Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών για νέο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την πρόταση Νομοσχεδίου που αφορά στην επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, για τα πρώτα 140 τ.μ. κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., το οποίο κατατέθηκε τον Ιανουάριο ενώπιον της Βουλής, σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη: 

Developers: Πλήγμα για αγοραστές τυχόν αύξηση ΦΠΑ στα ακίνητα

Ανησυχούν για τον συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες οι αρχιτέκτονες

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, για πλήρη ενημέρωσή τους.

Αυτή τη στιγμή, ανά το παγκόσμιο, ο κατασκευαστικός τομέας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα ειδικότερα στο νησί μας. Τον τελευταίο χρόνο, ένα από τα κατάλοιπα του κορωνοϊού ήταν και η αύξηση του κόστους των υλικών του κατασκευαστικού τομέα, που συνεπάγεται μια οικονομική κρίση που επηρεάζει περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια και ειδικότερα τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στην Κύπρο μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 τ.μ. των κατοικιών ανεξάρτητα με το συνολικό εμβαδό της κατοικίας που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να καθοριστεί ένα μέγιστο εμβαδό κατοικίας για να είναι κάποιος δικαιούχος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όμως αυτός σίγουρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 200 τ.μ., αφού οι ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερες. Παράλληλα, θεωρούμε πολύ μικρό το εμβαδόν των 140 τ.μ. τα οποία θα φορολογούνται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη τροποποίηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα είναι πλήγμα, πρωτίστως, για τα νεαρά ζευγάρια και το μέλλον των οικογενειών τους, αλλά και για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα και ως ΣΠΟΛΜΗΚ καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών όπως αναθεωρήσει την πρόταση που κατατέθηκε.

Δειτε Επισης

«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Ώθηση στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας με το νέο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις
Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
ΕΚΚ: Διοικητικές κυρώσεις €6 εκ. τα τελευταία τρία χρόνια-Στόχος η πλήρης συμμόρφωση των εποπτευόμενων
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Απόψε τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης
CTC: Αύξηση τζίρου, αλλά και ζημιών