Συναγερμός και στη Βουλή για το τσουνάμι αυξήσεων

InBusinessNews  13/10/2021 09:53
Συναγερμός και στη Βουλή για το τσουνάμι αυξήσεων

Συναγερμός και στη Βουλή για το τσουνάμι αυξήσεων

InBusinessNews  13/10/2021 09:53

Συναγερμό και στη Βουλή έχει σημάνει το τσουνάμι αυξήσεων των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών που ήδη… πνίγει τους καταναλωτές και που όπως με βεβαιότητα εκτιμάται θα σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλειά στο λαιμό τους κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αυξήσεις που ήδη παρατηρούνται, αλλά και πολύ περισσότερο αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν, προκαλούν έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά τις αναπόφευκτες επιπτώσεις τους στους καταναλωτές, με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές να θέτουν τη ερχόμενη Τρίτη στο μικροσκόπιο τους τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην αγορά.

Διαβάστε εδώ: Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Ειδικότερα, στην ατζέντα της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, και στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καδή, θα τεθεί επί τάπητος-μεταξύ άλλων- το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και σιτηρών, υπό το πρίσμα και του τερματισμού της λειτουργίας της Επιτροπής Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο. Μια εξέλιξη, που φαίνεται να οδήγησε τελικά στην παντελή έλλειψη στρατηγικών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα μάλιστα τουλάχιστον τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας να έχουν βάλει λουκέτο.

Χαρακτηριστική του προβλήματος και των δεδομένων που αυτή τη στιγμή επικρατούν, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Παναγροτικού Τάσου Γιαπάνη: «Η αύξηση και η έλλειψη αυτών των ζωοτροφών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γιαπάνης, «σημαίνει αύξηση κόστους, σημαίνει ελλιπείς πρώτες ύλες όπως είναι το γάλα, άρα θα υπάρχει αύξηση στις τιμές των τελικών προϊόντων, είτε λέγεται χαλούμι είτε λέγεται ψωμί είτε λέγεται αλεύρι. Θεωρούμε ότι αυτές οι αυξήσεις δυστυχώς είναι θέμα ημερών».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ, σε χθεσινές του δηλώσεις, ζήτησε την επαναλειτουργία των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κληθείς σήμερα να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση των τιμών των σιτηρών πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι του θέματος θα επιληφθεί ο Υπουργός Γεωργίας. «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως καλά γνωρίζετε. Θα δούμε πώς από πλευράς Κυβέρνησης μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των υπερβολικών αυξήσεων», επισήμανε.  

Το θέμα των αυξήσεων στο λιανεμπόριο στην ευρύτερή του διάσταση εξάλλου, θα βρεθεί επίσης την Τρίτη στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία θα συνεδριάσει με τη σειρά της στην παρουσία των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων και εμπλεκομένων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση από την εν λόγω, αρμόδια, Επιτροπή της Βουλής είχε υπάρξει και σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων προς άμβλυνση των συνεπειών του δυσβάστακτου κόστους που κλήθηκαν να επωμιστούν οι καταναλωτές.  

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας