Ο φαύλος κύκλος του τουρισμού και η αγωνία για τους Βρετανούς
07:10 - 07 Απριλίου 2021
Σε ένα φαύλο-κύκλο με πολλές αστάθμητες παραμέτρους και προεκτάσεις εξελίσσεται η προσπάθεια για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, καθότι τα πάντα κινούνται κινούνται-λόγω της πανδημίας- σε ένα σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας και μεταβαλλόμενων εξελίξεων.
Οι τουριστικοί φορείς της χώρας μας εξακολουθούν να βρίσκονται στην αναμονή και να παρακολουθούν στενά την όλη κατάσταση, παραμένοντας συγκρατημένα αισιόδοξοι πως, αν μη τι άλλο, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος δεν θα πάει εντελώς χαμένη. Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για σύναψη συμφωνιών με χώρες και εταιρείες, με στόχο την προσέλκυση τουριστών.
Όπως εν πολλοίς εκτιμάται, το τρίπτυχο που θα καθορίσει την επανεκκίνηση ή τον βαθμό επανεκκίνησης του τουρισμού, συνίσταται στα εξής: Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στον ρυθμό των εμβολιασμών και στο πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθούν οι τουρίστες.
Ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο συνίσταται και σε ικανοποίηση ενός σημαντικού αιτήματός τους από την πολιτεία, θεωρείται από τους τουριστικές παράγοντες του νησιού η χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να αποστέλλουν sms για τις διακινήσεις τους, αλλά θα μπορούν να διακινούνται με ειδικό έντυπο που θα εκδίδεται από τον ξενοδόχους ή τους τουριστικούς πράκτορες.
Διαβάστε εδώ: Αλλαγή δεδομένων για τις διακινήσεις τουριστών
Σκιές και ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σαιζόν πάντως, ήρθαν να ρίξουν προχθεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άφησε να αιωρείται το κατά πόσο η Βρετανία θα επιτρέψει τελικά στους υπηκόους της να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για σκοπούς αναψυχής, δηλαδή για τουρισμό, από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο, την 17η Μάϊου.
«Το ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να κάνει σχέδια, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω ακόμη. Η κατάσταση σε κάποιες από τις χώρες προορισμού τουριστών δεν μας επιτρέπει να λάβουμε από τώρα αποφάσεις», ήταν η σχετική τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Το restart
«Εμείς θεωρούμε διατηρεί ότι διατηρεί την 17η Μάιου σε αντίθεση με άλλα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι θα παραγραφεί. Είναι συγκρατημένα θετική εξέλιξη», δηλώνει στο InBusinessNews ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), αναφορικά με τη δήλωση Τζόνσον.
«Θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, καθώς και των προορισμών που θα μπορούν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί υπήκοοι. Αυτό καταδεικνύει και κάνει επιτακτική την ανάγκη να καλυτερεύει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, για αποτελέσουμε ενδεχομένως πράσινο προορισμός για τους Βρετανούς», τονίζει.
Οι δηλώσεις από πλευράς της Βρετανίας δεν διαφοροποιούν το κλίμα ή αλλάζουν τους σχεδιασμούς, ωστόσο επιβεβαιώνουν τον ΠΑΣΥΞΕ, όπως σημειώνει ο κ. Ρουσουνίδης. «Αυτό σίγουρα παρατείνει την αβεβαιότητα που υπάρχει και ενισχύει την εκτίμησή μας ότι ουσιαστική τουριστική κίνηση θα είναι από Ιούλιο και εντεύθεν», υποδεικνύει.
Στο παρόν στάδιο ο ΠΑΣΥΞΕ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, καταγράφει τουριστική ζήτηση από το Ισραήλ και ανάλογη και από Ρωσία. Σε σχέση με την Ρωσία και το ενδεχόμενο πτήσεων με Κύπρο, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι «είμαστε σε συζητήσεις σε πολιτειακό επίπεδο από ό,τι αντιλαμβάνομαι με την Ρωσία για παρόμοιο πλαίσιο με το Ισραήλ. Είναι σε διαδικασία επίλυσης με Υπουργείο Εξωτερικών και Υφυπουργείο Τουρισμού».
