Εντείνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συναντηθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου, μία εβδομάδα προτού παρέλθει η προθεσμία που έχει ορίσει η Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί η επιβολή επαχθέστερων δασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε πριν από επτά μήνες. Κατά την ίδια πηγή, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν  τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία ως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από το 10% στο 25%. Η ανταλλαγή επιπρόσθετων δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες δυσκολεύονταν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για τη φρασεολογία και τις διατυπώσεις, ειδικά για τις διαστάσεις που αφορούν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κινεζική οικονομία. Ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα είναι ο μηχανισμός που θα εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας από μέρους του Πεκίνου. «Δεν προκαλεί έκπληξη πως αυτή την εβδομάδα οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες», ανέφερε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο των συνομιλιών. «Όταν περνάς από το γενικό περίγραμμα στον προσδιορισμό των λεπτομερειών, τα πράγματα φυσικά γίνονται πολύ πιο δύσκολα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα κείμενα που συζητώνται αφορούν την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, την κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω κυβερνοπειρατείας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη νομισματική πολιτική, τη γεωργία, τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο. Οι δύο πλευρές θεωρείται πως απέχουν ακόμη πολύ σε κάποια από τα ζητήματα αυτά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων χωρίς στην πραγματικότητα να εξασφαλίσει κάποιο απτό αντάλλαγμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πέραν της κατάργησης των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street