Powered by

Τριήμερος κατακλυσμός και μετά… ξεραΐλα για τα ξενοδοχεία

Προσωρινή ανάσα δίνει το τριήμερο του κατακλυσμού στα ξενοδοχεία, καθώς καταγράφονται αυξημένες πληρότητες. Ωστόσο, οι πιθανότητες να ακολουθήσει ένα τουριστικά καλό καλοκαίρι ξεθωριάζουν και οι δυσκολίες παραμένουν. Πολύ περισσότερο, με την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις αποφάσεις (ή μη) της Βρετανίας, αλλά και τις πολιτικές που ακολουθεί η Ρωσία. Δηλαδή, οι δύο βασικότερες αγορές για την Κύπρο.

Όπως αναφέρει στο InBusinessNews, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, υπάρχει ζήτηση για το τριήμερο του κατακλυσμού, με αυξημένες πληρότητες σε όλες τις επαρχίες. Κυρίως, είναι αυξημένες στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο επετειακό τεύχος: 10 χρόνια GOLD!

Voici La Mode: Ψάχνει προσωπικό για Accessorize και Missguided στην Κύπρο

Τα είδη που θα δημοπρατηθούν στο φιλανθρωπικό γκαλά του Yianis Christodoulou Foundation

«Είμαστε ευχαριστημένοι όσον αφορά το τριήμερο. Δεν είναι κάτι όμως το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την αναστροφή της ευρύτερης κατάστασης. Είναι σημαντικός ο εσωτερικός τουρισμός και το ότι επιλέγουν οι Κύπριοι να κλείσουν τις διακοπές σε κυπριακά ξενοδοχεία. Υπάρχει και το σχέδιο επιδότησης του Υφυπουργείου. Γενικότερα βεβαίως, υπάρχουν πρόσφορές στα ξενοδοχεία. Σε κάποιες πόλεις είναι πιο αυξημένη ζήτηση. Κάποια έχουν γεμίσει. Ελπίζουμε όλα τα υπόλοιπα τριήμερα του χρόνου να γεμίζουν», υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ. 

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η κ Ψηλογένη, οι δυσκολίες παραμένουν και τα βλέμματα στρέφονται προς τους επόμενους μήνες. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Το ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολος μήνας ο Ιούνιος. Αυτό που βλέπουμε, είναι τον Ιούλιο και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού».

Σίγουρα οι αποφάσεις της Βρετανίας μπορούν να διαφοροποιήσουν ουσιαστικά τους αριθμούς της φετινής τουριστικής περιόδου. Όπως εξηγεί η κ. Ψηλογένη, «υπάρχει μια πίεση στη βρετανική κυβέρνηση από εταιρείες που τα οικονομικά τους συμφέροντα εστιάζονται στον τουρισμό. Ακούσαμε ότι θα συζητηθεί η πιθανότητα αλλαγής των κριτηρίων, ώστε να μην μπαίνουν σε απομόνωση κατά την επιστροφή τους. Αυτό θα είναι θετικό για εμάς, θα δώσει μία ανάσα. Σίγουρα παραμένει το ζήτημα των τεστ».

Διαβάστε ακόμα:

Νότα αισιοδοξίας για τουρισμό από Βρετανία-Σχέδιο έμμεσου «πρασινίσματος» της Κύπρου

Αποφασίζουν από βδομάδας για ναυλωμένες πτήσεις οι Ρώσοι

Ανάγκη θωράκισης 

Αναφορικά με τα όσα φημολογούνται για πιθανό για κλείσιμο των ξενοδοχείων μετά το τριήμερο του κατακλυσμού, αυτό φαίνεται πως είναι ένα ενδεχόμενο. «Είναι μια δύσκολη συγκυρία. Οι εξελίξεις δεν ήταν αναμενόμενες όσον αφορά την κύρια εισροή στη χώρα μας. Οδηγούν τις επιχειρήσεις τις ίδιες να αναθεωρήσουν, είτε για επανεκκίνηση είτε για αναστολή λειτουργίας των καταλυμάτων τους. Είναι δύσκολη απόφαση, τα έξοδα παραμένουν, οι υποχρεώσεις είναι εκεί, τα δάνεια τρέχουν και όλα αυτά συντείνουν για μια επιχείρηση να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει η κ. Ψηλογένη, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει στήριξη του τουρισμού.

«Δεν είναι καλό για τον τουρισμό. Θεωρούμε ότι πρέπει να θωρακίσουμε περισσότερο τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό το ποια μηνύματα δίνουμε προς τα έξω. Είναι σημαντικό να μένει ανοικτός ως προορισμός η Κύπρος». «Θεωρούμε», προσθέτει, «ότι τα σχέδια της επιδότησης της απασχόλησης πρέπει να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να αποφύγει την ανεργία».

Η κ. Ψηλογένη έθιξε και ένα άλλο ζήτημα που επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία και αφορά την έλλειψη επαγγελματιών σε ουσιώδη πόστα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. «Έχουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε βοηθητικά επαγγέλματα όπως λαντζιέρηδες, καμαριέρες, καθαρίστριες. Υπήρχε διαχρονικά, όμως τώρα έχει ενταθεί με την πανδημία λόγω του γεγονότος ότι αρκετό προσωπικό που είναι Ευρωπαίοι, έχουν επιστρέψει πίσω στη χώρα τους. Από την άλλη, πολλοί που είχαν φύγει όσο ήμασταν κλειστοί τον περασμένο 1,5 χρόνο, απασχολήθηκαν σε άλλους τομείς», εξήγησε.

