Powered by

Αναταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Σε νέα ύψη βρέθηκαν οι τιμές σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα ΣΜΕ σίτου και καλαμποκιού στο Σικάγο άγγιξαν την υψηλότερη επιτρεπόμενη intraday τιμή. Ο σίτος άλεσης στο Παρίσι κατέγραψε αύξηση της τάξης του 16%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια κρίση τροφίμων. Η Αίγυπτος αναγκάστηκε να ακυρώσει την τελευταία παραγγελία σίτου της από τα χωράφια της Μαύρης Θάλασσας λόγω της εισβολής.

Διαβάστε ακόμη: 

Ε.Ε.: Απέκλεισαν τη Ρωσία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Τι εισάγει η Κύπρος από Ρωσία και τι στέλνει στον μεγάλο εξαγωγέα

Ε. Ευγενίου: Οι κυρώσεις κρίνουν τον αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία

Τζώρτζια Παναγιώτου: Δεν βλέπω γενική αποχώρηση ρωσικών εταιρειών

Μάριος Κληρίδης: Η οικονομία σε πολιτική σκληρή παρτίδα πόκερ

«Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο χειρότερο για τις αγορές», ανέφερε ο Michael Magdovitz, αναλυτής της Radobank του Λονδίνου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν σημαντικούς παρόχους σιτηρών σε χώρες, τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η Ουκρανία έχει ακόμα 6 εκατομμύρια τόνους σίτου και 15 τόνους καλαμποκιού προς παράδοση σε διάφορες χώρες φέτος, σύμφωνα με τον Magdovitz. Αν και οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή τις ΗΠΑ, ο ρόλος της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη διεθνή αγορά σιτηρών είναι «αναντικατάστατος».

 

Ο συνδυασμός του πολέμου με την ξηρασία στη Νότια Αμερική και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου, το 20% της αγοράς καλαμποκιού και το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.

 

Παράλληλη κρίση προκαλεί και η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, δεδομένων των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας από τις ΗΠΑ και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Δύση. Οι αγρότες αναμένεται να περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων κάτι που θα σημάνει και μείωση των σοδειών.

Η Κίνα, ως μεγαλύτερη εισαγωγέας αγροτικών προϊόντων του κόσμου, ανησυχεί για το ράλι. Το Πεκίνο ήδη έχει λάβει μέτρα για την προστασία των αγορών της μέσω πρόσβασης στα στρατηγικά της αποθέματα.

 

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο