ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Η Τράπεζα Κύπρου δίπλα σας στο restart της οικονομίας και των νοικοκυριών

H υγειονομική κρίση του COVID - 19 «πάγωσε» την ανάπτυξη, έπληξε τις επιχειρήσεις και μείωσε τα εισοδήματα των κυπριακών νοικοκυριών. Έβαλε στο «ψυγείο» τα σχέδια για επεκτάσεις επιχειρήσεων και μεγάλα οικονομικά ανοίγματα των οικογενειών. 
 
Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Όμως, τα περιοριστικά μέτρα, τα κρατικά μέτρα στήριξης, η αναστολή των δόσεων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η αλληλεγγύη (#SupportCY) διατήρησαν την οικονομία και την κοινωνία ζωντανή. Ο κόσμος επιστρέφει, σε μια νέα πλέον κανονικότητα, προσαρμόζοντας τις ανάγκες του, σχεδιάζοντας τα όνειρά του, επενδύοντας στο μέλλον του.

Τα κυβερνητικά σχέδια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, με επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, ενθαρρύνουν πολλούς να αναζητήσουν μια λύση για τη στέγασή τους ή το σπίτι των παιδιών τους. Έτσι, αυξάνεται το ενδιαφέρον και η ζήτηση για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, μια προοπτική που αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η Τράπεζα Κύπρου, πιστή στις αξίες της, αρωγός και υποστηρικτής όλων των Κυπρίων, πρωτοπορεί και πάλι στη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων, παρέχοντας δάνεια μέσω συνετών πρακτικών για τη μακροχρόνια στήριξη της οικονομίας. Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 παραχώρησε το 53% των νέων στεγαστικών δανείων στην αγορά.
 
Χρονιά ανατροπών το 2020
Το 2020 είναι μια χρονιά ανατροπών και μεγάλων προκλήσεων. Οι αλλαγές, υγειονομικές μέχρι οικονομικές και κοινωνικές σε ολόκληρο τον πλανήτη, «πάγωσαν» την αναπτυξιακή πορεία των χωρών, επηρέασαν ολόκληρους κλάδους και επιχειρήσεις και τη ζωή των εργαζομένων.

Η διάχυση της πανδημίας του COVID - 19 και στην Κύπρο, τον περασμένο Μάρτιο, έπληξε σημαντικά βασικούς κλάδους της οικονομίας και γενικότερα την αγορά. Υποχρέωσε επιχειρήσεις να διακόψουν τις εργασίες τους, άλλες να υπολειτουργήσουν, επιχειρηματίες να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και νοικοκυριά να αναμένουν με υπομονή καλύτερες μέρες.

Μέσα σε όλη αυτή την καταιγίδα μειώθηκε το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για δανειοδότηση. Στην Τράπεζα Κύπρου το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, ο νέος δανεισμός μειώθηκε στα €238 εκατ. σε σύγκριση με €451 εκατ. το πρώτο τρίμηνο. Ανάλογη μείωση καταγράφεται και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Σήμερα, επτά σχεδόν μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οι συνθήκες βελτιώνονται. Αργά και σταθερά, οι ιδιώτες και οι καταναλωτές προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Ακόμη κι αν η νέα πραγματικότητα γράφεται διαφορετικά, τα νοικοκυριά ψάχνουν εφικτές και αποδοτικές λύσεις για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για στέγαση.

Οι τράπεζες, δεσμευόμενες να στηρίξουν την οικονομία και να βοηθήσουν όσο μπορούν, χωρίς να ξεφεύγουν από τους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών τους στόχων, ανταποκρίνονται στο ενδιαφέρον των δανειοληπτών, νοουμένου ότι ικανοποιούνται τα κριτήρια ικανότητας αποπληρωμής και βιωσιμότητας.

Το ενδιαφέρον καταγράφεται αυξημένο για στεγαστικά δάνεια, καθώς ο Κύπριος ανέκαθεν προσδοκούσε να δημιουργήσει το δικό του σπίτι, να χτίσει ένα σπίτι για το παιδί του ή να αγοράσει ένα διαμέρισμα, ανάλογα με τα οικονομικά του.
 
Επιδότηση επιτοκίου
Αυτή την ανάγκη ήλθε να στηρίξει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να αναθερμάνει την οικονομία,  επιδοτώντας το επιτόκιο για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. 

