Γ. Χατζηπέτρου: Έστω και καθυστερημένα οι θέσεις των Δ/Υ δικαιώθηκαν

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου δικαιώνουν έστω και καθυστερημένα τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε από το βήμα του 56ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ο Γενικός Γραμματέας της, Γλαύκος Χατζηπέτρου. Τόνισε πως πρόκειται για πέντε ακυρωτικές αποφάσεις σε υποθέσεις που έχουν καταχωριστεί την τριετία 2011- 2013. 
 
Η πρώτη ακυρωτική απόφαση, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2018 και αφορά στον περιορισμό του αποκρυσταλλωμένου δικαιώματος στη σύνταξη, ενώ η δεύτερη απόφαση, όπως είπε, εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 2019 και αφορά στη μείωση του εφάπαξ.
 
Είπε ακόμη ότι οι τρεις τελευταίες εκδόθηκαν στις 29 Μαρτίου του 2019 με την πρώτη να αφορά τη συνεισφορά ποσοστού ίσου με 3% επί του μισθού του υπαλλήλου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων.
 
Ανέφερε ότι η δεύτερη αφορά στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η τρίτη στην παγοποίηση των προσαυξήσεων και του τιμαριθμικού επιδόματος.  
 
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν των προσφυγών, λέγοντας ότι «παρά τις έντονες αντιδράσεις μας αλλά και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που διέτρεχε η χώρα, εξαιτίας του υπερβολικά διογκωμένου τραπεζικού τομέα και των επισφαλών επενδύσεων, αντί μέτρων για διόρθωση των κακώς εχόντων στις τράπεζες, με σειρά νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το 2011, 2012 και 2013 μειώθηκαν οι μισθοί και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
 
Και όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε, ακολούθησαν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
 
Τελικά έστω και καθυστερημένα οι θέσεις μας δικαιώθηκαν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κρίνονται και επικρίνονται οι δικαστές που είχαν το θάρρος επιτελώντας το καθήκον τους να εκδώσουν τις υπό αναφορά ακυρωτικές αποφάσεις.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε «συνεχείς παραπλανητικές αναφορές από πρόσωπα εξουσίας, ΜΜΕ και από άλλους όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου σε περίπτωση επιτυχίας των προσφυγών και κάποιοι μιλούσαν, όπως είπε, για βόμβα 5 δισ., άλλοι έλεγαν ότι θα ξαναμπούμε σε μνημόνιο και άλλοι ενέσπερναν τον τρόμο.
 
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι με σειρά άρθρων του μεταξύ 2009 και 2011 επισήμανε πως το αδύνατο σημείο της κυπριακής οικονομίας ήταν ο τραπεζικός τομέας και ειδικότερα η έκθεση του στην ελληνική οικονομία και καλούσε την τότε Κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να εγκύψει σοβαρά και υπεύθυνα στα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα.
 
Ανέφερε ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων άρχισαν και οι θριαμβολογίες για το ευοίωνο μέλλον της κυπριακής οικονομίας οι οποίες τερματίστηκαν μετά τη διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον διεθνή οίκο Standard and Poor’s και πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη διότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν ήταν ούτε οι μισθοί του δημοσίου, ούτε οι συντάξεις αλλά ούτε και οι κοινωνικές παροχές.
 
Είπε ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη «δεν μπορεί να επιβληθεί δια νόμου περιορισμός περιουσιακών δικαιωμάτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι αντισυνταγματικός» και πρόσθεσε ότι την ίδια θέση διατύπωσε και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.
 
«Αγνοήθηκαν οι γνωματεύσεις αυτές και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις τους», σημείωσε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης