INFORMATION COMMUNICATION TECHNOLOGY - THE NEW DIGITAL ERA: Οι ταχύτητες ανεβαίνουν
15:18 - 09 Δεκεμβρίου 2021

Η απότομη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο και οι λύσεις που προσέφερε η τεχνολογία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να αποφευχθεί η ολική παράλυση του επιχειρείν και όχι μόνο, αποτελούν αναμφίβολα σημεία αναφοράς σε όλα εκείνα που έχουν σημαδέψει την εποχή που διανύουμε. Στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας του ICT και σε όλα εκείνα που έπονται, αναφέρονται τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του Cyprus Information Technology Enterprises Association (CITEA) Άρις Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος του Cyprus Tech Association (CTA) Κυριάκος Κυριάκου σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο IN Business.
Συν και πλην
Σε μία πανδημία είναι δύσκολο να αναφερθείς σε θετικά στοιχεία. Εντούτοις, ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ήταν από εκείνους που κλήθηκαν να βοηθήσουν την κοινωνία να υπερπηδήσει τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Η ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες, με σκοπό να υιοθετηθούν λύσεις πληροφορικής που θα βοηθούσαν στη συνέχιση της λειτουργίας της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, έδωσε μια θετική ώθηση στον τομέα. Όλες αυτές οι τεχνολογίες και διαδικασίες που υιοθετήθηκαν, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, εφαρμογές του δημοσίου για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη, τηλεδιασκέψεων και τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, ηλεκτρονικές τραπεζικές λειτουργίες και άλλες θα μας μείνουν προίκα για τη συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Τα αρνητικά είναι εμφανή. Όπως όλες οι ιδιωτικές εταιρείες έτσι και οι ΤΠΕ, στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να συνέλθουν από τις πιθανές οικονομικές δυσκολίες που τους προκάλεσε η πανδημία. Ακόμα ένα αρνητικό είναι η παγκόσμια έλλειψη εξαρτημάτων. Επίσης, οι περιορισμοί στα ταξίδια επηρέασαν την απρόσκοπτη μεταφορά γνώσης και υπηρεσιών μεταξύ των κυπρίων επαγγελματιών και συναδέλφων τους στο εξωτερικό.
Η προσαρμογή
Η ευελιξία και η οξυδέρκεια που επέδειξε το κυπριακό επιχειρείν στην εισαγωγή τεχνολογιών και λύσεων ΤΠΕ αλλά και η γρήγορη προσαρμοστικότητα μεγάλης μερίδας των πολιτών στη χρήση τους συνέβαλε στη μείωση του προβλήματος. Φυσικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν κάποιο θέμα και είναι ένα από τα σημεία που εντοπίσαμε ως σύνδεσμo ς και μαζί με διάφορους άλλους φορείς συζητούμε μελλοντικές δράσεις επιμόρφωσης (e-skills).
Μύθος η αύξηση
Η αύξηση του κύκλου εργασιών κάποιων μελών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι μύθος. Το τι έγινε στην πραγματικότητα είναι ότι κάποια μέλη μας, σε συγκεκριμένες δραστηριότητές τους, είχαν αυξημένη ζήτηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί αλλά όχι να εξαφανιστεί ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Είμαστε όμως αισιόδοξοι, διότι με την πανδημία έχει πλέον αποδειχτεί και πρακτικά ο καθοριστικός και σημαντικός ρόλος των ΤΠΕ. Έτσι, βλέπουμε κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα της αγοράς. Όσον αφορά τους νέους επαγγελματίες πληροφορικής, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες του τομέα.
Πού εστιάζουμε
Από τις τεχνολογίες στις οποίες έχουμε εστιάσει αυτό τον καιρό, θα αναφέρω πρώτα το artificial intelligence (ΑΙ), που μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Είναι, επίσης, η ρομποτική και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), που επίσης εισέρχονται δυναμικά, ενώ οτιδήποτε έχει να κάνει με τα data analytics αποτελεί, πλέον, καθημερινό εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Ακόμα, τα υπολογιστικά νέφη κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλάζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ θα ακούμε συχνά από εδώ και πέρα για το Blockchain και το 5G.
Στην εποχή του 5G
Το 5G εκμηδενίζει τις αποστάσεις λόγω των πολύ ψηλών ταχυτήτων αλλά και του μικρού χρόνου απόκρισης που το χαρακτηρίζει ως τεχνολογία. Έτσι, πολλές εφαρμογές που χρειάζεται να τρέχουν σε πραγματικό χρόνο, με το 5G είναι, πλέον, εφικτό να λειτουργούν εξ αποστάσεως. Διαδικασίες αυτόνομης οδήγησης, τηλεϊατρικής, τρισδιάστατες τηλεδιασκέψεις, IoT εφαρμογές, που θα αυτοματοποιήσουν τα πάντα στη ζωή μας, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα δούμε και θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Τελειώνοντας, ως απερχόμενος πρόεδρος του CITEA, θα ήθελα να ευχαριστήσω την IMH για την άψογη συνεργασία που είχαμε και την αλληλοστήριξη για την προώθηση των ΤΠΕ στην κυπριακή κοινωνία.
