Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σε χαμηλό έτους το αργό με βουτιά 3,5%

​​​​​​​Με βαριές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πυροδότησαν ένα νέο κύμα πωλήσεων από τους επενδυτές που ανησυχούν για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει για μια επώδυνη επιβράδυνση το επόμενο έτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη μάχη τους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με μεγάλες και διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon προειδοποίησε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ήπια ή περισσότερο έντονη ύφεση τους επόμενους μήνες, ενώ και ο επικεφαλής της Bank of America ανέφερε ότι η έρευνα της τράπεζας δείχνει τρία τρίμηνα ήπια αρνητικής ανάπτυξης το επόμενο έτος. 

Η ανησυχία για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη εντείνεται την ίδια στιγμή που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ετοιμάζονται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τους. Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η αμερικανική Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, με τους αναλυτές να περιμένουν και οι τρεις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, πιέζοντας περαιτέρω τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κατρακύλησε 2,68 δολ. ή 3,5% στα 74,25 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2021. 

Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε 3,33 δολ. ή 4% και έκλεισε στα 79,35 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου. 

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα