Οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Θωρακισμένο και καλύτερα προετοιμασμένο ήταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα με την υλοποίηση σε μεγάλο βαθμό της τραπεζικής ένωσης, για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία covid-19, ενώ οι προκλήσεις για τις τράπεζες αποτελούν η ψηφιοποίηση, η υλοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, τα ψηφιακά νομίσματα και οι big techs.

Αυτά επισήμαναν, μεταξύ άλλων, τέσσερις Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης μιλώντας ενώπιον του 8th Banking Forum & FinTech Expo, που αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε banking forum στην Κύπρο συναντώνται τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να συμμετέχουν στο συνέδριο.

Την ίδια ώρα, οι τέσσερις κεντρικοί τραπεζικές υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι τράπεζες στην παρούσα πανδημία είναι έτοιμες να συμβάλουν στην επίλυση και στην στήριξη της ανάπτυξης, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την υιοθέτηση μέτρων και κοινών κατευθυντήριων γραμμών προς τις τράπεζες της ευρωζώνης. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί λόγω των αυστηρών εποπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την θωράκιση των τραπεζών.

Κωνσταντίνος Ηροδότου
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου στάθηκε στην αλληλεγγύη και στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοοικονομική κρίση και την παρούσα κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας, έχουν υλοποιηθεί δύο από τους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Έτσι, είπε, το τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική κρίση.
                                                        
Ο κ. Ηροδότου τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι τράπεζες θα αποτελούν μέρος της λύσης και θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι είναι προετοιμασμένες να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως οι προκλήσεις είναι κοινές από την πανδημία. Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, οι μεγάλες τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με μικρότερες τράπεζες, η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην καθημερινή τους δραστηριότητα.

Από πλευράς εποπτείας, πρόσθεσε, η ΕΚΤ ήταν η πρώτη που αντέδρασε και εισηγήθηκε μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, χαλαρώσεις για την παραχώρηση δανείων και την αναστολή καταβολής δόσεων.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισε τα χαμηλά επιτόκια, την χαμηλή κερδοφορία καθώς και στην τεχνολογία και στις fintech. Υπογράμμισε πως μεγάλη πρόκληση αποτελούν οι big tech και τα ψηφιακά νομίσματα τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν την λειτουργία των τραπεζών.

Κάλεσε τέλος τις τράπεζες να αναζητήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις διάφορες προκλήσεις.

Gabriel Makhlouf
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδία, Gabriel Makhlouf αφού αναφέρθηκε στην αγαστή και εντυπωσιακή, όπως είπε, συλλογική προσπάθεια του Συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε πως αποδεικνύεται πως οικονομικές κρίσεις μπορούν να προκύψουν και από πανδημίες.

Πρόσθεσε πως η ανθεκτικότητα των τραπεζικών συστημάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν τις οικονομίες τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.
Υπογράμμισε πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ήταν καλύτερα προετοιμασμένο, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων και πηγές χρηματοδότησης, ενώ ήταν σε θέση να απορροφήσει μέρος των απωλειών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας υπογράμμισε πως ο ρυθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές απώλειες και περισσότερες πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών. Θα πρέπει, είπε, οι τράπεζες να προγραμματιστούν για το σοκ που έπεται, όπως το κλείσιμο εταιρειών, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, ανέφερε, αφορά την ψηφιοποίηση των τραπεζών, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Όπως ανέφερε, η εργασία εξ αποστάσεως αναμένεται να επηρεάσει τις δραστηριότητες των τραπεζών τόσο ως εργοδότες, ως επενδυτές και ως πιστωτές. «Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αλλά ξέρουμε ότι θα υπάρξουν».

Τέλος, ανέφερε πως ενώπιον της ΕΚΤ βρίσκεται η συζήτηση για την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος κάτι το οποίο θα έχει συνέπειες στο τραπεζικό τομέα.

Γιάννης Στουρνάρας
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ομολόγων του στην ευρωζώνη κάτι που συμβάλλει στις δράσεις της ΕΚΤ να ενεργεί ως ομοσπονδιακό όργανο για επίλυση προβλημάτων.  Πρόσθεσε πως η ανταπόκριση της ΕΚΤ ήταν άμεση και αποτελεσματική, τονίζοντας πως υπάρχει κοινό έδαφος σε σχέση με την προηγούμενη κρίση.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι για τις τράπεζες καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων μετά την άρση του μορατόριουμ καταβολής δόσεων, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό εντός του 2021, καθώς και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Θα πρέπει, είπε, να αναμένονται επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Κάλεσε τις τράπεζες να λάβουν άμεσα μέτρα για αναγνώριση απωλειών από την μη αποπληρωμή δανείων, ενώ προσβλέπει, όπως είπε, και στην υλοποίηση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.
Η ψηφιοποίηση έχει επηρεάσει την λειτουργία των τραπεζών, αλλά θα  υπάρχουν και ευκαιρίες.
 
Vitas Vasiliauskas
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Vitas Vasiliauskas υπογράμμισε πως τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της ευρωζώνης θα αντιμετώπιζαν σοβαρότερα προβλήματα εάν δεν ήταν καλά προετοιμασμένο και θωρακισμένο. Υπογράμμισε πως ο ρόλος των τραπεζών είναι καταλυτικός για την αντιμετώπιση της κρίσης και την στήριξη ανάκαμψης των οικονομιών.

Στάθηκε στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος.

Δειτε Επισης

Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)