ΥΠΟΙΚ: Οι αναδυόμενες τεχνολογίες επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ο Υπουργός Οικονομικών προήδρευσε χθες της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Ετήσιας Συνέλευσης της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Το θέμα της Συνόδου ήταν ο ρόλος των πιστωτών και των δανειστών στην προσπάθεια για προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του δημόσιου χρέους, με ιδιαίτερη έμφαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το blockchain.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας σε μια σειρά από διαδικασίες.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες δημιουργούν παράλληλα μεγάλες προκλήσεις και οδηγούν, μέσα από αυξημένο ανταγωνισμό, στη δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σήμερα περισσότερες από 200 τράπεζες και 40 κεντρικές τράπεζες ανά το παγκόσμιο, αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain, με πολλαπλά οφέλη σε θέματα βελτίωσης της διαφάνειας, μείωσης του ρίσκου και αύξησης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων τους.
 

«Αναμφισβήτητα, σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες αποτελούν βασικούς παράγοντες που διαταράσσουν όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι τεχνολογίες αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της διαφάνειας σε μια πληθώρα διαδικασιών.

 

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Κοινοπολιτείας όπως προβούν σε κοινή δράση για την προώθηση των αναδυόμενων τεχνολογιών στη βελτίωση της διαφάνειας και της βιώσιμης διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.
 



Μεταξύ άλλων, ενθάρρυνε τα Υπουργεία Οικονομικών και τις Κεντρικές Τράπεζες της Κοινοπολιτείας:
1.Πρώτον, να επενδύσουν σε κοινές έρευνες για να παρακολουθήσουν στενά τη χρήση αυτών των αναδυόμενων τεχνολογιών για τη διαφάνεια του χρέους και να κατανοήσουν τις συνέπειες, τις δυνατότητες και τους κινδύνους.
2. Δεύτερον, να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των υποθέσεων χρήσης τεχνολογίας για τη διαφάνεια του χρέους από τα ιδρύματα ομοτίμων
3. Τρίτον, να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη περιπτώσεων χρήσης και μέτρα για την αύξηση της προσαρμοστικότητας και του αντικτύπου τους.

 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης