Powered by

Χάσμα στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη

Η αγορά εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ ανέκαμψε ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Στην ΕΕ, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20-64 ανήλθε στο 72,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, που αντιπροσωπεύει αύξηση 0,3 εκατοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Eurostat, το χάσμα στην αγορά εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα άτομα που έχουν μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για απασχόληση και ένα από τα κύρια συστατικά της είναι η ανεργία, ανήλθε στο 13,7% του εκτεταμένου εργατικού δυναμικού ηλικίας 20-64 το τέταρτο τρίμηνο του 2020, από 14,1% το τρίτο τρίμηνο του 2020 (-0,4).

Οι αλλαγές στο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2020 ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (+2,1 μονάδες) και στην Εσθονία (+1,2 μονάδες). Ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ, πέντε σημείωσαν μείωση: Σλοβακία και Βέλγιο (και τα δύο -0,3 ), Αυστρία (-0,2 ), Ουγγαρία και Κύπρος (και τα δύο -0,1).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, τον Φεβρουάριο του 2021, η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ. Το Φεβρουάριο του 2021 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ.

Στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 1,9%, η ενέργεια κατά 1,2%, τα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά κατά 1,1%, τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,7% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,1%.

Στην ΕΕ, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 1,9%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,0%, η ενέργεια κατά 0,7%, τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,6% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,1%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-4,8%), τη Μάλτα (-3,8%) και την Ελλάδα (-2,5%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+ 4,8%), στην Ιρλανδία (+ 4,2%) και στην Κροατία (+ 3,4%).

Στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,3%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 2,2%, η ενέργεια κατά 1,5% και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,1%, ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,7%.

Στην ΕΕ, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 3,8%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 2,4% και η ενέργεια κατά 1,5%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 0,5% και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 2,4%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα (-10,9%), στην Εσθονία (-8,9%) και στη Γαλλία (-6,4%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (+ 41,4%), τη Λιθουανία (+ 9,7%) και τη Φινλανδία (+ 5,6%). Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την Κύπρο.

Τέλος, σύμφωνα με την Eurostat, το 2020, το 7% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με τουλάχιστον 10 άτομα χρησιμοποίησαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Ενώ το 2% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε "machine learning" για την ανάλυση "big data" εσωτερικά, το 1% ανέλυσε τα "bog data" του εσωτερικά με τη βοήθεια της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της δημιουργίας φυσικής γλώσσας ή της αναγνώρισης ομιλίας.

Μια υπηρεσία συνομιλίας, όπου ένα chatbot ή ένας εικονικός βοηθός δημιούργησε απαντήσεις φυσικής γλώσσας στους πελάτες, χρησιμοποιήθηκε στο 2% των επιχειρήσεων. Το ίδιο ποσοστό επιχειρήσεων, το 2%, χρησιμοποίησε ρομπότ σέρβις, τα οποία χαρακτηρίζονται με κάποιο βαθμό αυτονομίας, για παράδειγμα για την εκτέλεση καθαρών, επικίνδυνων ή επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως καθαρισμός δηλητηριωδών ουσιών, διαλογή αντικειμένων στην αποθήκη, βοηθώντας τους πελάτες στις αγορές ή σε σημεία πληρωμής κ.λπ.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ιρλανδία κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων (23%) που χρησιμοποίησε οποιαδήποτε από τις τέσσερις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης το 2020. Άλλες χώρες με ευρεία χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ήταν η Μάλτα (19%), η Φινλανδία (12%) και Δανία (11%).

Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε οποιαδήποτε από τις τέσσερις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης το 2020 σε όλα τα άλλα κράτη μέλη. Οι χαμηλότερες μετοχές καταγράφηκαν στη Λετονία (2%), τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Κύπρο (3% η καθεμία) και την Πολωνία (4%).

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Φωνάζουν για τον υπερτουρισμό και παροτρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να «μείνουν σπίτι» οι Ισπανοί
Ανατρέπει τα δεδομένα το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου
Τραμπ: Υπόσχεται νέες μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει το κόστος των δασμών
Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για τους δασμούς ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας… «Ανησυχία για την αβεβαιότητα»
Χρυσός: Επενδυτική φρενίτιδα στην Κίνα-Προβλέψεις ακόμη και για $5.000 ανά ουγγιά
Τρικυμία στη ναυτιλία από τα νέα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ-Στο στόχαστρο η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία
DBRS: Επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε AAA
Ε.Ε.: Υπό έρευνα η εξαγορά της Downtown Music από Universal ύψους $775 εκατ.