Πέφτουν οι υπογραφές για την ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου
07:00 - 14 Δεκεμβρίου 2022
Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου που θα δεσπόζει την καρδιά της πρωτεύουσας, κάτι που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη των εργασιών.
Συγκεκριμένα, η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ. στο Κυπριακό Λευκωσίας, στην παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου.
Διαβάστε ακόμα:
- Crypto: Τα μεγάλα ονόματα υπό την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς
- Τάκης Φειδία: Σε θετική πορεία και το 2023 ο ασφαλιστικός τομέας
- Σκλαβενίτης: Πρόσθετη στήριξη των εργαζομένων στις δύσκολες συνθήκες
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα ξεκινούν μετά από πολλές καθυστερήσεις, παλινωδίες ετών κα αναβολές στο χρονοδιάγραμμα, ενώ, στόχος του μουσείου είναι να τοποθετήσει τη Λευκωσία για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου.
Το Νέο Κυπριακό Μουσείο χωροθετείται στο τεμάχιο του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εντός του Δήμου Λευκωσίας.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Πινακοθήκη Λεβέντη, η Αίθουσα Καστελλιώτισσα, το Δημαρχείο, η πλατεία Ελευθερίας και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
Τι θα περιλαμβάνει
Το μουσείο θα χωρίζεται σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες. Ειδικότερα, τρεις διακριτοί όγκοι και τρία οριζόντια επίπεδα, της πόλης, του ποταμού και του υπεδάφους θα οργανώνουν τη διάρθρωση του κτηρίου.
Το πρώτο οριζόντιο επίπεδο, το City level θα ξεκινά με την κεντρική πλατεία που αναφέρεται και στο κοινοβούλιο και θα συνεχίζει με την υπαίθρια περιοχή της στεγασμένης εισόδου, η οποία θα καταλήγει στο νέο πάρκο του ποταμού.
Στο δεύτερο επίπεδο, το River level θα υπάρχει μια μικρή πόλη που θα περιβάλλει το αίθριο του μουσείου, μαζί με εστιατόριο, περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοθήκη.
Θα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με διαμπερή φυσικό φωτισμό και δικές τους μικρές ημιυπαίθριες αυλές, ενώ στο κέντρο θα τοποθετηθεί κήπος για παιδιά.
Σύμφωνα με την μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον που είχε κατατεθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα περιλαμβάνει τους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο και καφετέρια, κατάστημα αναμνηστικών δώρων και διάφορους βοηθητικούς χώρους.
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αίθουσα διασκέψεων και τα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ανάμεσα στις εργασίες περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτιρίων.
Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες του μουσείου υπολογίζονται σε 300 την ημέρα, με 90% αυτών να είναι τουρίστες και το προσωπικό σε 150 άτομα.
Τι προηγήθηκε
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, το πρώτο βραβείο του οποίου απενεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Θεοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη και Μαργαρίτα Ζακυνθινού.
Στις 4 Μαρτίου 2019, υπεγράφη συμφωνία, μεταξύ του Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αρχιτέκτονα, Θεώνης Ξάνθη, για την ετοιμασία ολοκληρωμένων μελετών και την επίβλεψη των εργασιών, για την υλοποίηση της Α' Φάσης του έργου.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2019, πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του, από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, η πορεία υλοποίησης του Νέου Κυπριακού Μουσείου, έπεσε έξω από το χρονοδιάγραμμα.