Η αγορά των crypto στην Κύπρο και τα βαρυσήμαντα μηνύματα του CZ

Τεχνολογικοί κολοσσοί και μεγάλα ονόματα στον χρηματοοικονομικό τομέα και δη των κρυπτονομισμάτων έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας παρουσιάζεται ενισχυμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, φιλοξενώντας αρκετές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν υπάρχει ασφάλεια στον τομέα και αν αξίζει να επενδύσει μία χώρα σε αυτόν.

Σε μία βιομηχανία λοιπόν, η οποία βάλλεται με κάθε ευκαιρία και γίνεται έρμαιο δόλιων πρακτικών από-όπως ο CEO της Binance, Changpeng Zhao, τους χαρακτήρισε-κακούς ανθρώπους, ο CZ είπε κάτι πολύ σημαντικό για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς των cryptocurrencies. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της FTX, και απαντώντας στην κριτική που δέχονται τα κρυπτονομίσματα, ο Changpeng Zhao προέβη στον εξής παραλληλισμό.

Διαβάστε ακόμα: 

«Υπάρχουν για παράδειγμα πολλές νομοθεσίες για τα όπλα, αλλά αν κάποιος πάρει ένα όπλο και αρχίσει να πυροβολεί αθώο κόσμο, τότε αυτός είναι ο εγκληματίας. Αυτό που έγινε με την FTX είναι πολύ συγκεκριμένη περίπτωση εταιρικής διακυβέρνησης. Δεν αντιπροσωπεύει όλο το κομμάτι του crypto. Δεν είναι πρόβλημα της αγοράς των crypto», τόνισε ο CZ, σε μια τοποθέτηση από την οποία προκύπτουν δύο σημαντικές διαστάσεις.

Πρώτον, ο ρυθμιστικός και νομοθετικός ρόλος των αρχών για προστασία των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών (είτε αυτά είναι κρυπτονομίσματα είτε επενδύσεις σε NFT κλπ), και δεύτερον ο ρόλος της Κύπρου που-όπως αποδεικνύεται-σε καμιά περίπτωση δεν είναι αμελητέος.

Διαβάστε εδώ: Changpeng Zhao: Τα μεγάλα σχέδια της Binance για την Κύπρο

Η ομπρέλα της Ε.Ε.

Η πρόσφατη περίπτωση της FTX, η οποία ταρακούνησε για τα καλά τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, απέδειξε ξανά ότι ακόμα και με κανονισμούς μπορούν να υπάρξουν απάτες. Ενδεχόμενο που όπως τόνισε και ο CZ, δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, όπου η FTX για παράδειγμα είχε λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η Αρχή έδρασε άμεσα και ανέστειλε την άδεια λειτουργίας. Η FTX υπενθυμίζεται είναι κάτω από την εποπτεία της ΕΚΚ σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Επενδυτικών Υπηρεσιών. Είναι αδειοδοτημένη για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε παράγωγα ή/και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα και δεν κατέχει άδεια παροχής υπηρεσιών σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία. Αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί σαν μία δικλείδα ασφαλείας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται στο προσκήνιο και ο κανονισμός που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αγορές κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (Markets in cryptο assets, MiCA). Πρόκειται ουσιαστικά για μια δέσμη κανονισμών για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κρυπτοστοιχείων και τον μετριασμό των κινδύνων.

Ο CZ, χαρακτηρίζει τον MiCA αρκετά καλό και πολύ περιεκτικό πακέτο μέτρων, αλλά είναι μόνο μία αρχή. Η περίπτωση της FTX, επαναλαμβάνει βασικά ότι η προστασία και η ασφάλεια των χρηστών και των περιουσιών πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων οποιασδήποτε πλατφόρμας. Και όσο οι κανονισμοί ή οι ρυθμίσεις γίνονται πιο αυστηροί, τόσο οι απάτες θα γίνονται πιο πολύπλοκες. Σημείο το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τόσο οι αρχές, όσο και οι πλατφόρμες που σχετίζονται με crypto assets.

Διαβάστε εδώ: Crypto: Τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από τη Λιθουανία

Δυνατό χαρτί

Εάν επικεντρωθούμε στην Κύπρο, η FTX δεν είναι η πρώτη εταιρεία η οποία ζητάει ή κατέχει άδεια που να συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσματα. Η πλατφόρμα Binance του CZ, ίσως να είναι η πιο πρόσφατη που έλαβε άδεια από την ΕΚΚ, ακολουθώντας άλλα μεγάλα ονόματα όπως η Etoro, η Naga και η Libertex, οι οποίες διαθέτουν κεντρικά γραφεία στο νησί. Επομένως, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη άδεια δίνει πρόσβαση σε αυτές τις εταιρείες στην αγορά των κρατών-μελών, ο ρόλος της ΕΚΚ είναι αρκετά ισχυρός και αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο που καθιστά την Κύπρο ένα ελκυστικό προορισμό.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο, προκύπτει από την παρουσία αυτών των χρηματοοικονομικών κολοσσών στην Κύπρο. Με τη δημιουργία βάσης, ή έστω γραφείων με μεγάλη ομάδα, όπως ανακοίνωσε η Binance, στην Κύπρο, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη τέτοιων εταιρειών και να λειτουργεί ως κόμβος.

Πρόκειται για μία win-win κατάσταση. Από την μία οι εταιρείες αυτές αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή και ανατολική αγορά, και από την άλλη, ανοίγονται θέσεις εργασίας σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους χώρους παγκοσμίως. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται «εκπτώσεις» στους ελέγχους για το ποιόν των εν λόγω εταιρειών απλώς για να κάνουν τις επενδύσεις τους.

Οι προεκτάσεις αυτής της αμφίδρομης συνεργασίας Κύπρου και εταιρειών, είναι πολλαπλές και εμφανείς. Ο CZ κατά τις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η καινοτομία. Η Κύπρος θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη σκηνή, καθώς η τεχνολογία του blockchain και οι αγορές των κρυπτονομισμάτων, έχουν έρθει για να μείνουν με όλα τα θετικά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οι αρχές και οργανισμοί θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο της εκπαίδευσης του κοινού για να μειώσουν τους όποιους επενδυτικούς κινδύνους προκύψουν, προστατεύοντας το κοινό.

Δειτε Επισης

Εκτός μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου η πρώην Λαϊκή-Άλλαξε χέρια το 4,8% που κατείχε o εκκαθαριστής
Ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της AstroBank η Νατάσα Πηλείδου
Βελτίωση στις εισπράξεις των κυπριακών ΜΕΔ-Νέες θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις αναμένει ο Morningstar DBRS
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Κλαούντια Μπουχ (SSM): Τα εμπορικά ακίνητα σημαντικός κίνδυνος για τις τράπεζες
Το…restart της Alpha Bank Κύπρου-Αναπτυξιακό πλάνο σε πλήρη εξέλιξη για να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά
Ανανέωση εντολής και ψήφος εμπιστοσύνης στον Πανίκο Νικολάου από το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου
DBRS: Σε υψηλό τέμπο οι επιδόσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το 2025
Συμμόρφωση με Κανονισμό DORA: Ανάγκη για ψηφιακή ανθεκτικότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα
Χρίστος Γιακουμής: Βασικές προκλήσεις εφαρμογής του DORA και πώς να τις αντιμετωπίσετε