Το κυβερνητικό σχέδιο για στεγαστικά δάνεια, που καλύπτει δάνεια για ιδιοκατοίκηση και αγορά ή ανέγερση της πρώτης κατοικίας (συμπεριλαμβανομένου και μέρους του δανείου για την αγορά του οικοπέδου) καταγράφει θετικές επιδόσεις. Ενθαρρύνονται οι δανειολήπτες να αιτηθούν στεγαστικού δανείου, πιστεύοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με καλύτερους όρους αποπληρωμής λόγω του ελκυστικού επιτοκίου. Μετά την εξαγγελία του κυβερνητικού σχεδίου,  η Τράπεζα Κύπρου λαμβάνει συνεχώς αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια. Ήδη έχουν εγκριθεί €148 εκατ. για στεγαστικά δάνεια από τον τομέα λιανικής τραπεζικής, ενώ οι αιτήσεις υπό εξέταση για επιλέξιμα για ένταξη στο κυβερνητικό σχέδιο, πέραν των 500, αφορούν δανεισμό άνω των €65 εκατ.
 
Σχέδιο Restart
Το Στεγαστικό Σχέδιο Restart, προσαρμοσμένο στις πρόνοιες του κυβερνητικού σχεδίου, προνοεί χρηματοδότηση μέχρι €300.000 για νέα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες από 1/3/2020 και θα εγκριθούν μέχρι τις 31/12/2020 για σκοπούς ιδιοκατοίκησης (αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας). Το δάνειο αυτό είναι επιλέξιμο για επιδότηση επιτοκίου μέχρι 1,5% για περίοδο τεσσάρων ετών και τιμολογείται χαμηλότερα από άλλα στεγαστικά προϊόντα, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.  Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι και στο 80% της αξίας του ακινήτου για ιδιοκατοίκηση, για μόνιμους κατοίκους, και μέχρι το 70% της αξίας του ακινήτου για ιδιοκατοίκηση, για μη μόνιμους κατοίκους. H μέγιστη περίοδος αποπληρωμής φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια.  Επίσης, η Τράπεζα διαθέτει μια μεγάλη γκάμα στεγαστικών και άλλων δανείων, που αφορούν ακίνητα. Για παράδειγμα, προσφέρονται στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, για την αγορά εξοχικού, για ανακαίνιση της πρώτης κατοικίας, καθώς και στεγαστικά δάνεια για επένδυση ή για αγορά ακινήτου για ανέγερση κατοικίας.

Η τιμολόγηση διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνεισφορά. Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες για τα δάνεια που προσφέρονται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται για τα νέα δάνεια, τίθεται από πολλούς ένα εύλογο ερώτημα: «Είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη μια ενιαία λύση που περιλαμβάνει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις του πελάτη;».

Η ασφαλής απάντηση είναι «εξαρτάται», αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Τα πολυδάνεια που βλέπουμε συχνά στην αγορά, το τελευταίο διάστημα, μπορούν να αποτελέσουν μια επιλογή για ορισμένους δανειολήπτες. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές πρέπει να ακολουθούνται με μεγάλη προσοχή, αφού συνεπάγονται υψηλό ρίσκο, υψηλότερα επιτόκια και συχνά δεν περιλαμβάνουν τα στεγαστικά δάνεια, αλλά καταναλωτικά, προσωπικά, δάνεια αυτοκινήτου και πιστωτικές κάρτες.

Επίσης, δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος για την πιθανότητα κάποιος να απωλέσει το σπίτι του, καθώς το δάνειο εξασφαλίζεται με υποθήκη για χρηματοδότηση, για παράδειγμα, προσωπικών ή καταναλωτικών του αναγκών.

Η Τράπεζα πάντοτε κατανοούσε την ανάγκη των ανθρώπων να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή και το δικό τους σπίτι, στηρίζοντας τα όνειρά τους με σχέδια υλοποιήσιμα, που δεν θα μείνουν μόνο στα χαρτιά. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά που επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, δημιουργώντας το δικό τους σπίτι. Όνειρα που δεν είναι πλέον άπιαστα και απραγματοποίητα, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικά, ακόμη και σε αυτή τη νέα κανονικότητα.
 
Α’ εξάμηνο 2020
Συνολικά δάνεια

• €689 εκατ. εκ, των οποίων τα €238 εκατ. διοχετεύθηκαν στην αγορά το Β’ τρίμηνο του έτους
Στεγαστικά δάνεια
• Παραχωρήθηκαν €148 εκατ. από τον τομέα λιανικής τραπεζικής
• Υπό εξέταση αιτήσεις για νέα δάνεια ύψους πέραν των €65 εκατ., επιλέξιμα για ένταξη
στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ιστοσελίδα:
www.bankofcyprus.com
E-mail: info@bankofcyprus.com
Τηλέφωνο: 800 00 800 (+357) 2212 8000 (για κλήσεις από το εξωτερικό)
 
 

Δειτε Επισης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Η Τράπεζα Κύπρου δίπλα σας στο restart της οικονομίας και των νοικοκυριών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ)
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ - Σε σταθερά υψηλή ζήτηση