Διαβάστε ακόμα:
Κρίνεται μεγάλη ανάπτυξη με ξενοδοχείο και αεροδρόμιο
ΔΝΤ: Βραδύτερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2021
G&P Lazarou: Ακίνητα από €28.000 στη νέα e-δημοπρασία
Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά με ελάχιστα να λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Όπως τονίζει ο κ. Ρουσούνιδης, ο ξενοδοχειακός τομέας θα μπορέσει να λειτουργήσει με την άρση του διατάγματος που εμποδίζει τους μόνιμους κάτοικους της Κύπρου να κάνουν κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο. «Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει εντός Απριλίου» τονίζει.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις πάντως για την έναρξη κρουαζιέρων από την Κύπρο, έφεραν χαμόγελα στους ξενοδόχους. «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη το θέμα με τις κρουαζιέρες. Κάποιος τουρίστας θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο και ίσως να μείνει σε ξενοδοχείο μέχρι να επιβιβαστεί. Αυτό θα ενισχύσει την τουριστική ροή», σημειώνει ο κ. Ρουσουνίδης.
Το κύριο εμπόδιο
«Περιμέναμε όλοι με αγωνία τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, αλλά δεν είπε κάτι σημαντικό για τα ταξίδια. Με αυτά τα δεδομένα σίγουρα θα χαθεί και ο Ιούνιος», αναφέρει ο Άκης Βαβλίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) σχετικά.
Ανέφερε ακόμη ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ την ίδια ώρα οι οργανωτές ταξιδιών εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους για τις δηλώσεις Τζόνσον γιατί δεν μπορούν να προγραμματίσουν ταξίδια.
Κύριο εμπόδιο για προσέλκυση τουριστών παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, καθώς σε περίπτωση αλλαγής χρώματος της χώρας, αυτό από μόνο του θα αποτελέσει σημείο προώθησης.
«Είμαστε στο πορτοκαλί χρώμα, αυτό σημαίνει πως αυτός που θα πηγαίνει πίσω αναγκαστικά θα μπαίνει σε καραντίνα. Όσο είμαστε στο πορτοκαλί αυτό θα δυσκολεύει τις αφίξεις. Εμείς έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας, οι υπάλληλοι της τουριστικής βιομηχανίας να εμβολιαστούν. Είναι θέμα επί της ουσίας αλλά και θέμα μάρκετινγκ. Η Ελλάδα νομίζω ότι θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς των υπαλλήλων. Η Τουρκία ήδη το διαφημίζει», τονίζει ο κ. Βαβλίτης.
Ενδιαφέρον από χώρες όπως το Ισραήλ υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, ωστόσο υπενθυμίζει πως «το 2019 ήρθαν 255.000 από το Ισραήλ, αλλά ένα μεγάλο μέρος πήγαινε στα κατεχόμενα. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά οι αριθμοί είναι μικροί». Μία άλλη χώρα όπου επιδεικνύεται ενδιαφέρον είναι η Ρωσία, με μόνο εμπόδιο, το πολύ αργό εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και την άρνηση των Ρώσων να εμβολιαστούν.
Όσον αφορά τις νέες πτήσεις, ο κ. Βαβλίτης τονίζει πως «οι πτήσεις από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Το να προγραμματιστούν οι πτήσεις είναι ένα, το να είναι γεμάτες είναι άλλο».
Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ χαρακτηρίζει το κεφάλαιο «κρουαζιέρες» ως μια καλή εξέλιξη, αλλά υπογραμμίζει ταυτόχρονα «να μην νομίζουμε ότι θα έχουμε τις κρουαζιέρες που έχει η Ελλάδα. Να μην αναμένει κάποιος ότι θα αντικαταστήσουν κομμάτι του τουρισμού. Σίγουρα για την οικονομία σίγουρα θα προσθέσει».
