Πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου – Ινδίας

Μεγάλες οι προοπτικές για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, με την όποια συνεργασία να συνιστά win-win situation τόσο για ινδικές όσο και για κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Υγείας, Γεωργίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας.

Τα κοινά χαρακτηριστικά που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «INDIA-CYPRUS Business Cooperation and Investment Opportunities Highlighting Health, Information Communication Technology (ICT) and Agriculture Sectors», που διοργάνωσε ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμός, προλειαίνει το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.

Συγκεκριμένα και οι δύο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, εφαρμόζουν παρόμοιο νομικό, ως πρώην βρετανικές αποικίες, ενώ η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπογράφτηκε το 2016 διευκολύνει το επιχειρείν μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, το χαμηλό φορολογικό καθεστώς, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, το υψηλό επίπεδο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, όπως και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο συνιστούν ελκυστικό πακέτο για επιχειρήσεις από την Ινδία που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο που μπορεί να αποτελέσει την πύλη για πρόσβαση και επενδύσεις σε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

Προοπτικές στον τομέα της Υγείας
Αναλύοντας τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο, ο Πόλυς Διονυσίου -  Senior Manager, Advisory - Health Industry της PwC Cyprus, υπογράμμισε πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ στην Κύπρο σημειώθηκε αλλαγή σκηνικού στον εν λόγω τομέα με περισσότερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις της ΕΕ, ο κ. Διονυσίου επισήμανε πως μέχρι το 2070 το 50% του πληθυσμού της Κύπρου θα εμπίπτει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 κάτι το οποίο συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τον τομέα της Υγείας. Η υλοποίηση του ΓεΣΥ, είπε, δεν αποτελεί και το τέλος για την εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας.

Τόνισε πως για μείωση του κόστους του συστήματος Υγείας θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση ασθενών, κάτι το οποίο το μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της υιοθέτησης τεχνολογίας και τηλε-ιατρικής. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν συστήματα παρακολούθησης και εποπτείας του συστήματος Υγείας. Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, όπως είπε, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων Κύπρου και Ινδίας.

Από την πλευρά τους, οι Vivek Partheeban (Chief Operating Officer - Caplin Point Laboratories) και Fredun Medhora (Managing Director - Fredun Pharmaceuticals, India) υπογράμμισαν πως οι κυπριακές φαρμακευτικές εταιρίες ή άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας μπορούν να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας και το χαμηλό κόστος παραγωγής που προσφέρει η Ινδία, επενδύοντας στην Ινδία για τα αρχικά στάδια παραγωγής των προϊόντων και την ολοκλήρωση των προϊόντων στην Κύπρο. Πρόσθεσαν πως οι επιχειρήσεις από την Ινδία μπορούν να επενδύσουν στην Κύπρο αν υπάρχουν οι υποδομές και οι υπηρεσίες για την συσκευασία των τελικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Οι ευκαιρίες στον τομέα της Πληροφορικής
Η Κύπρος ως μικρή χώρα και μικρή οικονομία είναι πιο ευέλικτη, κατάφερε να ανταπεξέλθει πιο  άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αυτό ανέφερε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, CEO/MD - ECOMMBX LTD, τονίζοντας πως η Κύπρος αποτελεί success story για τις νέες τάσεις της τεχνολογίας που επέβαλε η 4η βιομηχανική επανάσταση, ενώ το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαθέτει αποτελεί πόλος έλξης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Financial Technologies. Κάλεσε τις επιχειρήσεις από την Ινδία να εμπιστευτούν την χώρα και να επενδύσουν στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας