Powered by

Μουντό και το Φθινόπωρο για τουρισμό

Ζοφερό βλέπουν το τουριστικό τοπίο και το Φθινόπωρο οι ξενοδόχοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι υπό τα σημερινά δεδομένα οι απώλειες εσόδων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα ξεπεράσουν το 80%.
 
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του τουρισμού και τις εκτιμήσεις για τη φθινοπωρινή περίοδο, εδώ υπογράμμισε ότι ποσοστό των μειωμένων ξενοδοχείων που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Το μέλλον για το άμεσο επόμενο διάστημα προβλέπεται ζοφερό. Δεν υπάρχει κάτι που να μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας, φαίνεται ότι θα κινηθούμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες», σημείωσε προσθέτοντας πως αν και ο ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, εντούτοις όλα δείχνουν ότι έρχεται μια δύσκολη διμηνία. «Φαίνεται ότι θα έχουμε μείωση πάνω από 80% σε σύγκριση με πέρυσι, βάσει των δεδομένων που έχουμε τώρα ενώπιον μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης.
 
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι αριθμός ξενοδοχείων που λειτουργούν αυτή την περίοδο, θα επιλέξουν να κλείσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την καλοκαιρινή περίοδο λειτούργησε μόλις το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων σε παγκύπρια βάση. «Σίγουρα κάποια από αυτά τα ξενοδοχεία θα επιλέξουν να κλείσουν τον Σεπτέμβριο, διότι δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική τουριστική εισροή από το εξωτερικό για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», ανέφερε. Απέφυγε να δώσει αριθμό ξενοδοχείων, αρκέστηκε απλά να πει ότι οι μονάδες που δεν θα ανοίξουν από τον επόμενο μήνα θα είναι αρκετές.
 
Ανησυχίες για χρεωκοπίες tour operators
Την ίδια ώρα ανησυχίες προκαλεί και στους κυπριακούς φορείς του τουρισμού, το ενδεχόμενο χρεωκοπίας κάποιων εκ των μεγάλων tour operators του εξωτερικού, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελούσε ένα ακόμα ισχυρό χαστούκι προς τον κυπριακό τουρισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι πέραν του 50% της τουριστικής εισροής κάθε χρόνο έρχεται μέσω μεγάλων και γνωστών tour operators. «Μας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πανδημία έπληξε βάναυσα όλους τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων, όμως είδαμε κάποιες κυβερνήσεις να  στηρίζουν τέτοιες επιχειρήσεις τις οποίες θεωρούν συστημικές. Για παράδειγμα είδαμε πρόσφατα τη γερμανική κυβέρνηση να δίνει ένα σωσίβιο σωτηρίας στην TUI, γίνεται παράλληλα προσπάθεια να στηριχθούν αρκετές τέτοιες εταιρείες, όμως σε περίπτωση που υπάρξουν πτωχεύσεις, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον κυπριακό τουρισμό για το 2020 – 21», υπογράμμισε ο κ. Ρουσουνίδης.
 
Full ανάκαμψη σε τρία χρόνια
Ερωτηθείς για το πότε θα καταστεί εφικτή η ανάκαμψη του τουρισμού, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε ότι αν όλα κυλήσουν καλά θα μπορούμε να δούμε μια μικρή ανάκαμψη από το 2020 – 21. Όμως, συμπλήρωσε, για να φτάσουμε στα περσινά επίπεδα,  θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια.
 
 

Δειτε Επισης

Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων