Powered by

Bloomberg: Έτοιμη για αντίποινα η Ε.Ε. εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βασικούς δασμούς

Για δασμολογικά αντίποινα ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει βασικό δασμό στα προϊόντα της ένωσης, όπως αναμένουν πολλοί.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ορισμένους δασμούς, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, γράφει το Bloomberg. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για την Ε.Ε., δεν έχει αναφέρει εάν αυτό θα προκαλέσει αντίποινα από την Ένωση.

«Θα χρειαστεί να αντιδράσουμε και να αναπροσαρμόσουμε την ισορροπία σε ορισμένους βασικούς τομείς εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε μια ασύμμετρη συμφωνία», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής βιομηχανίας της Ε.Ε., Στεφάν Σεζούρν, συμπεριλαμβανομένoυ του ενδεχομένου να παραμείνει ένας δασμός 10% μετά την ολοκλήρωση των δπαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί και η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. που μίλησε στο Bloomberg.

Η επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε απαιτήσεις που θα οδηγήσουν σε μια άδικη συμφωνία.

Η επιτροπή θα αξιολογήσει οποιοδήποτε τελικό αποτέλεσμα και σε αυτό το στάδιο θα αποφασίσει ποιο επίπεδο ασυμμετρίας -εάν υπάρχει- είναι διατεθειμένη να αποδεχτε. Οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα θα πρέπει να συντονιστεί και να συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη.

Μεταξύ των αξιώσεων των ΗΠΑ περιλαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με τις ποσοστώσεις για τις εξαγωγές ψαριών, τα οποία οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι μπορεί να είναι ασύμβατα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μια σειρά από απαιτήσεις για οικονομική ασφάλεια που χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους της Ε.Ε. ως απίθανες.

Δεν είναι λίγοι στην Ε.Ε. εκείνοι οι οποίοι αναμένουν ότι οι περισσότεροι από τους αμερικανικούς δασμούς θα παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού δασμού 10%.

«Καταλαβαίνω ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σε μεγάλο βαθμό με το 10% ως βασικό», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

«Εργαζόμαστε επίσης για τα μέτρα αναπροσαρμογής, τα οποία θα προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια δίκαιη, διαπραγματευμένη λύση»είπε.

Στο στόχαστρο η Boeing

Ένας από τους τομείς που θα εκτεθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο θα είναι η βιομηχανία πολιτικής αεροπορίας.

Ο Σεζούρν δήλωσε ότι η Airbus με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας δεν μπορεί να υπόκειται σε «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Boeing, η οποία έχει την έδρα της στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, επειδή ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής αεροσκαφών αντιμετωπίζει έναν επιπλέον δασμό 10%.

«Εάν δεν αναπροσαρμοστούμε, θα αφήσουμε ορισμένους κορυφαίους τομείς απροστάτευτους, επομένως υπάρχει οικονομικό συμφέρον να ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε.

Εκατέρωθεν δασμοί

Ακόμα κι αν οι συνομιλίες προχωρήσουν καλά, πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν το καλύτερο σενάριο ως μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της 9ης Ιουλίου, παρατείνοντας την τρέχουσα εκεχειρία.

Η Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα σε απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Οι δασμοί στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, καθώς και γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Η ένωση προετοιμάζει επίσης έναν πρόσθετο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απάντηση στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και τους δασμούς του Τραμπ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να αλλάξει καθώς τα κράτη μέλη και οι βιομηχανίες αναζητούν τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους τομείς τους.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εισαγάγει δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, καθώς και σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Τραμπ έχει επίσης ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την επέκταση των δασμών σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, των ημιαγωγών και των εμπορικών αεροσκαφών.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους αυτόν τον μήνα, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, ότι δεν πίστευε ότι η Ε.Ε. προσέφερε «μια δίκαιη συμφωνία ακόμα».

«Είτε θα κάνουν μια καλή συμφωνία είτε απλώς θα πληρώσουν ό,τι τους λέμε», είπε.

Δειτε Επισης

Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο
Τραμπ: Είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία, πιθανόν και με την Ευρώπη