Δύσκολα τα πράγματα

Στις τάξεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) καταγράφεται επίσης έντονη ανησυχία, καθώς γενικότερα οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι οριακές. Τα ξενοδοχεία που είχαν ανοίξει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο είχαν βασιστεί στις ροές που θα έρχονταν από Ρωσία και Βρετανία, κυρίως. Ωστόσο, οι εξελίξεις πρόλαβαν το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας είχε δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ότι «δυστυχώς μέσα Ιουνίου, τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα, σε σημείο που μεγάλος αριθμός ξενοδόχων προβληματίζονται στο κατά πόσο θα αφήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους ή μετά το τριήμερο του κατακλυσμού να τα κλείσουν λόγω του ότι δεν βλέπουν να βελτιώνεται η κατάσταση». Τόνισε επίσης τη σημαντικότητα του να συνεχιστεί η στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας για επιχορήγηση του προσωπικού.

Ο Τάκκας, εξήγησε ότι στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου υπάρχουν τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται ως επί τω πλείστο με την αγγλική και τη σκανδιναβική αγορά, και οι υπόλοιποι που συνεργάζονται με την ρωσική αγορά. «Αυτοί που συνεργάζονται με την ρωσική αγορά μπορεί να έχουν πληρότητες που φτάνουν το 30 και 40%, με μειωμένες φυσικά τιμές. Η δεύτερη κατηγορία είναι σε πολύ δύσκολη μοίρα, αφού η πληρότητα τους είναι κάτω του 10 %, καθώς οι βασικές και κύριες τους αγορές παραμένουν κλειστές. Όσον αφορά το τριήμερο του κατακλυσμού υπάρχει αυξημένη ζήτηση, την βλέπουμε όλοι στα ξενοδοχεία μας», ανέφερε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορεί οι πληρότητες για το τριήμερο να φτάσουν το 60%-70%.

Με την πληρότητα των ξενοδοχείων της Λεμεσού να μην ξεπερνά το 40%, για τον Ιούνιο, οι ξενοδόχοι της Λεμεσού βρίσκονται σε αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί η καλοκαιρινή περίοδος, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους.

Συναφώς, εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο τα δεδομένα θα επιτρέψουν τη συνέχιση της δραστηριοποίησης των ξενοδοχείων της Λεμεσού, μετά το τριήμερο του κατακλυσμού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο αριθμό εγχώριου τουρισμού.

«Το συγκεκριμένο τριήμερο», συνέχισε, «η πληρότητα μπορεί να φτάνει το 70%, ωστόσο απ’ εκεί και πέρα όλα είναι ρευστά και αβέβαια, και το δεδομένο για τον Ιούνιο είναι πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο μέσος όρος πληρότητας των ξενοδοχείων της Λεμεσού δεν θα ξεπεράσει το 40%. Και αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση».

Στη Λάρνακα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού, όπως αναφέρει η Ιωάννα Φλωρεντιάδου, πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας, οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν βελτιώνονται, την στιγμή που τα ξενοδοχεία της επαρχίας προχώρησαν με μείωση στις τιμές από 20-25%. «Το δυσκολότερο για την επαρχία της Λάρνακας είναι ότι δεν μπορούμε επίσης να ελπίζουμε σε εγχώριο τουρισμό. Εάν εξαιρέσουμε το τριήμερο του κατακλυσμού, οι Κύπριοι δεν επιλέγουν την Λάρνακα για να περάσουν τις διακοπές τους. Προτεραιότητα έχει ο Πρωταρας, η Αγία Νάπα και η Πάφος για τους Κύπριους συμπολίτες μας».

Όσον αφορά την Πάφο, και εκεί οι πληρότητες γενικότερα είναι χαμηλές. Με εξαίρεση το τριήμερο του κατακλυσμού, όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της πόλης αναμένονται να κυμανθούν γύρω στο 40%, όλος ο Ιούνης στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υπερβεί το 15%, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Σύντομα ο στρατηγικός σχεδιασμός για ξένες επενδύσεις-Δημιουργείται οργανισμός για fast-track
Επέκταση λιμανιού Βασιλικού: Πρόταση για συγχρηματοδότηση από Ε.Ε.-Στα €350 εκατ. το κόστος κατασκευής
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Οριακή αύξηση στην κτηματαγορά-Ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις αξίας €4,3 δισ.
New Helvetia: Επαναλειτουργεί φέτος μετά από ριζική ανακαίνιση το ιστορικό ξενοδοχείο των Πλατρών
Κυριάκος Σκορδής: Η τάση στο δικηγορικό επάγγελμα που θα συνεχιστεί και οι ενέργειες για σημαντική ανάπτυξη το 2025
Τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής που φέρνουν αποτέλεσμα και γιατί είναι αίολοι οι ισχυρισμοί του Οδυσσέα
«Η εξαγορά της Ελληνικής από την Eurobank ενίσχυσε τον ανταγωνισμό, κανένας κίνδυνος από HHG για νοσηλευτήρια»
Προτάσεις για 9.497 «εγκλωβισμένους» αγοραστές από το Υπουργείο Εσωτερικών-Στόχος να επιλυθεί το περίπλοκο ζήτημα
Αλ. Δημητριάδης: Σημαντικές αλλαγές στον τομέα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και λιμενικών υπηρεσιών
Στο 86,592% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στη Salamis Tours