Κυπριακές Ασφαλιστικές Εταιρείες: Οι πρωταγωνιστές

Επικείμενες αλλαγές και εξελίξεις στο κυπριακό και το διεθνές σκηνικό πρόκειται να σημάνουν μέχρι και μετασχηματισμό στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, μιλά γι’ αυτές και στο πώς ο τομέας θα ανταποκριθεί, στο πλαίσιο της αξιοπιστίας και της σχέσεως εμπιστοσύνης που έχει κτίσει με το καταναλωτικό κοινό. 

«Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ικανότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της αγοράς. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας. Τόσο αυτές που προκύπτουν από τις επικείμενες αλλαγές όσο κι εκείνες που θα έλθουν ως αποτέλεσμα του μεσο-μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού του κλάδου, όπως διαμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις», επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης. Δηλώνει, επίσης, ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά τη δεύτερη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ, αλλά και όσα προστάζουν οι νέες απαιτήσεις σε επίπεδο οδηγιών, προτύπων και ελέγχων.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις του κλάδου;

Τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον τομέα είναι η εφαρμογή του προτύπου IFRS 17, η εισαγωγή της νέας οδηγίας για τα μηχανοκίνητα, γνωστή και ως motor insurance directive (MID) και η νομοθεσία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Το πρότυπο IFRS 17 αφορά στον λογιστικό χειρισμό των συμβολαίων μας, που με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, θα υλοποιηθεί το 2021. Αυτό θα πυροδοτήσει αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν τα μέλη μας.

Η οδηγία MID στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα, με την εισαγωγή διαφόρων προνοιών στην ασφάλισή τους.
 
Έμφαση στο συνταξιοδοτικό
Πώς θα κινηθείτε στο θέμα των συνταξιοδοτικών ταμείων;

Επιδίωξη μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη, που σήμερα ανήκει σε ένα ταμείο και αλλάζει εργασία, να μπορεί να μεταφέρει το συντάξιμο ποσό του στο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο του νέου του εργοδότη. Θα είναι ένα δικαίωμα του ασφαλισμένου, που στο παρελθόν έβλεπε την προσπάθειά του για αξιοπρεπή παράλληλη σύνταξη να διακόπτεται απότομα, χωρίς να υπάρχει εύκολος και σαφής τρόπος να συνεχίσει την αποταμίευση.    
                                                 
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική μας να αναδείξουμε τους κίνδυνους της υποασφάλισης, αλλά και την ανάγκη για ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά τα συντάξιμα χρόνια, απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση της ποιότητας ζωής.                                     

Θα μπορούσατε να μας δώσετε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τομέας των συντάξεων;

Η αξιοπρεπής διαβίωση μετά τη σύνταξη είναι θεμελιώδες δικαίωμα του σύγχρονου πολίτη και μας αφορά όλους. Η παραδοσιακή σύνταξη των κοινωνικών ασφαλίσεων δεν είναι αρκετή και ούτε προβλέπεται να αυξηθεί σε βαθμό που να καταστεί ικανοποιητική. Η ανάγκη για συμπλήρωσή της γίνεται ολοένα και πιο επιβεβλημένη.

Ζούμε σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, δημογραφικών αλλαγών, μεταναστευτικών κυμάτων και γεωπολιτικών αναταράξεων, που μπορούν να κλυδωνίσουν την ήδη εύθραυστη οικονομία. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες μας προς τους ασφαλισμένους. 

Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή μετά τη σύνταξη;

Η λειτουργία των συνταξιοδοτικών και προσωπικών ταμείων των ασφαλιστικών εταιρειών γίνεται σε ένα αυστηρά εποπτευόμενο πλαίσιο λειτουργίας, με στόχο να εξασφαλίσει στο σημερινό εργαζόμενο μια αξιοπρεπή διαβίωση μετά τη συνταξιοδότησή του.
Θεωρούμε πως ο βέλτιστος τρόπος, για να επιτευχθεί αυτό, είναι μέσω μιας συνολικής σύνταξης, που ιδανικά στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια (ταμεία προνοίας και ασφαλιστικά σχέδια κλάδου 7) και τις προσωπικές αποταμιεύσεις μέσω ασφαλιστικών ή άλλων λύσεων.
 
