Βάζουν βάσεις για «come back» ξενοδοχεία και εστίαση

Ενθαρρυντικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης του τομέα της εστίασης και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στέλνουν οι επιδόσεις των δύο αυτών ζωτικών για την ευρύτερη οικονομία κλάδων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Μολονότι η πανδημία εξακολουθεί να τρίζει τα δόντια και να αποτελεί τροχοπέδη για την επάνοδο των εργασιών τους στους προς του κορωνοϊού γνώριμους αριθμούς, αισιοδοξία για την παραπέρα πορεία τους δημιουργούν τα στοιχεία αναφορικά με τον κύκλο εργασιών τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Πρόκειται για στοιχεία που συνηγορούν, αν μη τι άλλο, στην εκτίμηση πως έχουν τεθεί οι βάσεις για επιστροφή στις προ της πανδημίας επιδόσεις τους, κάτι φυσικά που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από τα στοιχεία των επόμενων μηνών, όταν αυτά ανακοινωθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμα:

Αννίτα Δημητρίου: Να βάλουμε μπρος τον μηχανισμό για την ανάκαμψη

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στη διπλωματία

Ακίνητα που ξεχωρίζουν από €5.000

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021-σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους-κατέγραψε στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης άνοδο ύψους 156,9%.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, δηλαδή για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου, η αύξηση που κατέγραψε ο δείκτης των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ανήλθε στο 26,6%.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο μήνα του εξαμήνου, δηλαδή τον Ιούνιο,  οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης παρουσίασαν αύξηση 55% φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ ήταν κατά 69,5% πιο κάτω συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019.

Ειδικότερα, για τον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος, αν και υπάρχουν σημάδια σημαντικής ανάκαμψης, εντούτοις απέχει σημαντικά από τους αριθμούς πριν από την πανδημία. Και αυτό, αφού φέτος τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 84% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Το φετινό ποσοστό, ωστόσο, απέχει κατά 108,4% από εκείνο του Ιουνίου του 2019.  

Όσον αφορά την εστίαση, εκεί τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, τον Ιούνιο του 2021 βρέθηκαν αρκετά κοντά, υπό τις περιστάσεις (-34%), στον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, φέτος η αύξηση ανήλθε στο 29%.

Πιο κάτω παρουσιάζονται οι πίνακες ανά μήνα και με βάση το 2015 για τα τελευταία τρία χρόνια: 

2019

2020

2021

Με βάση και τους πιο πάνω πίνακες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 φαίνεται πως μπήκαν οι βάσεις για τους τομείς της εστίασης και των ξενοδοχείων, ώστε να επιστρέψουν στις προ πανδημίας επιδόσεις τους.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση να καλυφθεί και πως ο παράγοντας πανδημία είναι αυτός που θα κρίνει την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουν απ' εδώ και πέρα. Με την ελπίδα των επαγγελματιών σε ξενοδοχειακή βιομηχανία και εστίαση να είναι πως δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και ότι η ανοδική πορεία που ξεκίνησε θα συνεχιστεί.  

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα