Powered by

Οι υπηρεσίες βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα τον Μάρτη

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο του Κέντρου, «τον Μάρτιο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 8,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2021».

Αναφέρεται ότι η μεγάλη αύξηση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και ανάμεσα στους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

Στις υπηρεσίες, σημειώνεται, το κλίμα σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Παράλληλα, στις κατασκευές το κλίμα κατέγραψε μικρή βελτίωση λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον τομέα, παρά τις αρνητικότερες αντιλήψεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Στη μεταποίηση το κλίμα υποχώρησε ελαφρώς λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων.

Τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά, αφού οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, και εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Το τρίπτυχο ζητημάτων που ανέδειξε στο Ecofin ο Κεραυνός-Εγκρίθηκε το τροποποιημένο ΣΑΑ της Κύπρου
Εβδομαδιαίες ζημιές 0,71% για το ΧΑΚ
«Τεχνικές αδυναμίες και μονομερής ενέργεια στη μελέτη βιωσιμότητας για Κέντρο Φιλοξενίας»-Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Φ. Φαίδωνος
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος ατόμου-Δόθηκε παράταση
Ζητά συνάντηση με Χριστοδουλίδη για επίλυση προβλημάτων στον ΕΟΑ Πάφου το ΕΒΕΠ
Γενικό Λογιστήριο: Υπογραφή σύμβασης για σύστημα συντάξεων δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων
Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς έγκριση από το Ecofin το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου