Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στην Επιτροπή Εμπορίου οι υπερχρεώσεις σε αγορές με πιστωτικές κάρτες

Ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής τέθηκε την Τρίτη το αναθεωρημένο κείμενο, που αφορά στην πρόταση νόμου, με την οποία θα επιλύεται το πρόβλημα της υπερχρέωσης προϊόντων, τα οποία αγοράζονται με τις πιστωτικές κάρτες.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ελέγχει και να εποπτεύει τη συμμόρφωση των δικαιούχων και να ερευνά καταγγελίες παραβάσεων, να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και να εκδίδει δικαστικά διατάγματα.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι στις δυο προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής είχαν τονίσει την αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας, για να σημειώσει πως οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είχαν αναφέρει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και ασύμβατη με το ενωσιακό δίκαιο.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι πίεσαν πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και τη Νομική Υπηρεσία για να συνεργαστούν, για να σημειώσει ότι «η επιμονή τους έφερε αποτέλεσμα», αφού σήμερα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής το αναθεωρημένο κείμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα «δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή τρέχει να κλείσει νομοθετικά κενά», για να προσθέσει ότι «τρέχει να προστατεύσει τους καταναλωτές και τρέχει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση πριν πάρει αυτήν την απόφαση».

Ανέφερε ακόμα ότι σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές που πληρώνουν με κάρτες την αγορά προϊόντων, όπως τσιγάρα, γάλα, εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με τη δικαιολογία ότι το μικρό περιθώριο κέρδους σε αυτά τα προϊόντα εξανεμίζεται στην προσπάθεια εταιρειών παροχής υπηρεσίας πληρωμής με κάρτες.

Τέλος, είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές συγκριτικά με την τιμή του προϊόντος είναι υψηλές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»