Θερμό φθινόπωρο στο λιανεμπόριο με αύξηση τιμών και ελλείψεις

Καθοριστικός για τις τιμές των προϊόντων στο λιανικό εμπόριο θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Σεπτέμβριος, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στις αγορές διεθνώς, φέρνουν αυξήσεις και σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. Το ενδεχόμενο να δει η Κύπρος αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι αρκετά μεγάλο.

Πάντως, το καλοκαίρι φαίνεται πως κύλησε ομαλά, παρά τον-για τα δεδομένα της χώρας μας- χαμηλό αριθμό τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί, έστω και αν στην εκπνοή της καλοκαιρινής περιόδου, η ανασκόπηση δείχνει πως υπήρξε μία κάποια κινητικότητα. Όχι όμως αρκετή για να καλύψει τα περσινά, αλλά και τα φετινά, κενά στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο InBusinessNews και ακτινογραφώντας την εικόνα στο λιανικό εμπόριο, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, αναφέρθηκε στο βασικότερο μέτρο που ενδεχομένως να επηρέαζε την κίνηση στο εμπόριο, το safepass. «Με το safepass στο λιανεμπόριο όπως και σε άλλους τομείς, δεν είχαμε θέματα. Αντιθέτως, και εμείς με τον τρόπο μας, το θεωρούμε ως το μοναδικό και το πιο ουσιαστικό όπλο για τη χώρα μας. Κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές δεν είναι άξιες αναφοράς».

Διαβάστε ακόμη: 

TROY: Ένα οικιστικό χωριό στολίδι στην ανατολική Λάρνακα 

Σφαγή στην αγορά κρέατος με βοδινό και χοιρινό στην κορυφή

Κουτσουρεμένο Black Friday στις ηλεκτρικές συσκευές και σε Κύπρο 

Στην… πρίζα οι επιχειρήσεις για το ρεύμα

Όσον αφορά την κίνηση κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι τουριστικές περιοχές. «Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τουρισμός είναι για άλλη μια χρονιά κάτω. Ένα μεγάλο μέρος του λιανικού εμπορίου δραστηριοποιείται σε τουριστικές περιοχές, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, και έχουν χτυπηθεί αρκετά. Ευτυχώς, υπάρχουν τα σχέδια για το προσωπικό και στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις. Όσο και αν η κίνηση έδωσε μια ανάσα, υπάρχει μια σημαντική μείωση του τζίρου», εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Εκπτώσεις και πάνω οι τιμές

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου κάνουν χρήση των εκπτώσεων. Με τα δεδομένα που θέτει η πανδημία, το εργαλείο των εκπτώσεων ίσως να μην είναι αρκετό. «Σίγουρα οι καλές τιμές και οι εκπτώσεις είναι θεμιτές, αλλά θα πρέπει και να μεταφραστεί και σε σε τζίρο», σχολιάζει ο κ. Αντωνίου.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερο κίνδυνος που ελλοχεύει, τόσο για την τσέπη των καταναλωτών όσο και για τους εμπόρους, είναι η αύξηση των τιμών στα προϊόντα. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, οι πρώτες ύλες σε διεθνές επίπεδο κατέγραψαν ραγδαία αύξηση στις τιμές τους.

Αναλυτικά, συγκρίνοντας τον Ιούλιο του 2021 με τον Ιούλιο του 2020 τα πιο κάτω προϊόντα κατέγραψαν αυξήσεις, ως εξής: 

  • Τυρί: 11%
  • Γάλα: 20%
  • Ρύζι: 9%
  • Σόγια: 17%
  • Καφές: 26%
  • Ζάχαρη:12%
  • Πουλερικά: 17%
  • Βοδινό: 8,5%

Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές των πρώτων υλών. Όπως υποδεικνύει, ο κ. Αντωνίου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική τιμή των προϊόντων. «Στο κομμάτι των τιμών, τουλάχιστον στο λιανικό εμπόριο, κάποιες αυξήσεις απορροφήθηκαν από τους λιανέμπορους. Φοβάμαι πως τον Σεπτέμβρη θα αλλάξει η εικόνα και θα εκτοξευτούν οι τιμές λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών στα ναύλα, που σε συνάρτηση με τα καύσιμα, θα δούμε να παρατηρείται αύξηση στις τιμές. Είναι διεθνές φαινόμενο», υπογράμμισε. 

Δειτε Επισης

Η παρέμβαση στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και οι διμερείς επαφές Παπαναστασίου στην Κοπεγχάγη
Lidl Κύπρου: Αναδεικνύει τη δέσμευσή της στην τοπική ποιότητα μέσα από μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία ΓΑΛΠΟ
Το πλήρως ανακαινισμένο Holland & Barrett στο Metropolis Mall και η καινοτόμα προσθήκη του νέου καταστήματος
Μάριος Αντωνίου: Το ασταθές περιβάλλον, η αγορά που σφύζει εν μέσω εκπτώσεων και οι κατασχέσεις fake labubu
Στην Κοπεγχάγη για τη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας ο Γιώργος Παπαναστασίου
Νέα εποχή διασκέδασης στο Mall of Cyprus-Επεκτείνεται σημαντικά το Players Arcade (pics)
Χιλιάδες οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα σε ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των δασμών Τραμπ
Tο FMCG Unit της CTC...Οι εταιρείες που το αποτελούν, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην αγορά και η πορεία εξέλιξης
Παπαέλληνας: Τέσσερις γυναίκες του ομίλου μιλούν για τα brands που εκπροσωπούν-Η δυναμική, το εύρος και η αποστολή
Επαναπιστοποίηση Υπεραγορών Αλφαμέγα και Bean Bar ως Great Place To Work®