Έτοιμοι από καιρό
Η πανδημία έγινε η αφορμή για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με πιο ταχείς ρυθμούς, ωστόσο, πιστεύω ότι η γρήγορη προσαρμογή μας και η ταχύτητα την οποία αποκτήσαμε, αποδεικνύει πως η κοινωνία μας ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, παρόλο που ως πολιτεία δεν είχαμε το όραμα για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα πιο νωρίς. Αυτό δεν αφορά μόνο στην κυπριακή πολιτεία αλλά το παγκόσμιο, άλλες χώρες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Επιτυχημένες οικονομίες του μέλλοντος θα είναι εκείνες οι οποίες θα αποδειχθούν ευέλικτες στην υλοποίηση καινοτομιών και προγραμμάτων που δίνουν κίνητρα για επενδύσεις στην τεχνολογία.
Ευκαιρίες και δυσκολίες
Η πανδημία για τις εταιρείες πληροφορικής ήταν περισσότερο ευκαιρία παρά πρόκληση, ωστόσο υπήρξαν δυσκολίες. Παραδοσιακά στον τομέα μας υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά σε αναλογία με τη ζήτηση της αγοράς και μέσα σε μία νύκτα όλα αντιστράφηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ανάγκη πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις εταιρείες του τομέα, να στεγνώσει η αγορά και να δημιουργηθούν λειτουργικά κενά για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα νέα κίνητρα τα οποία ανακοινώθηκαν από την πολιτεία για τις εταιρείες του τομέα μας, για προσέλκυση ταλέντων από τρίτες χώρες, θα βοηθήσει σημαντικά στην κάλυψη αυτών των κενών που παρατηρούνται σήμερα.
Μέσα σε μια νύχτα
Δεν είναι μυστικό ότι για τις επιχειρήσεις, το κράτος, τις τράπεζες, τα συστήματα υγείας και όλους εκείνους τους φορείς οι οποίοι έχουν να κάνουν με υπηρεσίες εξυπηρέτησης, τα ηλεκτρονικά κανάλια αποτελούν την ευκολότερη και φθηνότερη λύση. Αυτό, ωστόσο, δεν αξίζει από μόνο του, εάν δεν αποτελεί προτίμηση κι η επιλογή του τελικού χρήστη να εξυπηρετηθεί από αυτά. Για χρόνια ολόκληρα και επενδύοντας πολλά χρήματα, μεγάλοι οργανισμοί προσπαθούν να μετατοπίσουν την επιλογή του τελικού χρήστη από τα φυσικά κανάλια στα ηλεκτρονικά, κάτι που με την πανδημία έγινε κατορθωτό σε μία νύκτα και μάλιστα δωρεάν.
Ο κοινός παρονομαστής
Ο κλάδος της τεχνολογίας περιλαμβάνει πολλούς τομείς ανάπτυξης, ωστόσο, ο κοινός παρονομαστής για τις πλείστες τεχνολογικές ανακαλύψεις της εποχής μας έχει να κάνει με την πληροφορία. Η βάση της καινοτομίας αφορά στην κατανόηση των αναγκών των πελατών, τη γρήγορη ανάλυση των δεδομένων και τη μετάδοση της σωστής πληροφορίας στον τελικό χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγω να αναφερθώ στο πεδίο της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, διότι ανακαλύψεις όπως η αυτόνομη οδήγηση, οι έξυπνες πόλεις και άλλες καινοτομίες θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη την οποία θα επιτύχει ο τομέας στη ανάλυση των δεδομένων.
Η χρησιμότητα του 5G
Δεν τίθεται θέμα αν η τεχνολογία 5G θα τύχει καθολικής εφαρμογής ή όχι κατά την άποψή μου. Αυτό θα γίνει, απλώς είναι θέμα χρόνου. Το 5G δεν ήρθε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επικοινωνίας των ανθρώπων με το διαδίκτυο, καθώς οι υφιστάμενες ταχύτητες, τις οποίες προσφέρει το 4G, είναι υπέρ αρκετές. Το 5G ήρθε για να εξυπηρετήσει ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ μηχανών για την παροχή υπηρεσιών στον τελικό χρήστη. Ανέφερα προηγουμένως παραδείγματα εφαρμογών όπως η αυτόνομη οδήγηση και οι έξυπνες πόλεις. Γι’ αυτές τις καινοτομίες το 5G είναι προαπαιτούμενο, κατ’ επέκταση είναι σημαντικό ο καθένας να αντιληφθεί τη σημασία την οποία έχει. Υπάρχουν ακόμα κενά να καλυφθούν όσον αφορά την ασφάλεια του 5G και διάφορα άλλα θέματα, τα οποία χρήζουν βελτίωσης, ωστόσο δεν έχω οποιανδήποτε αμφιβολία ότι η εφαρμογή του πρέπει να θεωρηθεί μονόδρομος.