Μειώθηκε το α΄ τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή

Μείωση κατά 2,5% σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2021 η βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά τη σημαντική αύξηση κατά 8,3% που παρουσίασε η παραγωγή τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Μάρτιο 2021 έφθασε στις 120,3 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας την πρώτη αύξηση εντός του 2021 η οποία ανήλθε στο 8,3%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020. Επιπλέον, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο του 2021 είναι η δεύτερη που σημειώνεται κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 9,2%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (48,2%), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (2,7%) και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (1,8%).

Ειδικότερα, στον μεταποιητικό τομέα καταγράφηκαν αυξήσεις στις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

Τις σημαντικότερες θετικές μεταβολές παρουσίασαν οι δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+36,6%), κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+35,4%), παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+22,8%), κατασκευής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+17,5%), βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα (+11,3%) και κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+11,2%).

Οι μοναδικές αρνητικές μεταβολές, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-4,8%) και παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-3,7%).

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, παρατηρούνται μειώσεις στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες που αφορούν την κατασκευή προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (-20,7%), παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, είδη ένδυσης και δερμάτινων ειδών (-16,0%), κατασκευή επίπλων και επισκευή/εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (-9,9%), ξυλεία και κατασκευή προϊόντων από ξύλο (-9,4%) και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (-7,9%).

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε άνοδος της παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+18,5%), μεταλλείων και λατομείων (+15,3%), κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+12,3%), προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+8,7%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+6,0%).

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης