Έρχονται δύσκολες μέρες: «Κόσμος θα στερηθεί αγαθών και υπηρεσιών»

Αλυσιδωτές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και από την αύξηση στα καύσιμα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι όλες αυτές οι αυξήσεις σε βασικά είδη που όλοι μας ως καταναλωτές χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν την οικονομία.

Διαβάστε εδώ: Συναγερμός και στη Βουλή για το τσουνάμι αυξήσεων

«Τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, διότι ξεκινώντας από την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθούν τα προϊόντα από τα εργοστάσια, αυξάνεται το κόστος του ρεύματος και η διακίνηση των εμπορευμάτων μέσα από τα αυτοκίνητα που διανέμουν», σημείωσε.

«Έρχεται μια αλυσιδωτή αύξηση από εκεί. Μετά έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιοι μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», επισήμανε.

«Έχουμε και τα μεταφορικά που είναι κι αυτά ένα φοβερό κόστος. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την Κίνα, δεν έχουμε ακούσει για αύξηση μεταφορικών από την Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως να δούμε και κάποιες αυξήσεις από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υπέδειξε.

«Όσον και να θέλουν οι εταιρείες να απορροφήσουν μέρος αυτών των αυξήσεων για να κρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε κάποια επίπεδα που να μπορεί και ο κόσμος να τα αγοράζει, δεν μπορούν και αναπόφευκτα θα τις μετακυλήσουν στην τιμή του τελικού προϊόντος», τόνισε.

Κάποιος κόσμος, συνέχισε, θα δυσκολεύεται να μπορέσει να αγοράσει όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θέλει, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου όταν ακριβώσουν τα προϊόντα και θα στερηθεί αγαθών και υπηρεσιών που απολάμβανε στο παρελθόν.

Ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ είπε επίσης πως θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση επιτοκίων. «Είχαμε μέχρι στιγμής χαμηλά αρνητικά καταθετικά επιτόκια κι αυτά επηρέαζαν και τα δανειστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια θα υπάρχει και από εκεί πρόβλημα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι θα υπάρξουν και αιτήματα για αυξήσεις αμοιβών κάτι για το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο για όλους. «Ακριβαίνουν τα προϊόντα, μειώνονται οι πωλήσεις, ακριβαίνει και το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα τις θέσει σε πιο βαθιά προβλήματα. Είναι εξαντλημένες οικονομικά αρκετές, όσες τουλάχιστον δεν ήταν ευνοούμενες της κρίσης από την πανδημία και έρχονται όλες αυτές οι αυξήσεις σε πολύ άσχημη συγκυρία», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε όπως, η κατάσταση που προκύπτει ουσιαστικά λόγω των αυξήσεων των καυσίμων και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε διεθνείς αγορές, ομαλοποιηθεί γρήγορα.

«Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι λειτουργίες των αγορών παγκόσμια και θα αυξηθεί και η ικανότητα παραγωγής και ότι σταδιακά θα ξεφουσκώσουν οι τιμές σε προϊόντα», συμπλήρωσε.

 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά