Γιατί καθυστερούν οι τράπεζες να ανακοινώσουν μέτρα;

«Φυσικά και επεξεργαζόμαστε σενάρια και επιλογές για απτά μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία και δη την απασχόληση και τους μισθούς που θα εδραιωθούν μετά την κορύφωση της πανδημίας. Οι αναλύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβεί σε ανακοινώσεις στο παρόν στάδιο», τόνισε στο InBusinessNews αρμόδια τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλά στο παρόν στάδιο εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες. «Σημειώνουμε πως η ΚΤΚ έχει αναλάβει, κι αυτή πρωτοβουλίες που θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, ίσως και απόψε, ενώ με ευχαρίστηση σημειώνω πως η Φρανκφούρτη έχει υιοθετήσει στοιχεία που εισηγηθήκαμε σαν Τράπεζα μέσω EBF. Συνεχίζονται οι επαφές με παράγοντες της οικονομίας με σκοπό να εντοπιστούν οι απτές επιλογές και κυρίως να επιλυθούν τα τεχνικής φύσεως ζητήματα που υφίστανται», τόνισε. 

Αρμόδια πηγή της  Τράπεζας Κύπρου ανέφερε στο InBusinessNews πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντικά. «Γενικότερα, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες έχουν δώσει ισχυρό μήνυμα πως, σε αντίθεση με το 2008-2013, όταν τράπεζες και κρατικό χρέος ήταν μέρος του προβλήματος, στη σημερινή κρίση θα αποτελέσουν κεντρικό κομμάτι της λύσης. Τα μέτρα αυτά έχουν θέσει εκτός συζήτησης ένα τραπεζικό ή δημοσιονομικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν αρκούν για να λάβουν οι τράπεζες απτές αποφάσεις για στην στήριξη της οικονομίας, της απασχόλησης και του μισθολογικού επιπέδου», είπε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως θα ξέρουμε περισσότερα σύντομα, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, γίνονται νυχθημερόν αναλύσεις και σενάρια για στήριξη της οικονομίας, αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να κλειδώσουν μέτρα μέχρι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα από την Φρανκφούρτη». 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023