Ομόνοια, επενδυτής, πρωτάθλημα!
09:31 - 11 Ιουνίου 2021
«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σας διαβεβαιώνω, είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό».
Bill Shankly
Δεν είναι λίγες οι φορές που παραφράζεται η γνωστή φράση του Καρλ Μαρξ «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» ως εξής: «Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού». Εξίσου γνωστό είναι και το σύνθημα της φετινής πρωταθλήτριας Κύπρου, «Ομόνοια, λαός, πρωτάθλημα». Η ομάδα του λαού, λοιπόν, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η Ομόνοια, κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα μετά από έντεκα χρόνια, να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να αναδείξει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της, μετά που ιδιωτικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε εταιρεία με μεγαλομέτοχο ιδιώτη επενδυτή.
Σε οικονομικό επίπεδο, στο τέλος του 2020 και πάλι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, αφού κατόρθωσε να κλείσει τη χρονιά με κέρδος 2 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή τα έσοδά της ανήλθαν στα 16.2 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το 2019 που είχε έσοδα 5.8 εκατ. ευρώ και η χρονιά είχε κλείσει με ζημιές 5.4 εκατ. ευρώ. Σε μία χρονιά που τα έσοδα των σωματείων πλήγηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η πρωταθλήτρια ευνοήθηκε από την πορεία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έτσι κάλυψε και με το παραπάνω τα υψηλά κόστη λειτουργίας, 10 εκατ. για το ποδοσφαιρικό τμήμα και περίπου 3.5 εκατ. ευρώ για άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων διαχείρισης, τα οποία πλησίασαν τα 3 εκατ. ευρώ.
Αν τα τελευταία έξοδα είναι τόσο υψηλά (1.6 εκατ. ευρώ το 2019), επειδή έτσι θα λειτουργεί πιο επαγγελματικά και σε σωστές βάσεις η εταιρεία ή αν αποτελούν κακοδιαχείριση και αχρείαστο λίπος, θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται πάντως, πως ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, μεγαλομέτοχος της εταιρείας, δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλά χρήματα κατά το δοκούν.
Ενδεικτική η μη απόκτηση ποδοσφαιριστή λόγω υψηλού κόστους (Ντιέγκο Μπίσεσβαρ), ο οποίος τελικά αποκτήθηκε δανεικός από την άλλη ομάδα που διεκδικούσε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, τον Απόλλωνα. Αν η βοήθεια που τελικά πρόσφερε ήταν αντίστοιχη των απολαβών του, ας το κρίνουν οι ειδήμονες του αθλήματος. Βέβαια, μία κερδοφόρα χρονιά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη χασούρα πάρα πολλών χρόνων, η οποία είχε δημιουργήσει συσσωρευμένες ζημιές 21.4 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019.
Η αναφορά στις ζημιές, μας φέρνει στην άλλη μεγάλη ομάδα του κυπριακού ποδοσφαίρου, τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια ως ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, φέτος είχε μία από τις χειρότερες πορείες στην ιστορία του, μένοντας εκτός όλων των στόχων από σχετικά νωρίς. Ούτε η οικονομική απόδοση του ΑΠΟΕΛ ήταν καλή κατά τη χρονιά που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αφού οι ζημιές ανήλθαν σε 5.7 εκατ. ευρώ. Παρόλο που τα κόστη μειώθηκαν σημαντικά, κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ, εντούτοις, τα μειωμένα έσοδα, κυρίως λόγω μη συμμετοχής σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τα έξοδα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ ανήλθαν σε 9.8 εκατ. ευρώ (υπάρχουν αρκετές αναφορές στα ΜΜΕ ότι στα έσοδα περιλαμβάνονται και σημαντικά ποσά, τα οποία ήταν προπληρωμές για επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έκανε η Ομόνοια προ ιδιωτικοποίησης), ενώ τα έξοδα σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2020 και ο ΑΠΟΕΛ είχε σημαντικές συσσωρευμένες ζημιές, οι οποίες ανέρχονταν σε 18 εκατ. ευρώ. Η διαφορά βέβαια με την Ομόνοια, είναι πως λόγω των πολλών συμμετοχών του σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα προηγούμενα χρόνια, τα έσοδα του ΑΠΟΕΛ ήταν σχεδόν κάθε χρόνο πολλαπλάσια από εκείνα της Ομόνοιας.
Μιας και η κουβέντα έχει εισέλθει στα του ΑΠΟΕΛ, θα ήταν σωστό και ωφέλιμο αν όλες οι ομάδες και όχι μόνο ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια, ακολουθούσαν μία από τις υποδείξεις του Γιάννου Δημητρίου, του ατόμου που ο ΑΠΟΕΛ όρισε ως μονοπρόσωπη επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Εισηγείται λοιπόν ο κ. Δημητρίου, όπως θα έκανε και κάθε άλλος νοήμων λογιστής, ελεγκτής ή άτομο που έχει ένα λογικό τρόπο σκέψης και αντίληψης: «Τα σύνολο των εξόδων του προϋπολογισμού απαγορεύεται αυστηρώς να υπερβαίνει το σύνολο των εσόδων που προέρχονται από την εγχώρια αγορά (εισιτήρια αγώνων, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγοί, έσοδα ακαδημίας και αλλά έσοδα)». Επειδή είμαστε… large θα προσθέταμε και τα όποια «σίγουρα» έσοδα μπορεί να προέλθουν από ευρωπαϊκούς αγώνες ή έχουν ήδη προέλθει από μεταγραφές παικτών.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η οποιαδήποτε ομάδα ή έστω εταιρεία θα πρέπει να ξοδεύει όλα τα χρήματά της στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ως είθισται σε ακριβούς ποδοσφαιριστές. Για να είναι διαχρονικά βιώσιμη πρέπει να επενδύσει σε υποδομές, στα δικά της τμήματα ανάπτυξης αθλητών και γιατί όχι να ενισχύσει τα ρευστά διαθέσιμά της, ώστε να μην κινδυνεύσει σε δύσκολους καιρούς (η μπάλα είναι στρογγυλή, όλα μπορούν να συμβούν). Στην περίπτωση της Ομόνοιας και της όποιας Ομόνοιας ακολουθήσει, να μην βρεθεί ξεκρέμαστη αν ποτέ ο σημερινός μεγαλομέτοχος αποφασίσει να εγκαταλείψει την επένδυση και κατά συνέπεια την ομάδα.
ΥΓ. Ο γράφων είναι οπαδός της Ομόνοιας αλλά περισσότερο φανατικός της συνετής οικονομικής διαχείρισης, η οποία εδράζεται στην απλή λογική του «δεν ξοδεύω περισσότερα απ’ όσα θα εισπράξω».