Οι τρεις «πόλεμοι» ΗΠΑ- Κίνας

Οι αγορές ανυπομονούν να δουν τις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, να δίνουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, που έχει αποδειχθεί επιζήμιος συνολικά για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν πως ακόμη και με μία εμπορική συμφωνία οι σινο-αμερικανικές κόντρες θα συνεχιστούν. Και τούτο γιατί αυτές δεν περιορίζονται στο μέτωπο του εμπορίου, αλλά είναι πολύ ευρύτερες.

Η μάχη δασμών και επενδύσεων

Οι επενδυτικές ροές μεταξύ των δύο χωρών βούλιαξαν πέρυσι στα 19 δισ. δολάρια από τα επίπεδα ρεκόρ των 60 δισ. δολαρίων, στα οποία είχαν φτάσει το 2016. Όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, το Πεκίνο τράβηξε απότομα το φρένο στις εκροές κεφαλαίων, με τις αρχές να αμφισβητούν συμφωνίες, όπως αυτή της εξαγοράς της Legendary Entertainment από την κινεζική Dalian Wanda έναντι 3,5 δισ. δολαριών ως «υπερτιμημένες» ή «εσφαλμένες στρατηγικά». Παράλληλα η ίδια η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ θέλησε να ορθώσει «τείχος» στις κινεζικές επιχειρήσεις, μπλοκάροντας συμφωνίες που θα τους έδιναν στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα εξακολουθούν να είναι οι δασμοί, αφού αυτοί αποθαρρύνουν το άνοιγμα εργοστασίων εκεί.
 
Ο πόλεμος του 5G

Ο μεγάλος πόλεμος όμως μαίνεται στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς 5G, των τεχνολογιών αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τους κινεζικούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei και ZTE εδώ και καιρό, με απαγορεύσεις της πώλησης των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά. Αυτό όμως δεν αρκεί για την Ουάσιγκτον που δεν φοβάται μόνο την υπεροχή που θα αποκτήσουν οι Κινέζοι στην πολλά υποσχόμενη αγορά των 5G, αλλά και τις δυνατότητες κατασκοπίας και άσκησης πίεσης, που αυτή τους προσφέρει.

Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε συμμάχους- χώρες σε Ευρώπη και Ασία προκειμένου να γυρίσουν την πλάτη στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Μέχρι στιγμής πάντως αρκετοί αντιστέκονται, αφού ακόμη και εάν συμμερίζονται τις αμερικανικές ανησυχίες, δεν θέλουν να μείνουν πίσω στην κούρσα του 5G.

Συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο 5G συσκευές αναμένεται να πωληθούν το 2019 και ο αριθμός αυτός θα επεκταθεί σε 15-20 εκατομμύρια έως το 2020, όπως υπολογίζει η Deloitte, η οποία εκτιμά ότι τουλάχιστον 25 πάροχοι ασύρματων δικτύων θα αρχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G, αριθμός ο οποίος πιθανότατα θα διπλασιαστεί έως το 2020.

Η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν την Κίνα να πάρει «κεφάλι» σε ακόμη έναν κρίσιμο τομέα- αυτόν της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επικρατεί ευρέως η πεποίθηση πως όποιος προηγηθεί στη συγκεκριμένη κούρσα θα αυξήσει αισθητά όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την στρατιωτική του ισχύ.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η PwC υπολόγιζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - A.I.) θα μπορούσε να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ 15,7 τρισ. δολάρια έως το 2030. Αν και, όπως επισημαίνεται, η πίτα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να εξασφαλίσουν όλοι ένα κομμάτι, τα σημαντικότερα -με διαφορά- οφέλη θα καρπωθεί πιθανότατα η Κίνα, με την A.I. να δίνει ώθηση έως και 26% στο ΑΕΠ της σε αυτό το διάστημα, ενώ θα ακολουθήσει η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), με ώθηση 14,5% στο ΑΕΠ της. Η συνολική συμβολή γι’ αυτές τις τρεις χώρες θα είναι 10,7 τρισ. δολάρια, με το ποσό να καλύπτει σχεδόν το 70% του αντίκτυπου παγκοσμίως. Στη Βόρεια Ευρώπη η συμβολή στο ΑΕΠ της θα είναι 9,9% ή 1,8 τρισ. δολάρια και στη Νότια 11,5% ή 0,7 τρισ. δολ.

Η Credit Suisse προβλέπει επίσης ότι η Κίνα θα κερδίσει το παιχνίδι, ενδεχομένως με άνεση. Προς το παρόν πάντως ο δράκος βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ σχεδόν σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης: έρευνα, αλγόριθμους, hardware, εμπορευματοποίηση. Εξαίρεση αποτελεί ο χώρος των μεγάλων δεδομένων (big data), όπου κρατάει τα ηνία, σύμφωνα με έκθεση του Oxford University. Και αυτό είναι το βασικό όπλο του.
 
 naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street