ΑΤΑ: Το αγεφύρωτο χάσμα και η εναλλακτική που προτείνουν οι εργοδότες

InBusinessNews  30/11/2022 06:40
ΑΤΑ: Το αγεφύρωτο χάσμα και η εναλλακτική που προτείνουν οι εργοδότες

ΑΤΑ: Το αγεφύρωτο χάσμα και η εναλλακτική που προτείνουν οι εργοδότες

InBusinessNews  30/11/2022 06:40

Ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στον εργοδοτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο παραμένει το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής(ΑΤΑ), με τις δύο πλευρές, εργοδότες και συντεχνίες, να παραμένουν αμετακίνητες από τις πάγιες θέσεις τους.

Από την μια οι εργοδότες τάσσονται υπέρ της πλήρους κατάργησης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μοντέλο που λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα ως προς την ανταγωνιστικότητα του επιχειρείν και της οικονομίας γενικότερα, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πληθωρισμό που ήδη καλπάζει. Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιμένουν στην πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο επιχειρηματικός κόσμος, στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη επί του θέματος, καλεί τις συντεχνίες να βρουν ένα σύγχρονο και εναλλακτικό μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μετά την κατάργηση της ΑΤΑ και πέτυχε, ώστε η Κύπρος να πάρει το παράδειγμά της.

Η πορεία του εν εξελίξει διαλόγου

Για το θέμα της ΑΤΑ προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα μια σειρά από συναντήσεις ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά από κοινή συνάντηση, ο αρμόδιος υπουργός βρέθηκε ξεχωριστά με όλες τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με όλες τις συντεχνίες μαζί, ενώ, την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Η κοινή συνάντηση με εργοδότες και συντεχνίες υπολογίζεται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, με τις ελπίδες όμως για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία να είναι μηδαμινές.  

Μ. Αντωνίου: Τίποτα που να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συναινετική συμφωνία, τονίζοντας ότι η ΟΕΒ δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτα το οποίο θα επιβαρύνει το επιχειρείν και την οικονομία.

«Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόζουμε την μισή ΑΤΑ μέχρι να βρεθεί μια άλλη συμφωνία, αλλά εμείς δεν συζητάμε τίποτα για κάτι που επιβαρύνει τους εργοδότες. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη συμφωνία, η οποία δεν θα μεγαλώνει το εργοδοτικό βάρος», ανέφερε.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι να πείσουμε τις συντεχνίες να δεχτούν έστω την σταδιακή κατάργηση της ΑΤΑ», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Το εναλλακτικό μοντέλο που προτείνουν

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ΑΤΑ, με την μορφή που την γνωρίζουμε στην Κύπρο, εφαρμόζεται επίσης μόνο στη Μάλτα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχει καταργηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που προτείνουν οι εργοδότες, το οποίο θα μπορέσει να αντικαταστήσει την ΑΤΑ, ο Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να πάρει το παράδειγμα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, με ισχυρή οικονομία, που καταργήθηκε η ΑΤΑ και να το εφαρμόσει.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι η ΟΕΒ είναι ανοικτή στο να εξετάσουν το παράδειγμα με σκοπό να το εφαρμοστεί και στην Κύπρο, όποιας χώρας προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Βασική ωστόσο προϋπόθεση, όπως ξεκαθάρισε, είναι η χώρα αυτή να πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχει ισχυρή οικονομία.
  • Κερδοφόρες επιχειρήσεις.
  • Καλούς μισθούς και ευχαριστημένους υπαλλήλους.

Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς της η ΟΕΒ προτείνονται χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Φιλανδία.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας