Το deal Κίνας με Airbus “ανοίγει την όρεξη” και στην Ιταλία

Τη στιγμή που η Boeing αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, η Airbus θριαμβεύει. Κι αυτό επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο deal που μόλις έκλεισε με την Κίνα για την πώληση 300 αεροσκαφών.

Οι υπογραφές για τη συμφωνία έπεσαν τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσημες ανακοινώσεις για το χρηματικό ποσό που θα δαπανηθεί από τις κινεζικές αρχές δεν έγιναν, όμως σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η τιμή προ έκπτωσης θα φτάνει τα 35 δισ. δολάρια.

«Είναι τιμή για εμάς που υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του επιβατικού στόλου της Κίνας με την οικογένεια των αεροσκαφών μας», ανακοίνωσε ο commercial aircraft Chief και CEO της Airbus από τον επόμενο μήνα, Guillaume Faury.

Σχεδόν όλα τα αεροσκάφη -τα 290 από τα 300- είναι της κατηγορίας A320. Πρόκειται για τον άμεσο ανταγωνιστή των αντίστοιχων Boeing 737 Max 8 τα οποία έχουν καθηλωθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες. Για την ώρα η αεροπορική εταιρεία προετοιμάζει τις αναβαθμίσει λογισμικού ούτως ώστε να διορθώσει το πιθανό πρόβλημα.

Η Κίνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε να καθηλώσει στο έδαφος τα Boeing 737 Max 8, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικές αρχές προσανατολίζονται στο να διαγράψουν από τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων που θα μπουν στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας όλα τα 737 Max.

Το ύψος της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία ανοίγει νέες προοπτικές και για το πρόσφατο deal της Κίνας με την Ιταλία στο πλαίσιο του μεγάλου κινεζικού επενδυτικού πρότζεκτ «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Το πρόγραμμα αυτό θέλει να «πατήσει» στον αρχαίο εμπορικό «δρόμο του μεταξιού», με τους επικριτές του να κάνουν λόγο για ένα ακόμη μέσο κινεζικού επεκτατισμού.

Μέχρι σήμερα τα εμπορικά έσοδα της Ιταλίας στην Κίνα δεν ξεπερνούσαν τα 3 δισ. δολάρια, όμως η Ρώμη υποστηρίζει ότι μετά τη νέα συμφωνία το ποσό μπορεί να φτάσει ως τα 22 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μεγάλος πολέμιος του κινεζικού επενδυτικού πρότζεκτ, μετέτρεψε την υποδοχή του Σι σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας, καλώντας τον να καθίσουν από κοινού στο τραπέζι με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρώπη πρέπει να φανεί ενωμένη και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή του συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εμπορικές σχέσεις της Γαλλίας με την Κίνα φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου τα 45 δισ. δολάρια, και αφορά μια μεγάλη γκάμα κλάδων όπως η ναυπηγική, η αεροναυπηγική, οι τραπεζικές υπηρεσίες και η ανανεώσιμη ενέργεια.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι