Capsule Skateboards: Μια παγκόσμια καινοτομία

Η εταιρεία Capsule Skateboards, με τη δύναμη της τεχνολογίας κατάφερε να αναπτύξει τη δική της γραμμή παραγωγής σε βιομηχανικό χώρο. Η τροχοσανίδα (skateboard) της Capsule, κατασκευάζεται στην Κύπρο και έχει αποδειχτεί παγκόσμια καινοτομία με χαρακτηριστικά, όπως: Έξι φορές ανθεκτικότερη από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό προϊόν, απορροφά τους κραδασμούς για μείωση των τραυματισμών, μπορεί να εξατομικευτεί 100% για όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα είναι ανακυκλώσιμη.

Η ιστορία της Capsule Skateboards
Αν και επίσημα η Capsule Skateboards ιδρύθηκε το 2015, η ιστορία της ξεκίνησε νωρίτερα. Ο Αντρέας Χαραλάμπους, μετά από χρόνια δραστηριοποίησης, είχε σταματήσει να ασχολείται με το άθλημα του skateboard, με την οικονομική κρίση του 2013 έχασε τη δουλειά του και κάπου εκεί επιδόθηκε στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα διαφορετικό skateboard - τροχοσανίδα.

Η αναζήτησή του για τεχνικές λύσεις τον έφερε στον δρα Παναγιώτη Φιλήμη, ιδιοκτήτη της CyRIC Cyprus Research and Innovation Center - κυπριακό Κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας πιστοποιημένο από τον ΕΒΝ.

«Το 2016 η εταιρεία εντάχθηκε στο εκκολαπτήριο (incubator) τεχνολογίας της CyRIC, το Gravity Ventures, όπου με τη βοήθειά τους αναπτύχθηκε η τεχνολογία capsule. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελιχθήκαμε σε μια εταιρεία τεχνολογίας παγκόσμιας εμβέλειας», σημείωσε, ο Αντρέας Χαραλάμπους. 

Ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας
Η εταιρεία, εν μέσω πανδημίας κατάφερε να αναπτυχθεί, να εργοδοτήσει τρείς υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και να επεκτείνει τις πωλήσεις της ανά το παγκόσμιο.

Έμπνευση από το εξωτερικό
«Επισκεφθήκαμε εκθέσεις σε Πορτογαλία, Φινλανδία και Αμερική, ενώ το 2019, στο Μόναχο της Γερμανίας, αναδειχθήκαμε ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού ανά το παγκόσμιο, μέσω των ISPO Brand New Awards 2019» αναφέρει ο Αντρέας Χαραλάμπους. Το skateboard της Capsule δοκιμάστηκε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες σε αμερικανικά skate parks, με τους παρουσιαστές να δηλώνουν πως το made in Cyprus skateboard είναι όντως το πιο ανθεκτικό που έφθασε στα χέρια τους.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Μιλώντας για τις τεχνολογίες, καθώς και για τις διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιούνται, ο Παναγιώτης εξήγησε πως έχουν καταχωρηθεί σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας: «Χρησιμοποιούμε υλικά υψηλών προδιαγραφών, δουλεύοντας με μη συμβατικές μεθόδους παραγωγής, χρησιμοποιώντας συμπίεση σε υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς την οποιαδήποτε χρήση χημικών ουσιών».

Επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
Μια εταιρεία τεχνολογίας, για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα πρέπει να εξελίσσεται και να επενδύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανάπτυξη της τεχνολογικής της υποδομής. «Συνολικά έχουμε πάρει  χρηματοδοτήσεις πέραν των €300 χιλιάδων, οι οποίες προήλθαν μέσω του εκκολαπτηρίου τεχνολογίας της CyRIC, Gravity Ventures, μέσω δανείου, αλλά και μέσω επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή μας», τόνισε ο Μωυσής. «Για την ψηφιακή καινοτομική αναβάθμιση και αυτοματοποίηση της παραγωγής μας έχουμε εξασφαλίσει το ποσό των €40.000 μέσω του ευρωπαϊκού έργου DIH World, με τη βοήθεια της CyRIC ως συντονιστή του κυπριακού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας - Cyprus digital innovation Hub (CyDIHub)», σημείωσε.

Τεχνολογία – το κλειδί της ευελιξίας
«Η μεγαλύτερη πρόκληση ψηφιακής ετοιμότητας για τις επιχειρήσεις σήμερα και ειδικά εν μέσω της πανδημίας είναι να μπορούν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της τεχνολογίας και να αναζητούν συνεχώς την εξέλιξη, προσπαθώντας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο προβάδισμα», επισήμανε. Αυτό βέβαια, όπως είπε, για να επιτευχθεί, χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, αλλά και η συνεργασία με εταιρείες που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις, όπως η CyRIC. «Μπορώ να πω ότι αποτελεί προνόμιο για μας η συνεργασία αυτή, εφόσον μέσα από την ψηφιοποίηση των μέσων που χρησιμοποιούμε πλέον, όπως, αυτοματοποιημένα ρομποτικά μηχανήματα κοπής και διαχείρισης υλικού, έχουμε διπλασιάσει την παραγωγική μας ικανότητα, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα του τελικού προϊόντος», τόνισε.

Σύμμαχος η τεχνική νοημοσύνη
«Θέλουμε να παραμείνουμε πρωτοπόροι στις εξελίξεις που αφορούν το άθλημα, μιας κι έχει καταστεί και ολυμπιακό άθλημα από το 2020, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το προϊόν μας», σημείωσε ο Ανδρέας. «Είμαστε στο στάδιο έρευνας σε συνεργασία με τη CyRIC, για να εισαγάγουμε ένα καινοτόμο σύστημα που χρησιμοποιεί αισθητήρες με έξυπνους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθούν και καταγράφουν την άσκηση και την εμπειρία του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Η συλλογή των δεδομένων αυτών βοηθά στη βελτίωση των δεξιοτήτων του αθλητή, καθώς και στη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων αθλητών και επαγγελματιών του αθλήματος».

 

Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022