Υπεύθυνοι έναντι του ΓεΣΥ

Πώς η ολοένα αυξανόμενη εποπτεία διαμορφώνει τα δεδομένα για τον κλάδο;

Η εποπτεία εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας του κλάδου. Υποστηρίζουμε απόλυτα τη δημιουργία ενός ανοικτού, ανταγωνιστικού και διαφανούς περιβάλλοντος αγοράς, με εφαρμογή σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου και κανόνων που τηρούνται από όλους.               
 
Όπως συμβαίνει και με άλλες ζωντανές βιομηχανίες, έτσι και στον ασφαλιστικό κλάδο, εξελισσόμαστε διαρκώς. Άλλωστε, η κυπριακή ασφαλιστική αγορά έχει κληθεί ξανά να αποδείξει τις δυνατότητες προσαρμογής και την ευελιξία της, κατορθώνοντάς το με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς έχει επηρεάσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ τον ασφαλιστικό τομέα και ποιες άλλες αλλαγές αναμένονται;

Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος στεκόμαστε στο πλευρό της πολιτείας για παροχή ποιοτικής υγείας σε κάθε πολίτη. Παρακολουθούμε την υλοποίηση και την πορεία του συστήματος, επικροτούμε τις επιτυχίες και επισημαίνουμε τις στρεβλώσεις.                                                        
 
H δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι προ των πυλών και είμαστε ενώπιον εξελίξεων. Στεκόμαστε στο πλάι των ασφαλισμένων μας, που προβληματίζονται για τα δικαιώματά τους, μέχρι την πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος και την ολοκληρωτική αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν όσα βιώνουν στο διαμορφούμενο σκηνικό;

Προτού σας απαντήσω σ’ αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι βασική μας έγνοια είναι ο ασφαλισμένος να απολαμβάνει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, που θα κάνουν την καθημερινότητά του καλύτερη. Η συνολική θετική πορεία του κλάδου υγείας, μέχρι στιγμής, δείχνει ότι οι πολίτες, παράλληλα με το ΓεΣΥ, αντιλαμβάνονται τη σιγουριά, την ποιότητα, την ταχύτητα και την ολοκληρωμένη κάλυψη που τους προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, σε Κύπρο και εξωτερικό.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει, ενόψει των αλλαγών που έρχονται, να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους;

Tα μέλη μας σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους μέσα σε ένα ανταγωνιστικό και προκλητικό περιβάλλον. Οι νέες κατευθύνσεις έχουν να κάνουν με τη βασική επανατοποθέτηση του κλάδου και των ανθρώπων του. Περνάμε από την εποχή του πωλητή σε αυτή του πραγματικού συμβούλου, από την περίοδο του αδρανούς καταναλωτή σ’ αυτή του ενεργού και δυναμικού συμμετέχοντα στο συμβόλαιο.
 
Ψηφιακή η εποχή και το μέλλον αβέβαιο

Πώς η ψηφιακή εποχή επηρεάζει το νέο περιβάλλον στο οποίο ο κλάδος εισέρχεται;

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή κάνει αβέβαιο το μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Περνάμε στην εποχή της πρόληψης αντί της αντιμετώπισης και της προσωποποίησης αντί της γενίκευσης, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας. Τα μέλη μας πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία των προϊόντων και στην αύξηση της αποδοτικότητας, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός καραδοκεί. Επιβάλλεται να προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες των καταναλωτών, που θα προκύψουν από τις εκκολαπτόμενες δουλειές και το lifestyle του μέλλοντος.

Πιστεύω ότι υπάρχει άφθονος χώρος για τοπικές, ευέλικτες και προσαρμοσμένες εταιρείες σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Η Κύπρος ανέκαθεν ήταν στην πρωτοπορία των επιχειρηματικών εξελίξεων και είμαι αισιόδοξος ότι ο κλάδος μας θα ανοίξει τον δρόμο της επόμενης εποχής.
 
Περνάμε από την εποχή του πωλητή σε αυτή του πραγματικού συμβούλου, από την περίοδο του αδρανούς καταναλωτή σ’ αυτή του ενεργού συμμετέχοντα στο συμβόλαιο
 

Δειτε Επισης

Universal Life
Trust International Insurance Company (Cyprus) Ltd
SoEasy Insurance
MetLife
Eurolife
Ύδρα Ασφαλιστική
Γενικές Ασφάλειες Κύπρου
Κυπριακές Ασφαλιστικές Εταιρείες: Οι πρωταγωνιστές