Σε υψηλό 50 ετών το δημόσιο χρέος της Βρετανίας με Brexit χωρίς συμφωνία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών θα εκτιναχθεί το χρέος της Βρετανίας, εάν εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε την Τρίτη μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης (think-tank).

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) ανακοίνωσε ότι, λόγω των σχεδίων για τις δημόσιες δαπάνες του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο δανεισμός της Κυβέρνησης υπολογίζεται να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια στερλίνες (56 δισ. ευρώ), ποσό που ισοδυναμεί με το 2,3% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού ο Τζόνσον, δεσμευόμενος για ενίσχυση των δημόσιων δαπανών.

Επίσης, παραβιάζει τον δημοσιονομικό κανόνα της Κυβέρνησης για διατήρηση του δανεισμού κάτω από το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα βιβλία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
 
Το Ινστιτούτο IFS αναφέρει πως ακόμη και ένα σχετικά καλό Brexit χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε ο δανεισμός να προσεγγίσει τα 100 δισ. στερλίνες ή στο 4% του ΑΕΠ.
 
Ως αποτέλεσμα, το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο σχεδόν 90% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ανακοίνωσε η IFS.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία Brexit, σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι