ΔΝΤ: Η διαφθορά κοστίζει 1 τρισ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα

Ο περιορισμός της διαφθοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον της αύξησης των κυβερνητικών εσόδων, η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη, μέχρι και να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις των σπουδαστών δημόσιων σχολών, αναφέρει το ΔΝΤ. Βελτιώνει επίσης τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

«Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εισοδήματος, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών», αναφέρεται στην έκθεση.

«Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, μια χώρα που βρίσκεται στο κορυφαίο 25% σε όρους ελέγχου της διαφθοράς συγκεντρώνει 4,5% του ΑΕΠ περισσότερα σε έσοδα, κατά μέσο όρο, απ' ό,τι μια χώρα που κατατάσσεται στο κατώτερο 25%. Το χάσμα στη συγκέντρωση εσόδων είναι 2,75% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και 4% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελεύθερο Τύπο ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών», λέει ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

«Και όταν έχουμε αυτά τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχυρότερο».

Μεταξύ των συστάσεων για τον περιορισμό της διαφθοράς, το ΔΝΤ ζητεί να γίνουν επαγγελματικές οι δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων να γίνονται οι προσλήψεις βάσει προσόντων, ενώ επικαλείται επίσης την ανάγκη για απλούς φορολογικούς κανόνες και επιχειρηματικούς κώδικες.

Στην έκθεση γίνεται επίσης σύσταση να υιοθετηθεί τεχνολογία που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Για παράδειγμα, το να δίνονται οι προμήθειες ονλάιν αποτελεί ένα γρήγορο και ανέξοδο κομμάτι οποιουδήποτε παζλ κατά της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι