ που διατίθενται στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς είτε μιλάμε για αλυσίδες είτε για μικρά καταστήματα, ενώ άνοδος παρατηρείται και στους εσπρέσο, από μάρκες διαφόρων εταιρειών, που διατίθενται σε καταστήματα και υπεραγορές. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 3.0 εκατομμύρια τόνους καφέ από το εξωτερικό, 14% περισσότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Οι εισαγωγές αυτές ανήλθαν σε 7.5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του καφέ προήλθε από τη Βραζιλία (932.000 τόνοι που εισάγονται στην ΕΕ ή το 31% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και το Βιετνάμ (673.000 τόνοι, 22%). Ακολούθησαν η Ονδούρα (221.000 τόνοι, 7%), η Κολομβία (166.000 τόνοι, 6%), η Ουγκάντα ​​(145.000 τόνοι, 5%), η Ινδία (137.000 τόνοι, 5%), το Περού (113.000 τόνοι, 4%), η Αιθιοπία, η Ελβετία (και οι δύο 80.000 τόνοι, 3%) και η Ινδονησία (77.000 τόνοι, 3%).

Οι εισαγωγές έγιναν σε Γερμανία (1.1 εκατ. τόνοι ή το 37% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και Ιταλία (604.000 τόνοι, 20%), με το Βέλγιο (303.000 τόνοι, 10%), την Ισπανία (273. 000 τόνοι, 9%) και τη Γαλλία (236.000 τόνοι, 8%) να ακολουθούν. Το 2019 πάνω από 1.8 εκατομμύρια τόνοι καφέ παρήχθησαν στην ΕΕ, 3% περισσότεροι από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Η παραγωγή καφέ της ΕΕ ήταν αξίας, περίπου, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και ισοδυναμούσε, σχεδόν, με 4.1 κιλά ανά κάτοικο το 2019. Η Γερμανία παρήγαγε τον περισσότερο καβουρδισμένο καφέ το 2019 (572.000 τόνοι ή 31% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ). Ακολουθεί η Ιταλία (508.000 τόνοι, 28%), η Ισπανία (143.000 τόνοι, 8 %), η Ολλανδία (136.000 τόνοι, 7%), η Γαλλία (133.000 τόνοι, 7%) και η Σουηδία (91.000 τόνοι, 5%). Τα έξι αυτά κράτη - μέλη της ΕΕ παρήγαγαν το 86% της συνολικής παραγωγής καβουρδισμένου καφέ στην ΕΕ το 2019.

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ παγκοσμίως ανέρχεται σε εκατομμύρια τόνους. Για τις χώρες παραγωγής του καφέ, η καλλιέργεια και διανομή του διαμορφώνει τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές δομές τους. Οι πρώτες χώρες παραγωγής του καφέ είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Βιετνάμ, η Ονδούρα, η Ουγκάντα, η Ινδία και το Περού. Η κλιματική αλλαγή σε πολλές περιοχές έχει προκαλέσει μείωση της καλλιέργειας καφέ, ειδικά της ποικιλίας Arabica. Δυστυχώς, με τις γενικές αυξήσεις που παρατηρούνται φέτος σε διάφορα είδη, τον παγετό από τη μια και την ξηρασία από την άλλη που έπληξαν τις καλλιέργειες στη Βραζιλία το 2021, επήλθε μείωση στα αποθέματα του καφέ. Την ίδια ώρα μειώθηκε ο όγκος παραγωγής στη Γουατεμάλα. Αυτά είχαν ως συνέπεια το απόθεμα του καφέ παγκοσμίως να αγγίζει το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 22 ετών και αν οι τιμές συνεχίσουν τη ξέφρενη ανοδική τους πορεία, οι λάτρεις του καφέ θα δουν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγαπημένου τους ροφήματος. Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά του καφέ, αφού εν μέσω καραντίνας, το ντελίβερι του τομέα είχε την τιμητική του. Ταυτόχρονα όμως, έφερε μείωση στα καταστήματα, προκαλώντας μια κάποια αναταραχή στην όλη αγορά ανά το παγκόσμιο. Για παράδειγμα, οι αγορές του καφέ για τα brands του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό χάνοντας, συνολικά 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια (12,59 εκατ. ευρώ) σε πωλήσεις το 2020. Παρά τις δυσκολίες όμως, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σχετικά αισιόδοξη, πιστεύοντας ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου.                                      

Τι καφέ πίνουν οι χώρες

Ελλάδα - Frappe cold

Ιταλία - Espresso

Ισπανία - Cafe bombon

Ιρλανδία - Irish coffee

Βιετνάμ - Egg coffee

Αυστραλία - Flat whit

Νότια Ινδία - Kaapi

Τουρκία - Turkish coffee

Σουηδία και

Φινλαδία - Kaffeost

Μεξικό - Café de olla

Βραζιλια - Cafezinho

Αυστρία – Melange

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

 

Δειτε Επισης

ΜcCafe®
GLORIA JEAN’S COFFEES
COFFEE ISLAND
COFFEE BERRY
CAFFE NERO
BEAN BAR
ΛΑΪΚΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ
ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟΝ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
H αγορά του καφέ στην Κύπρο - Το πλούσιο χαρμάνι των 660 εκατ.