Καταληκτικά, αναφέρει πως «η χρονιά δεν εξελίσσεται όπως αναμέναμε από την αρχή. Είχαμε πει ότι από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει κάποια κίνηση και λέγαμε πέρσι ότι το 2021 από τον Απρίλιο και μετά θα ήταν μία αισιόδοξή χρονιά. Για εμάς στον ΣΤΕΚ θεωρούμε ότι θα είναι μια μεταβατική χρονιά και ελπίζουμε το 2022 θα μπορεί να ανατείλει».
Τα μέτρα...
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από την πλευρά τους, δεν βλέπουν στο παρόν στάδιο κάποια αλλαγή σε σχέση με τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης και στρέφουν την προσοχή τους στα θέματα που εμπίπτουν αμιγώς στον δικό μας έλεγχο και στο πώς γίνεται η διαχείριση των τουριστών.
«Σημαντικό είναι το πώς διαχειριζόμαστε τους εμβολιασμένους από άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτός από τους Κύπριους και το Ισραήλ ή την Βρετανία. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο», υποστηρίζει ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA).
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως κάποια από τα μέτρα δημιουργούν αχρείαστα και ανούσια εμπόδια, ενώ ταυτόχρονα έρχονται και σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που γίνονται για προσέλκυση τουρισμού. «Με δύο PCR δεν μπορείς να περιμένεις πολλούς τουρίστες, να αντικατασταθεί το 2ο με rapid test και να προσφέρεται δωρεάν», αναφέρει. Άνευ ουσίας θεωρεί και το ζήτημα με τα μηνύματα που, όπως ίσχυε έως τώρα, πρέπει να στέλνουν και οι τουρίστες για τις μετακινήσεις τους.
«Είναι ανούσιο μέτρο τα SMS. Τα μηνύματα προφανώς μπήκαν στη ζωή μας για να περιορίζουν τις μετακινήσεις μας και να μειώνουν έτσι τις επαφές μας. Είναι αδιανόητο να υποβάλουμε τους τουρίστες στο ίσο μέτρο. Τι επαφές με την κοινότητα να έχει ένας ξένος τουρίστας; Πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Από την μία κάνουμε συμφωνίες και δημιουργούμε υπόβαθρο για να διευκολύνουμε την πρόσβαση τουριστών και από την άλλη τους επιφορτίζουμε με αχρείαστα έξοδα και περιορισμούς. Τα μέτρα είναι δυστυχώς απαραίτητα και ως φιλοσοφία τα στηρίζουμε απόλυτα καθώς η επιδημιολογική εικόνα μας είναι καταλυτική για τον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν και μεταξύ τους». Μάλιστα, ανέφερε πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε πρόστιμο σε τουρίστες λόγω των μηνυμάτων.
Σε σχέση με τις κρουαζιέρες αυτό αποτελεί ευχάριστο γεγονός και για τους τουριστικούς πράκτορες. Ωστόσο, ο κ. Παπαχαραλάμπους θέτει το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος, με αυτά τα δεδομένα μπορεί να υποστηρίξει την προέκταση των κρουαζιέρων και κυρίως το κομμάτι της συνδεσιμότητας.
«Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Κύπρος ως home-port, το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο βήμα, μπορεί να το στηρίξει. Να έχει δηλαδή τις απαραίτητες πτήσεις για αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο και να ταξιδέψουν με κρουαζιέρες. Επίσης, τι κριτήρια θα ισχύουν για αυτούς που έρχονται για να επιβιβαστούν στην κρουαζιέρα και τι κριτήρια για αυτούς που θα έχουν επιβιβαστεί αλλού μερικές μέρες προηγουμένως και απλά θα κατέβουν για μια εκδρομή ή μια βόλτα στην πόλη; Θα συμπληρώνουν και το «flight pass»- το οποίο επ’ ευκαιρίας ίσως να μετονομάζαμε σε «travel pass»; Θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR παρά το ότι αντιλαμβάνομαι προς το παρόν θα είναι όλοι με εμβόλια; Πρόκειται περί χρυσής ευκαιρίας και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί», καταλήγει.