€5 δισ. προτείνει η ΕΕ για στήριξη μετά το Brexit

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Παράλληλα η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου, ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας επιχειρήσεις που πλήττονται από το Βrexit, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων.

Ειδικότερα, λόγω έλλειψης χρόνου για την επικύρωση της συμφωνίας από την Ευρωβουλή και για να μην υπάρξει νομικό κενό, αποφασίστηκε χθες από το Συμβούλιο που συνεδρίασε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων να τεθεί προσωρινά σε ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι ευρωβουλευτές θα έχουν δώσει το πράσινο φως για τη μόνιμη εφαρμογή της συμφωνίας.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό μέσο (αποθεματικό), προβλέπεται η στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης στους τομείς που θα πληγούν ιδιαίτερα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει εντελώς από την Ε.Ε. 

Θα βοηθήσει τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και τις δημόσιες διοικήσεις για την ορθή λειτουργία των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και θα διασφαλίσει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις εταιρείες που επηρεάζονται.

Χρηματοδότηση σε δύο δόσεις
Το χρηματοδοτικό μέσο θα είναι γρήγορο και ευέλικτο και θα καλύπτει χρηματοδοτικά όλα τα κράτη-μέλη για περίοδο 30 μηνών. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε δύο δόσεις.

Το κύριο μέρος των 5 δισ. ευρώ θα δοθεί με μορφή προχρηματοδότησης εντός του 2021, ενώ ο υπολογισμός για την κατανομή των χρημάτων θα γίνει με βάση τον αναμενόμενο αντίκτυπο του τέλους της μεταβατικής περιόδου στην οικονομία κάθε κράτους-μέλους,  συμπεριλαμβανομένων εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και αρνητικές επιπτώσεις στον αλιευτικό τομέα της Ε.Ε.
Μια δεύτερη μικρότερη δόση θα δοθεί το 2024 σε περίπτωση που οι πραγματικές δαπάνες υπερβούν την αρχική κατανομή, δικαιολογώντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. 

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδείξουν την άμεση σχέση των αξιώσεών τους με το Brexit, ενώ θα εφαρμοστεί το συνηθισμένο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου και διαχείρισης για κονδύλια της Ε.Ε.

Τι μέτρα περιλαμβάνει
Το χρηματοδοτικό μέσο μπορεί να υποστηρίξει μέτρα όπως:

* υποστήριξη σε οικονομικούς τομείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου,
* υποστήριξη της απασχόλησης, μεταξύ άλλων μέσω βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης,
* διασφάλιση της λειτουργίας των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ασφάλειας, των ελέγχων της αλιείας, των συστημάτων πιστοποίησης και αδειοδότησης για προϊόντα, επικοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, προκειμένου να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ.

Σύμφωνα με την επίτροπο Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις περιφέρειες που συνδέονται περισσότερο με την οικονομία και το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την πρόταση για σύσταση του μέσου η Επιτροπή θέτει εκ νέου την αλληλεγγύη και τη συνοχή ως βασικά στοιχεία της απάντησής της, διασφαλίζοντας ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, καταλήγει η επίτροπος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι