Αρχίζει ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας

Αρχίζει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας από τους δανειστές. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), στον έλεγχο πέραν των Ευρωπαίων δανειστών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ για τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης υπό το κεφάλαιο 4 (article IV consultation).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στις συζητήσεις τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα δημόσια οικονομικά, στο σύστημα υγείας και στο τραπεζικό σύστημα, η πορεία του ΑΕΠ, οι προοπτικές της οικονομίας, και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης, θα υπάρξει αποτίμηση της πορείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε σχέση με την πανδημία.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, θα εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τους 700 περίπου δανειολήπτες που ενώ ήταν επιλέξιμοι για το σχέδιο δεν ήταν βιώσιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της μετεξέλιξης της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομική προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι από πλευράς της ΕΕ, διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο και θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Κύπρος αποπληρώσει το 75% της οικονομικής βοήθειας που παραχώρησε στην Κύπρο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με τη συνομολόγηση του προγράμματος στήριξης τον Μάρτιο του 2013.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας