Στην… πρίζα οι επιχειρήσεις για το ρεύμα

Οι φουσκωμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η αυξητική πορεία που διαγράφουν εδώ και αρκετούς μήνες στην Κύπρο δεν καίνε μόνο τις τσέπες των καταναλωτών, αλλά αποτελούν ένα τεράστιο πονοκέφαλο και για τις επιχειρήσεις του τόπου, καθότι πρόκειται για φαινόμενο που πλήττει καίρια, μεταξύ άλλων, την ανταγωνιστικότητά τους. 

Ιδιαιτέρως οξύ είναι το πρόβλημα για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με πηγές από τον Σύνδεσμο Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων να εκφράζουν στο InBusinessNews την ανησυχία τους σχετικά με τις αυξήσεις που παρατηρούνται στον ηλεκτρισμό και τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε βάθος χρόνου, καθώς το περιβαλλοντικό ζήτημα και το κόστος για όλους παραμένει. Σημαντικό βήμα για μείωση στα κόστη στην ενέργεια, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να αρχίσει η υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.

Το ακριβό ρεύμα στην Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα. Πηγές του Συνδέσμου φέρουν ως παράδειγμα το κόστος που πρέπει να πληρώσει ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο για ηλεκτρική ενέργεια, σε σύγκριση με ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα στην Αίγυπτο, που πληρώνει πιο φθηνά το ρεύμα και συνεπώς  βρίσκεται σε καλύτερη θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή η παράμετρος επεκτείνεται σε όλες τις υπηρεσίες, βιομηχανίες και νοικοκυριά της χώρας, πλήττοντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τα πρώτα €65 εκατ.

Κουτσουρεμένο Black Friday στις ηλεκτρικές συσκευές και σε Κύπρο

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς την επόμενη δεκαετία αναμένονται να καταγραφούν περισσότερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, αλλά και των επιπτώσεων που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία. 

Οι ίδιες πηγές του Συνδέσμου Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας τονίζουν πως για να σωθεί ουσιαστικά η κατάσταση, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με περισσότερους φορείς, ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει στην πραγματική τιμή το ρεύμα. Το μοντέλο ανοικτής αγοράς ηλεκτρισμού είναι κάτι το οποίο συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, και ήδη το νομικό πλαίσιο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Όσον αφορά το κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν οι επιχειρήσεις, αυτές θα πρέπει να προσανατολιστούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών τους, όπου είναι εφικτό. Πηγές του Συνδέσμου επισημαίνουν ακόμη ότι θα πρέπει να εξετάσουν την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή το ενδεχόμενο να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρισμού.

Καταληκτικά, παρατηρούν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές και στην αποθήκευση ενέργειας.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Έκανε check in στο «Ρόδον» o ξένος επενδυτής…Είσοδος Balram Chainrai στο ξενοδοχείο με 2,67%
Αυτοψία στις υπεραγορές...«Χωρίς προβλήματα σε θέματα ποιότητας και συμμόρφωσης, υπάρχει επάρκεια στην αγορά»
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Καφές: Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μπροστά σε νέες προκλήσεις και σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Αγάθη Μακρή: Το Απολλώνειο ως μέλος του HHG-Πρωτοποριακές υπηρεσίες, ανακαίνιση και νέο πολυτελές νοσοκομείο