Αννίτα Δημητρίου: Να βάλουμε μπρος τον μηχανισμό για την ανάκαμψη
06:35 - 20 Νοεμβρίου 2021
Τον Ιούνιο του 2021 η Κύπρος έγραψε ιστορία. Για πρώτη φορά απέκτησε γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μάλιστα στην ηλικία των 36 χρόνων. Η Αννίτα Δημητρίου, μια νέα και δυναμική παρουσία σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο, ζητά και υπόσχεται πολλά. Δηλώνει έτοιμη να παλέψει με τα κατεστημένα και να φέρει την αλλαγή.
Σε συνέντευξή της στο επετειακό τεύχος των 15 χρόνων του περιοδικού IN Business, η κ. Δημητρίου μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τα νομοσχέδια που καθυστερούν, τον εκσυγχρονισμό και την αξιοπιστία της Βουλής, αλλά και τη θέση της γυναίκας στην πολιτική.
Αναφερόμενη ειδικότερα στον ρόλο της Βουλής σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Αννίτα Δημητρίου διαμηνύει πως το Κοινοβούλιο πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι θα το πράξει.
Διαβάστε ακόμα:
Βάζουν βάσεις για «come back» ξενοδοχεία και εστίαση
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στη διπλωματία
Ακίνητα που ξεχωρίζουν από €5.000
«Η Βουλή θα επιτελέσει το έργο που της αναλογεί, προκειμένου να πάρει ανάσα ολόκληρη η κοινωνία και να βάλουμε μπρος τον μηχανισμό για την ανάκαμψη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν επιτρέπουν, ούτε κωλυσιεργία ούτε μικροπολιτικές συμπεριφορές. Μόνο βήματα προς τα εμπρός», τονίζει.
Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στο περιοδικό IN Business:
Στόχος της της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη. Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να τα καταφέρουμε;
Η Κύπρος, αλλά και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, πασχίζουν να επουλώσουν τις πληγές τους από τη μάστιγα της πανδημικής κρίσης, που εξακολουθεί να δοκιμάζει όχι μόνο τα συστήματα υγείας αλλά και τον κοινωνικό ιστό καθώς και τις οικονομίες των χωρών, με πιο άμεση επίπτωση την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και κατά συνέπεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Γι’ αυτό και ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης, προβάλλει όσο ποτέ επιτακτικός.
Ο ρόλος της Βουλής είναι κομβικός και έχει να κάνει με την αναμόχλευση καθοριστικών για το μέλλον νομοθετικών μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δικαιοσύνη, την ψηφιακή μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η επέκταση του θεσμικού πλαισίου για την πράσινη ανάπτυξη παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, όπως και η ενεργοποίηση κι αξιοποίηση στο μέγιστο των νέων μας, που αποτελούν το πλέον δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.
Ολοταχώς για εκσυγχρονισμό
Πολλά θέματα στη Βουλή, μεταξύ αυτών νομοσχέδια που χρήζουν άμεσης ψήφισης, δυστυχώς καθυστερούν. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;
Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς σε συνεργασία και με τα πολιτικά κόμματα, εξετάζοντας ακριβώς την επίσπευση της ολοκλήρωσης της συζήτησης για την προώθηση όλων των εκκρεμούντων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων στην ολομέλεια προς ψήφιση, το συντομότερο δυνατό. Αυτό ασφαλώς δεν θα γίνει σε βάρος του νομοθετικού έργου. Οφείλουμε και μπορούμε να βρούμε τις συναινετικές εκείνες λύσεις προς όφελος του τόπου και των πολιτών, για να διασφαλίσουμε την Κύπρο του αύριο. Την Κύπρο που θέλουμε και μας αξίζει.
Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, η μεταρρύθμιση της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση στα δύο από τα τρία μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια και όλα δείχνουν ότι θα προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου. Είμαι σίγουρη ότι τα κόμματα θα επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα και πνεύμα συναίνεσης και για τα υπόλοιπα νομοθετήματα που εκκρεμούν στη Βουλή.
Νομίζετε ότι η Βουλή έχει χάσει την αξιοπιστία της;
Η κυπριακή Βουλή μπορεί να αποκτήσει πιο εποικοδομητικό ρόλο. Οι πολίτες κάπου νιώθουν ότι έχει χαθεί η ουσία του κοινοβουλευτικού έργου. Ο μηδενισμός και οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, όμως, δεν οδηγούν πουθενά. Προβλήματα ασφαλώς υπήρχαν και θα υπάρχουν, όπως και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Δεν μπορούμε όμως, να διαγράφουμε ελαφρά τη καρδία τον όγκο του νομοθετικού έργου που επιτελείται όπως και να μην αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας.
Πάνω από χίλια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, τα περισσότερα με συντριπτική πλειοψηφία. Αν θα συμφωνούσα σε κάτι είναι στο ότι η Βουλή θα πρέπει με πράξεις και όχι με διακηρύξεις να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Να έρθει πιο κοντά στον κόσμο, να αφουγκραστεί τις έγνοιες και τις αγωνίες του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και αυτό αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε στη δομή και τη λειτουργία της Βουλής;
Χρειάζεται εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα. Σε νομοθεσίες και νοοτροπίες. Τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τη λειτουργία του Σώματος. Αυτός είναι ο στόχος. Η Βουλή θα πρέπει να σπάσει το κέλυφος που την εγκλωβίζει σε αναχρονιστικές τακτικές. Πρέπει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση, η οποία θα μας οδηγήσει στη συμμετοχική δημοκρατία.
Πώς θα πορευτείτε προς επίτευξη του στόχου;
Ο δρόμος εξελικτικά προς αυτή την κατεύθυνση περνάει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος θα επιτρέψει την πρόσβαση του πολίτη στο νομοθετικό έργο, ώστε να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για το τι συζητείται και τι ψηφίζεται. Γι’ αυτό και δρομολογούμε τη δημιουργία μίας διεύθυνσης Τύπου, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος με τον κόσμο.
Επιπλέον, το έχω πει κι άλλες φορές, θεωρώ ότι ο τρόπος που ψηφίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής είναι εντελώς αναχρονιστικός και θα πρέπει να τροποποιηθεί. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, μελετούμε και ετοιμάζουμε σχετική πρόταση, όπως και για άλλες πρωτοβουλίες που θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τομές για διαφάνεια και νέους ορίζοντες
Παρακαλώ, σχολιάστε το γεγονός ότι το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να βομβαρδίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρόλο που όλα βγαίνουν στο φως, εντούτοις πολιτικοί και μη παράγοντες εξακολουθούν να την ενισχύουν...
Τα φαινόμενα διαφθοράς είναι η βασική αιτία της απαξίωσης που εισπράττει από την κοινωνία το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας, διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα αποτρέψουν την εκμετάλλευση του συστήματος. Και εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ο δε ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Βουλή, είναι καθοριστικός. Αφού ρυθμίσουμε τα του οίκου μας με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και με τη βελτίωση και τροποποίηση του νόμου για το Πόθεν Έσχες, προχωράμε παράλληλα χωρίς χρονοτριβές στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου προς εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.
Τι πρέπει επιπλέον η Κύπρος να κάνει, για να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές;
Το νησί μας είναι τόπος ευλογημένος από κάθε άποψη. Συνεπώς, πρέπει να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας τη θέση μας στον χάρτη αλλά και το αξιόλογο επιστημονικό μας δυναμικό.
Να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σε τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, η καινοτομία, η έρευνα, η βιογενετική και παράλληλα να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές σε πιο παραδοσιακούς κλάδους, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία σε εναρμονισμό και με την πράσινη πολιτική, όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η προσέλκυση καινούργιων επενδύσεων θα συμβάλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε η Κύπρος μας να καταστεί ελκυστικός προορισμός και για τους δικούς μας νέους.
Τι θα θέλατε να δείτε, γενικά, να αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου;
Θα ήθελα να γίνουν τομές. Να θεσπιστεί το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που θα προστατεύει και θα εγγυάται τα κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως φύλου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Να διασφαλίζεται η ισότητα και η ισονομία όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Ένα νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την ίση και δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, να περιφρουρεί την προστασία του περιβάλλοντος έναντι της κλιματικής κρίσης ως αναφαίρετο πλέον ανθρώπινο δικαίωμα. Να δημιουργεί, όπως προανέφερα, το θεσμικό πλαίσιο για διαφάνεια και λογοδοσία. Η Κύπρος του αύριο από στόχος να γίνει πραγματικότητα.
Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας απαιτεί εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι έτοιμη η Βουλή να αντεπεξέλθει εγκαίρως σ’ αυτό τον όγκο εργασίας;
Η Βουλή πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και είμαι βέβαιη ότι θα το πράξει. Θα επιτελέσει το έργο που της αναλογεί, προκειμένου να πάρει ανάσα ολόκληρη η κοινωνία και να βάλουμε μπρος τον μηχανισμό για την ανάκαμψη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν επιτρέπουν ούτε κωλυσιεργία ούτε μικροπολιτικές συμπεριφορές. Μόνο βήματα προς τα εμπρός.
Είστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και μάλιστα εκλεγήκατε σε νεαρή ηλικία. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας και τι αισθήματα σας δημιουργεί;
Είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης. Έμαθα όμως πολύ καλά ότι αν θέλεις να αλλάξεις πράγματα, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Πρέπει να παλέψεις και να συγκρουστείς με τα κατεστημένα. Να γίνεις μέρος της αλλαγής.
Συνεπώς θα κάνω ότι μπορώ, με τη στήριξη πάντα και των υπολοίπων βουλευτών και βουλευτριών, για να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλά. Να σταθούμε δίπλα στον κάθε πολίτη που μας χρειάζεται. Για μια κοινωνία που θα προάγει την αξιοκρατία, θα σέβεται την αξιοπρέπεια και θα δίδει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας
Ποια η συμβολή των γυναικών σήμερα στην κυπριακή πολιτική και πώς κάνουν τη διαφορά;
Κάθε πολιτικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το φύλο του, συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο και φυσικά κρίνεται γι’ αυτό από τους πολίτες. Το θέμα λοιπόν, δεν είναι ποια η συμβολή των γυναικών στην πολιτική, αλλά κατά πόσο το πολιτικό σύστημα αντανακλά την κοινωνία και τους πολίτες στο σύνολό τους χωρίς αποκλεισμούς.
Σε μια κοινωνία όπου το 50% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ισότιμες ευκαιρίες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχουμε σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας. Σημαίνει ότι απουσιάζουν από τις πολιτικές αποφάσεις οι προτεραιότητες, οι ανάγκες, οι εμπειρίες, οι γνώσεις, η εμπειρογνωμοσύνη και οι ικανότητες ενός πολύ σημαντικού μέρους του πληθυσμού.
Τι φταίει και δεν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στα έδρανα της Βουλής;
Είναι πολλοί οι παράγοντες. Είναι θέμα παιδείας πρωτίστως και μίας συμπεριληπτικής αντίληψης της κοινωνίας μας, η οποία, δυστυχώς, δεν καλλιεργείται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι η έλλειψη προτύπων για τα νέα κορίτσια, αλλά και τα στερεότυπα που βρίσκονται βαθιά ριζωμένα σε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Χρειάζεται να υπάρξουν γυναικεία πρότυπα, τα οποία να προβάλλονται αυτά από τα ΜΜΕ. Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολιτικό σύστημα που παραμένει ανδροκρατούμενο και απαιτείται η απαραίτητη βούληση, να δοθούν ίσες ευκαιρίες και να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρέπει να απαλειφθούν κοινωνικά στερεότυπα που διαχωρίζουν ακόμη και σήμερα τους ρόλους των φύλων με παραδοσιακές και πατριαρχικές αντιλήψεις.
Σήμερα σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε να έχει δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό και να προωθούνται απαραίτητα θετικά μέτρα - όπως οι ποσοστώσεις- αλλά και ολιστικές πολιτικές, ώστε να αρθεί η ανισότητα στις ευκαιρίες και να προωθηθεί η ανέλιξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Χωρίς μέτρα, η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, θα πάρει άλλα 200 χρόνια για να επιτευχθεί. Είναι καιρός, λοιπόν, να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά για άμεσες και αποτελεσματικές πολιτικές ειδικά γύρω από το ζήτημα αυτό.
Σύντομο προφίλ
Η Αννίτα Δημητρίου είναι Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Ιούνιο του 2021, μετά την επανεκλογή της στο Σώμα για δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο. Είναι ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειλικρινής υπέρμαχος της ισότητας των φύλων σ’ όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.
Το 2019 ορίστηκε πρέσβειρα του δικτύου γυναικών πολιτικών ηγετών (WPL) εκ μέρους της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και τις ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent.