Δ. Γεωργιάδης: Οι οικονομολόγοι οφείλουμε να αναδείξουμε τους κινδύνους

Ο ρόλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και των οικονομολόγων γενικότερα είναι να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αναδείξουν τους κινδύνους που διαβλέπουν, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης.

Χαιρετίζοντας το διαδικτυακό «Nicosia Economic Congress», εξήγησε ότι παρόλο που η επιχειρηματική κοινότητα και οι τεχνοκράτες είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν εμπράκτως την κατάσταση, εντούτοις οι οικονομολόγοι καλούνται να αναδείξουν τους κινδύνους.

«Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να προσέξουμε να μην φορτωθούμε με υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, έτσι ώστε να μην είναι βιώσιμοι αυτοί οι δύο τομείς», είπε σχετικά.

Προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί και στο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αγορά ακινήτων, με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει ότι η επένδυση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες σε τομείς, όπως ο τουρισμός.

Ας δούμε τις παραδοχές
Φέροντας ως παράδειγμα την αναμενόμενη μείωση των αφίξεων φέτος κατά 70% λόγω της μη ικανοποιητικού αριθμού πτήσεων από τις κύριες τουριστικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενσκήψουμε στις παραδοχές, διερωτώμενος κατά πόσο τελικά θα πρέπει να προστεθούν πτήσεις από αυτούς ή από άλλους προορισμούς.

Αλλάζουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα
Ταυτόχρονα, αναλύοντας τις παθογένειες του κράτους, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανέφερε ότι κανένας σοβαρός επενδυτής που εκπροσωπεί πολυεθνικές εταιρείες δεν θα επενδύσει ή θα αποφύγει να επενδύσει σε χώρες με γραφειοκρατία και υπερβολικά αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

«Πρέπει να αλλάξουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αντί να προστατεύουμε τους εαυτούς μας μεσοπρόθεσμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας