Οι πιέσεις στα νοικοκυριά και οι αλώβητοι της πανδημίας
12:30 - 07 Απριλίου 2021
Αισιοδοξία, ανθεκτικότητα αλλά συνεχιζόμενες πιέσεις καταγράφουν τα νοικοκυριά της Κύπρου, με τα έσοδα να έχουν επηρεαστεί, τουλάχιστον για τα μισά εξ αυτών.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Κύπρου σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στα έσοδα των νοικοκυριών, συνεχίζεται η εικόνα υψηλών μεν πιέσεων, αλλά σταδιακής και σταθερής βελτίωσης.
Την ίδια ώρα, το 60% του πληθυσμού θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψει. Πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό μεν, αλλά ουσιαστικά μειωμένο από το 89% ,που καταγράφηκε στην αρχή του έτους.
Στα θετικά επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι διαμορφώνεται πλέον μειωτική τάση.
Διαβάστε ακόμα:
Κρίνεται μεγάλη ανάπτυξη με ξενοδοχείο και αεροδρόμιο
Ο φαύλος κύκλος του τουρισμού και η αγωνία για τους Βρετανούς
Βελτίωση αναμένει το 20%
Από την άλλη πλευρά, ένας στους πέντε Κύπριους θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Αν και πάλι το ποσοστό είναι μεν χαμηλό, εξακολουθεί να αυξάνεται, από το 2% που καταγράφηκε στην αρχή το έτους.
Σημειώνεται ότι όσο αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών, σχεδόν οι μισοί (47%) απαντούν πως δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από την πανδημία. Το ποσοστό θεωρείται πολύ υψηλό υπό τις συνθήκες, αλλά συνάδει με την μείωση του ΑΕΠ το 2020, που ήταν από τις χαμηλότερες της Ευρώπης.
Οι αλώβητοι
Η οικονομία είναι κατά τεκμήριο ανθεκτική, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των πιέσεων.
Όπως τονίζεται στην έρευνα, η ενθάρρυνση των δαπανών σε διαρκή και ημιδιαρκή αγαθά από το μορατόριουμ δόσεων φαίνεται πως έχει συμβάλει ουσιαστικά, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών δεν έχουν επηρεαστεί (δημόσιοι υπάλληλοι, εταιρείες λογισμικών, τραπεζικοί υπάλληλοι κτλ).
Το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν επηρεαστεί σημειώνει αύξηση 5% σε σχέση με την αρχή του έτους. Στον αντίποδα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί «πολύ», έχουν μειωθεί από 31% σε 26%.