Κουτσουρεμένο Black Friday στις ηλεκτρικές συσκευές και σε Κύπρο

Έντονες και στην κυπριακή αγορά είναι οι επιδράσεις του προβλήματος που υφίσταται στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των πρώτων υλών να βρίσκονται στα ύψη.

Μάλιστα, εδώ και μήνες η αγορά των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών παρουσιάζει ελλείψεις από το σύνολο της γκάμας της, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν για αρκετούς ακόμα μήνες, καθώς οι προβληματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο διεθνές εμπόριο δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν τόσο εύκολα.

Black Friday και Χριστούγεννα είναι οι δύο εμπορικές περίοδοι στο τέλος κάθε χρονιάς που εκτοξεύουν τη ζήτηση των καταναλωτών, ωστόσο, με τις υφιστάμενες συνθήκες πρέπει να περιμένουμε μια κουτσουρεμένη εκδοχή τους, συγκριτικά με τα όσα είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Εμπόδια στην παραγωγή 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, σημείωσε πως υπάρχει σε διεθνές επίπεδο έλλειψη σε ηλεκτρικές συσκευές μέσης τιμής, καθότι ένεκα της πανδημίας οι κατασκευαστές έδωσαν σημασία σε πιο ακριβά προϊόντα και δόθηκε προτεραιότητα σε upper brands.

«Φαίνεται για το Black Friday να δημιουργείται κάποιο θέμα διεθνώς. Θα δείξει το επόμενο διάστημα, και τον Σεπτέμβριο, αναλόγως και των παραγγελιών. Ενδεχομένως να επηρεαστεί και η Κύπρος, ενώ αναπόφευκτα αυτό θα μεταφερθεί στην τελική τιμή των προϊόντων, επισήμανε ο κ. Αντωνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στο InBusinessNews για το πανευρωπαϊκό πρόβλημα που επηρεάζει και την Κύπρο, ο Άλκης Γαλατόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Novario, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Scandia και την Megaelectric, ανέφερε ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών και καρτών τεχνολογίας εμποδίζουν τα εργοστάσια να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους, με το κόστος των μεταφορικών από την Κίνα να είναι τεράστιο και συνάμα αποτρεπτικό για νέες παραγγελίες.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τα πρώτα €65 εκατ.

Στην… πρίζα οι επιχειρήσεις για το ρεύμα

Τα πιο πάνω έχουν επιπτώσεις στη διάθεση και τις τιμές των προϊόντων, καθώς και στην ποικιλία προϊόντων ανάμεσα στην οποία μπορούν να διαλέξουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Γαλατόπουλο, ο οποίος υπέδειξε ότι στην Novario από τον Μάιο αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις.

«Υπολογίζω ότι θα παρέλθει πέραν του ενός χρόνου για να επανέλθει η κανονικότητα. Δεν βλέπω ότι θα λυθεί το πρόβλημα πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι», ήταν η πρόβλεψη που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Novario, ο οποίος επεσήμανε ότι, ήδη υπάρχουν εργοστάσια με ανεκτέλεστες παραγγελίες έξι μηνών.

Θα έχουμε Black Friday το 2021;

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτός στόχος το Black Friday του 2021, βάσει των συνθηκών που επικρατούν, ο κ. Γαλατόπουλος μας εξήγησε ότι το φετινό Black Friday θα είναι προσαρμοσμένο στις υφιστάμενες συνθήκες, και συνεπώς θα προσφερθούν χαμηλότερες τιμές προς τους καταναλωτές στα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα και στις ποσότητες που θα υπάρχουν.

«Ανησυχώ ότι δεν θα είναι η γκάμα προϊόντων που προσφέραμε τις προηγούμενες χρονιές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες και ότι παρά τα προβλήματα, ο όμιλος διαθέτει προϊόντα σε όλες τις κατηγορίες.

Το πρόβλημα, όπως μας αναφέρθηκε, είναι γενικό και αφορά τις τηλεοράσεις, κινέζικα προϊόντα, λόγω του μεγάλου κόστους στις τιμές των μεταφορικών, μικροσυσκευές και μεγάλα προϊόντα. «Άρα είναι μια αλυσίδα, η οποία χτυπά όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών