Στις χώρες με τις υψηλότερες υποχρεώσεις δημόσιων επιχειρήσεων η Κύπρος

Η Ελλάδα (119,6% του ΑΕΠ), οι Κάτω Χώρες (102,7%), η Γερμανία (91,7%), το Λουξεμβούργο (82,5%) και η Κύπρος (74,8%) είναι οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο υποχρεώσεων των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ο κύριος λόγος για το υψηλό επίπεδο αυτών των υποχρεώσεων είναι ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν κυβερνητικά ελεγχόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και μεταξύ άλλων δημόσιες τράπεζες.

Οι περισσότερες από αυτές τις υποχρεώσεις συνίστανται σε καταθέσεις που βρίσκονται σε αυτές τις δημόσιες τράπεζες από νοικοκυριά ή από άλλα είδη ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά χρεωστικών υποχρεώσεων, αλλά έχουν ταυτόχρονα και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία καταγράφονται στη ίδια δημοσίευση της Eurostat.

Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, τα συνολικά μικρά ποσά τέτοιων υποχρεώσεων καταγράφονται στη Σλοβακία (5,7% του ΑΕΠ), στη Ρουμανία (6,7%), στη Λιθουανία (6,8%) και στην Κροατία (9,9%). Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν αμελητέες υποχρεώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμη και κάτω από το 1%, όπως στη Λιθουανία (0,1%) και τη Σλοβακία (0,3%).

Η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυβερνήσεων της ΕΕ για το έτος 2017, τα οποία ενδέχεται να καταστούν πραγματικό χρέος εάν επικρατούν ορισμένοι όροι. Στην Κύπρο αυτό το ποσοστό είναι 0,0%.

Η Eurostat περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις, τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με εταιρικές σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καταγράφονται εκτός ισολογισμού και τις υποχρεώσεις των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση φορέων (δημόσιες επιχειρήσεις) που ταξινομούνται εκτός της γενικής κυβέρνησης. Οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις είναι μόνο δυνητικές υποχρεώσεις.

Τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκαν στη Φινλανδία (32,0% του ΑΕΠ) και στην Αυστρία (15,8%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (13,3%) και το Λουξεμβούργο (12,2%). Στο αντίθετο άκρο με λιγότερο από 1%, βρίσκεται η Σλοβακία (0,02%), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία (από 0,2%), ηη Βουλγαρία (0,3%) και η Ιρλανδία (0,5%). Στην Κύπρο το ίδιο ποσοστό είναι 8,7%.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η κεντρική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής, εκτός από τη Σουηδία, τη Δανία και την Τσεχία, όπου τα επίπεδα εγγυήσεων της τοπικής κυβέρνησης είναι υψηλότερα από εκείνα της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε πολλές χώρες - το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία - μεγάλο μέρος των εγγυήσεων αφορά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συχνά χορηγήθηκε από την κυβέρνηση στο παρελθόν στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός ισολογισμού (PPP), οι οποίες είναι μακροπρόθεσμες συμβάσεις κατασκευής όπου τα περιουσιακά στοιχεία δεν καταγράφονται στους κρατικούς λογαριασμούς, ήταν κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Η Σλοβακία είχε το υψηλότερο μερίδιο (2,9% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (2,7%), την Ουγγαρία (1,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,4%). Για το 2017, δέκα χώρες δεν ανέφεραν υποχρεώσεις  εκτός ισολογισμού: Κάτω Χώρες, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία ​​και Σουηδία. Στην Κύπρο ο ίδιος δείκτης είναι στο 0,7.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες